Οι Πορτογάλοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες το μόνο που μοιάζει αβέβαιο είναι το εάν ο δημοφιλής υποψήφιος της κεντροδεξιάς, ο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.
Το σημαντικότερο στοιχείο της διαδικασίας είναι ότι ο αρχηγός του κράτους αποκτά ένα πολιτικό «πυρηνικό όπλο» όπως λέγεται στην Πορτογαλία: το δικαίωμα να διαλύει τη Βουλή, σε μια συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Νοέμβριο, εξαρτάται από μια εύθραυστη συμμαχία με τη ριζοσπαστική αριστερά.
Ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, 67 ετών, πιστώνεται από το 52 ως το 55% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, διατηρώντας τεράστιο προβάδισμα επί του πλησιέστερου αντιπάλου του, του ανεξάρτητου αριστερού Αντόνιου Σαμπάι ντα Νόβοα, ο οποίος συγκεντρώνει από το 17 ως το 22% των προθέσεων ψήφου.
Ο τελευταίος, επίσης πανεπιστημιακός δάσκαλος, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την επίσημη υποστήριξη των Σοσιαλιστών, καθώς υπήρξαν διχογνωμίες στο εσωτερικό του κόμματος και τελικά εκφράστηκε ανεπίσημη στήριξη τόσο στον ίδιο όσο και σε μια ακόμη υποψήφια, την σοσιαλίστρια πρώην υπουργό Υγείας Μαρία ντε Μπελέμ Ροζέιρα, η οποία φέρεται να συγκεντρώνει από 8 ως το 13% των προθέσεων ψήφου.
Δημοφιλής πολύ πέραν του πολιτικού του στρατοπέδου, διάσημος τηλεοπτικός σχολιαστής και —όπως λέει— ελεύθερο πνεύμα, ο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα διεξήγαγε μια ασυνήθιστη εκστρατεία, χωρίς αφίσες ούτε φυλλάδια, προτιμώντας την άμεση προσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους.
Για τον πολιτολόγο Ζουζέ Αντόνιου Πάσους Παλμέιρα, ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα είναι ένας «συναινετικός» υποψήφιος, που χρησιμοποιεί «ήπιο λόγο» κι είναι σε θέση να συνθέτει απόψεις της δεξιάς και της αριστεράς. Όμως «για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, πρέπει να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι», τονίζει ο ίδιος.
Κάτι πάντως μάλλον απίθανο, καθώς στις προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία το ποσοστό της αποχής είναι παραδοσιακά αυξημένο: σε εκείνες του 2011, είχε φθάσει σε ιστορικό υψηλό (53,48%).
Περίπου 9,7 εκατομμύρια Πορτογάλοι καλούνται να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα από τις 08:00 ως τις 19:00 (τοπική ώρα· 10:00 ως 21:00 ώρα Ελλάδας). Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα γύρω στις 20:00 (22:00 ώρα Ελλάδας). Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος τη 14η Φεβρουαρίου.