» …και ποιο το επίπεδο ανησυχίας για τα οικονομικά τους λόγω Covid-19
Στο πλαίσιο καταγραφής της καταναλωτικής συμπεριφοράς των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Χανίων, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Vivat, προχώρησε σε ένα μεγάλο ερευνητικό έργο με στόχο την αποτύπωση των τάσεων μίας σειράς από προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.
H έρευνα ολοκληρώθηκε στις 23 του Σεπτέμβρη και το δείγμα ανήλθε στα 500 άτομα, μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Χανίων. Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας στη βάση της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011. Τα στρώματα της έρευνας είναι η ηλικία, το φύλο και οι επτά(7) δημοτικές ενότητες του Δήμου Χανίων, τα Χανιά, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Νέα Κυδωνία, το Ακρωτήρι, το Θέρισο, η Σούδα και τα Κεραμειά. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με δύο(2) διαφορετικούς τρόπους. Μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και μέσω της φόρμας ηλεκτρονικής καταγραφής απόψεων της Google. Από τα 500 άτομα, πολίτες του Δήμου Χανίων, τα 440 συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο τηλεφωνικά και τα 60 διαδικτυακά.
Ένας από τους βασικούς τομείς της μελέτης αφορά στην καταγραφή συγκεκριμένων δημογραφικών δεδομένων. Εκτός από την ηλικία, το φύλο και τη δημοτική ενότητα, δεδομένα τα οποία κινήθηκαν στη βάση της απογραφής του 2011, οι ερωτώμενοι είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν στην ερώτηση για το ποια είναι η επαγγελματική τους κατάσταση.
Μία από τις πιο ανησυχητικές ενδείξεις, η οποία αποτυπώθηκε στις απαντήσεις, αναφορικά με την επαγγελματική κατάσταση των ερωτώμενων, είναι το αρκετά υψηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο καταγράφηκε στο 12.7% στο σύνολο του δείγματος. Τα ποσοστά αλλάζουν σημαντικά όταν τα μελετάμε ανά ηλικιακή κατηγορία, με την ανεργία να κινείται από το 22.6% έως και το 31.5% μεταξύ των ηλικιών 25 έως και 44. Εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, με την επίδραση της υγειονομικής κατάστασης τους τελευταίους μήνες να επηρεάζει σαφέστατα την επαγγελματική πορεία των ερωτώμενων.
Ένας από τους πυλώνες της μελέτης αφορά στην απάντηση μιας σειρά ερευνητικών ερωτημάτων γενικής κατεύθυνσης, τα οποία ανιχνεύουν τις τάσεις των ερωτώμενων όσον αφορά από τη μία την αξιολόγηση της γενικής εικόνας της αγοράς των Χανίων και από την άλλη το επίπεδο ανησυχίας για την οικονομική τους κατάσταση λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης.
