«Το πορτοκάλι που ο παραγωγός στα Χανιά το πληρώνεται 30 λεπτά το κιλό, το αγοράζει ο καταναλωτής στη Θεσσαλονίκη στην τιµή των 2,70-2,80 ευρώ το κιλό» µας δήλωνε άνθρωπος που εργάζεται στον χώρο και φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που ακούµε για πρώτη φορά.
Το προϊόν επιβαρύνεται από το κέρδος του έµπορου – συνεταιρισµού που θα αγοραστεί αρχικά, έπειτα από τα µεταφορικά, στη συνέχεια από το δεύτερο έµπορο που θα το διαθέσει στην αγορά και στη συνέχεια από το κέρδος του σούπερ µάρκετ, του “µίνι µάρκετ”, της “φρουταρίας”.
Και πάλι όµως η διαφορά 30 λεπτά -2,80 φαντάζει τεράστια και το µόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι ο παραγωγός αυτός που επιβαρύνει την τιµή τους προϊόντος του, ούτε αυτός που καρπώνεται το κύριο µέρος της!