Τα ακίνητα επιβαρύνονται κατά την απόκτηση, για την κατοχή τους με αποκορύφωμα τον ΕΝΦΙΑ, και κατά την πώλησή τους.
Στον πίνακα απεικονίζεται συνολικά η φορολογική µεταχείριση της ακίνητης περιουσίας, συµπεριλαµβανοµένων τόσο του φόρου επί των εισοδηµάτων που προκύπτουν εξ αυτής (µισθώµατα, υπεραξία πώλησης) όσο και των λοιπών φορολογικών επιβαρύνσεων κατά την απόκτηση (φόρος µεταβίβασης, ΦΠΑ) και την κατοχή (ΕΝΦΙΑ, ειδικός φόρος) ακινήτων.
Η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου λαµβάνεται αποπληθωρισµένη βάσει συντελεστών αποµείωσης και ισούται µε τη διαφορά ανάµεσα στην τιµή πώλησης ή την αξία του ανταλλάγµατος και της τιµής κτήσης, η οποία µπορεί να είναι:
• Το τίµηµα ή η αξία του ανταλλάγµατος, όπως προκύπτει από το οικείο συµβόλαιο.
• Η αξία βάσει της οποίας υπολογίστηκε o φόρος κληρονοµιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής.
• Σε κάθε άλλη περίπτωση, η τιµή µεταβίβασης επί τον Δείκτη Τιµών Κατοικιών (ΔΤΚατ) του έτους κτήσης διά του ΔΤΚατ του προηγούµενου της µεταβίβασης έτους, όπως ο δείκτης αυτός ανακοινώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε περίπτωση που από την πώληση προκύπτει ζηµία, αυτή δεν µεταφέρεται προς συµψηφισµό αλλά η υπεραξία θεωρείται µηδενική.
Φόρος υπεραξίας επιβάλλεται στα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από 1/1/1995 και μετά.
Μετά το τέλος Μαΐου οι νέες τιμές ζώνης
Με ρυθμούς χελώνας προχωρεί η διαδικασία για την κατάρτιση των πινάκων των νέων τιμών ζώνης για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία σύσκεψη της τριμελούς δευτεροβάθμιας επιτροπής η οποία έχει αναλάβει να αξιολογήσει τις προτάσεις των εκτιμητών όταν αυτές εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», η όλη διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αλλά και πάλι δεν πρόκειται οι νέες τιμές να έχουν καθοριστεί πριν από τα τέλη Μαΐου, καθώς οι περιοχές που εμφανίζουν μεγάλες διαφορές και κατά συνέπεια αυξήσεις είναι 7 στις 10.
Η μνημονιακή υποχρέωση είναι να εφαρμοστούν εφέτος οι νέες τιμές ζώνης και να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ βάσει των επικαιροποιημένων αξιών. Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών αν καθυστερήσει δραματικά ο καθορισμός των νέων τιμών της Εφορίας, ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες τιμές ζώνης και τους ίδιους συντελεστές. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν αρμοδίως, ο στόχος των εσόδων σε κάθε περίπτωση παραμένει ίδιος, δηλαδή βεβαίωση 3,2 δισ. ευρώ και είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών συγκροτείται Ομάδα Εργασίας στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, έργο της οποίας είναι:
– Ο προσδιορισμός της «βέλτιστης εκτίμησης» αναφορικά με τις εκτιμήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών, οι οποίες θα έχουν υποβληθεί στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα της ΓΓΠΣ.
– Η διατύπωση της τελικής εισήγησης τιμών ζωνών προς την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας για τις τιμές που δεν θα παραπεμφθούν στην Τριμελή Δευτεροβάθμια Επιτροπή.
– Ο προσδιορισμός του τρόπου επιλογής των τιμών εκκίνησης, οι οποίες, λόγω αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους, θα παραπεμφθούν στην Τριμελή Δευτεροβάθμια Επιτροπή.
– Ο προσδιορισμός της μεθοδολογίας, βάσει της οποίας θα καταλήξει η ανωτέρω αναφερόμενη Δευτεροβάθμια Επιτροπή στην τελική εισήγησή της προς τον υπουργό Οικονομικών.
Σε ποιες περιοχές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι αντικειμενικές αξίες:
ΑΤΤΙΚΗ: Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Αγιοι Ανάργυροι, Ιλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρος, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνα, Αχαρνών, Βαρνάβας, Γραμματικό, Κάλαμος, Κιούρκα, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Ωρωπός, Ανω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μέγαρα, Κινέττα, Φυλή.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ρέντη, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Πέραμα, Σαλαμίνα.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ασπροβάλτα, Κορδελιό, Επανομή, Ευκαρπία, Διαβατά, Σίνδο, Λαγκαδάς, Μενεμένη, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Χαλάστρα, Χαλκηδόνα, Εξοχή, Φίλυρο, Χορτιάτης.
Οι περιοχές αυτές έχουν τιμές ζώνης πολύ χαμηλότερες των 1.000 ευρώ και σύμφωνα με τον σχεδιασμό αλλά και τις προτάσεις των εκτιμητών οι αυξήσεις μπορεί να φθάσουν έως και το 40%.
ΠΗΓΗ: tovima.gr