Όσον αφορά στο κομμάτι της αξιολόγησης της αγοράς των Χανίων, ως προς το πλήθος των προϊόντων και υπηρεσιών που διαθέτει στους πολίτες, χρησιμοποιήθηκε κλίμακα σημαντικού διαφορικού αξιολόγησης, με σημεία από το ένα, όπου 1=Καθόλου Ικανοποιημένος έως και το πέντε, όπου 5=Πολύ Ικανοποιημένος. Η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει μια σειρά από παράγοντες που την ορίζουν όπως, τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών, την ποικιλία και την ποιότητα. Η πλειοψηφία των ερωτώμενων αξιολόγησε την αγορά των Χανίων με βαθμό τρία(3) και ποσοστό 43.1%. Με τέσσερα(4) βαθμολόγησε το 33.5% του συνόλου των συμμετεχόντων στη μελέτη, ενώ πέντε(5) μόλις το 9.6%. Ο μέσος όρος αξιολόγησης της αγοράς των Χανίων ανήλθε στο 3.36. (Γράφημα 1)
Πολύ χρήσιμα δεδομένα αντλούμε όταν μελετάμε τη στάση των πολιτών όσον αφορά στην αξιολόγηση της αγοράς των Χανίων ως προς το φύλο του κάθε ερωτώμενου. Για να δούμε ποια η σχέση μεταξύ των δυο(2) παραπάνω μεταβλητών προχωράμε σε έλεγχο ανεξαρτησίας(x²), ο οποίος έδειξε ότι αφού το p=0.242, άρα p>0.05 η μεταβλητές μας είναι ανεξάρτητες. Κάτι που σημαίνει ότι το επίπεδο αξιολόγησης της αγοράς των Χανίων δεν επηρεάζεται από το φύλο. (Πίνακας 1)
Όσον αφορά στη σχέση ηλικίας και αξιολόγησης της αγοράς των Χανίων, τη στιγμή που έχουμε την ηλικία και ως ποσοτική μεταβλητή, προχωράμε σε παραμετρικό test(η κατανομή της ηλικίας είναι κανονική) και βρίσκουμε μέσω της Anova ότι το Sig=0.02, άρα <0.05. Κάτι που σημαίνει ότι, οι μέσοι όροι στη μεταβλητή ηλικία καταγράφουν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις κατηγορίες της μεταβλητής «αξιολόγηση αγοράς των Χανίων». (Πίνακας 2)
Στο κομμάτι της οικονομικής κατάστασης και της επικρατούσας υγειονομικής κρίσης λόγω Covid-19, το 69% των ερωτηθέντων εκφράζει έντονη ανησυχία ως προς την αρνητική επίδραση του κορωνοϊού στα οικονομικά του. Και σε αυτή την ερώτηση εφαρμόστηκε κλίμακα σημαντικού διαφορικού, δηλαδή μία παραλλαγή της Likert, με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης και τη μέτρηση της σημερινής τάσης και στάσης των πολιτών. Ο μέσος όρος της κλίμακας αξιολόγησης από το ένα, όπου 1=Καθόλου και πέντε, όπου 5=Πολύ, υπολογίζεται στο 3.85. (Γράφημα 2)
Όσον αφορά στις ηλικιακές κατηγορίες, εκείνες που εκφράζουν μεγαλύτερη ανησυχία για την πορεία των οικονομικών τους λόγω της υγειονομικής κρίσης είναι οι, 25 ετών έως και 34 με καταγραφόμενο μέσον όρο στο 4.09, 35 ετών έως και 44 με μέσον όρο 4.03, 45 με 54 ετών με μέσον όρο 4.21 και η κατηγορία 55 έως και 64 με 4.08. Αντίθετα, ανησυχούν άλλα σε μικρότερο βαθμό οι ηλικιακές κατηγορίες 65 και άνω με μέσον όρο 3.41, δηλαδή χαμηλότερο από το γενικό μέσον όρο του 3.85 και η πρώτη κατηγορία, δηλαδή οι ηλικίες από 18 έως και 24 με μέσον όρο στο 3.15. (Πίνακας 3)
Τέλος, διαφορές στις τάσεις εμφανίζονται και στις επαγγελματικές κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, ο υψηλότερος μέσος όρος καταγράφεται στην κατηγορία οικιακά με 4.55 και στους ανέργους με 4.52. Υψηλά ποσοστά, πάνω από τον μέσον όρο του συνόλου του δείγματος(mean=3.85), αναφέρονται στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών με 4.11 και σε εκείνη των ιδιωτικών υπαλλήλων με 4.22. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι καταγράφουν μέσον όρο 3.31, οι φοιτητές 3.50 και οι δημόσιοι υπάλληλοι 3.65. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα υπάρχει έντονη ανησυχία από την επίδραση του Covid-19 στα οικονομικά σε επαγγελματικές κατηγορίες πολιτών όπως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Ενώ χαμηλότερα ποσοστά ανησυχίας καταγράφονται στους συνταξιούχους και στους δημοσίους υπαλλήλους. (Πίνακας 4)