Τα ραπανάκια φυτεύονται με σπόρο, το φθινόπωρο από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, καθώς και στα τέλη του χειμώνα, την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Κατά την προετοιμασία του εδάφους για να σπείρουμε τα ραπανάκια, αφαιρούμε τις πέτρες και σκαλίζουμε για να ψιλοχωματίσουμε το έδαφος. Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ, προκειμένου να το εμπλουτίσουμε με οργανική ουσία που συνεισφέρει στο να έχουμε καλύτερη και πιο ποιοτική παραγωγή. Σπέρνουμε τα ραπανάκια, αραιά, πάνω σε γραμμές, σε αποστάσεις φύτευσης 20-30 εκατοστών μεταξύ των γραμμών και σε βάθος χώματος 1-2 εκατοστών. Για διευκόλυνση μας, μπορούμε να ανακατεύσουμε το σπόρο του ραπανιού με άμμο, ώστε να πετυχαίνουμε αραιότερη σπορά με μεγαλύτερη ομοιομορφία. Αν τελικά διαπιστώσουμε ότι έχει γίνει πυκνή φύτευση, αραιώνουμε τα ραπανάκια, κρατώντας τα σε αποστάσεις 5 εκατοστών μεταξύ τους, για να επιτύχουμε ομαλή ανάπτυξη και ιδανικό σχηματισμό της ρίζας
Τι προσέχουμε κατά την φύτευση του κουμκουάτ σε γλάστρα στο μπαλκόνι;
Το κουμκουάτ αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις στο μπαλκόνι για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια καρποφορία. Επιλέγουμε θέση προφυλαγμένη από τον παγετό και τους βοριάδες, κυρίως σε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Ακόμα και σε νότιες ζεστές περιοχές, το κουμκουάτ όταν φυτεύεται σε γλάστρα στο μπαλκόνι πρέπει να προστατεύεται τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Το κουμκουάτ πρέπει χρειάζεται σχετικά μεγάλη γλάστρα, διαμέτρου 30-40 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα το γυαλιστερό φύλλωμα του και να μας χαρίσει τους υπέροχους καρπούς του. Για τη φύτευση του κουμκουάτ σε γλάστρα, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ενώ στη βάση της γλάστρας καλό είναι να τοποθετούμε μια στρώση χαλικίων για να απομακρύνεται το νερό.
Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το λεμονοθύμαρο στη γλάστρα;
Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που αναδίδουν άρωμα λεμονιού. Αν και δεν τόσο γνωστό όσο το θυμάρι, έχουν παρόμοιες ιδιότητες και μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού και εμφανίζει μικρά άνθη ιώδους χρώματος. Τα φύλλα του λεμονοθύμαρου μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ή αποξηραμένα, σε σαλάτες, σε ψητά και σε διάφορές συνταγές μαγειρικής. Το λεμονοθύμαρο ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις, αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ενώ παρουσιάζει και σχετική ανθεκτικότητα στο κρύο του χειμώνα. Επιλέγουμε σχετικά αβαθείς γλάστρες, καθώς το λεμονοθύμαρο έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα που απλώνεται σταδιακά. Το λεμονοθύμαρο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το φυτόχωμα που θα χρησιμοποιήσουμε, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Επιλέγουμε συνήθως φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο εξειδικευμένο για αρωματικά φυτά και βότανα.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr