Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Πώς η γενιά των -ήντα αντιμετωπίζει τη νόσο Αlzheimer…

Η μεταπολεμική γενιά δηλαδή οι γεννηθέντες από 1944 μέχρι το 1964 παίρνει τα μέτρα της και γεμίζει τη φαρέτρα της με κάθε σύγχρονο όπλο.
Κοινός στόχος όλων μας είναι να αποφύγουμε την εμφάνιση της νόσου. Κι είμαστε πολλοί, μόνο στις ΗΠΑ η γενιά των baby boomers, όπως μας αποκαλούν, είναι 76 εκατομμύρια σε σύνολο πληθυσμού 320 εκατομμύρια.
Τα πρόδρομα σημάδια της νόσου αφορουν λειτουργίες της μνήμης κι όταν τα παρατηρούμε σε φίλους και γνωστούς, ας τους παροτρύνουμε να επισκεφθούν τους γιατρούς τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι οι επιτεινόμενες αδυναμίες στη γλωσσική επικοινωνία, στην αντίληψη του χώρου και του χρόνου και στη λύση καθημερινών προβλημάτων. Οι γενικές προτάσεις του σημερινού σημειώματος για πρόληψη δεν υποκαθιστούν τις ιατρικές συμβουλές

Μειώνουμε τη ζάχαρη τώρα
Οι φωνές για να μειώσουμε την κατανάλωση της ζάχαρης πληθαίνουν. Μου το λέει η διατροφολόγος μου κάθε εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κι η Ένωση Καρδιολόγων Αμερικής συστήνουν να μην ξεπερνούμε ημερησίως τα 6 κουταλάκια ζάχαρη (φανερής ή κρυμμένης).
Πρόσφατα ευρήματα των Πανεπιστημίων Bath και King’s College δείχνουν τη σχέση ανάμεσα στα υψηλα επίπεδα κατανάλωσης ζάχαρης και της νόσου Αlzheimer.
Τι κάνουμε εμείς οι επιρρεπείς στα γλυκά;
Συμβουλευόμαστε τον οικογενειακό μας γιατρό ή ζητάμε από ένα διατροφολόγο να μας παρακολουθεί και να μας μαλώνει τακτικά.
Ενα επιπλέον όφελος της μειωμένης καταναλώσης ζάχαρης είναι ότι θα ζωντανέψουμε, θα γίνουμε πιο ενεργοί και δεν θα μας κόβεται η ανάσα με το παραμικρό.

Τα μυθιστορήματα ασπίδα
Το διάβασμα ενός καλού μυθιστορήματος προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για πνευματική άσκηση από τη λύση σταυρόλεξων ή sudoku.
Ας δούμε πώς λειτουργούμε όταν κρατάμε στα χέρια μας ένα μυθιστόρημα.
Λέω κρατάμε το βιβλίο, επειδή υποστηρίζω ότι η ανάγνωση στο χαρτί είναι διαφορετική από την ανάγνωση στην οθόνη.
Συγκεκριμένα, η τακτική ανάγνωση συντηρεί και βελτιώνει τη μνήμη εργασίας μας, αναπτύσσει το λεξιλόγιο και τη συγκέντρωσή μας.
Οι βιβλιοφάγοι, υπερτερούν επειδή αναπτύσσουν και μια ξεχωριστή μνήμη εργασίας που είναι σχετική με την ανάγνωση κειμένων.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ενός μυθιστορήματος λειτουργούμε επαγωγικά για να κατανοήσουμε τι υπονοείται, να αποκρυπτογραφήσουμε τον μίτο του κειμένου και να θυμόμαστε τους ήρωες.
Επίσης, κάνουμε προβολή της σκέψης μας στην εποχή, στις συνθήκες του μυθιστορήματος και στην πλοκή, για να μαντέψουμε την εξέλιξη.
Τέλος, άθελα μας στοχαζόμαστε σε χρόνο μελλοντικό το περιεχόμενό του έχοντας ήδη προσλάβει πολλές πληροφορίες και κοινωνική γνώση. Η αψίδα με τα βιβλία (φωτογραφία) στολίζει την αίθουσα υποδοχής ξενοδοχείου σε Ευρωπαϊκή πόλη.
Πλούσιο περιβάλλον –
μεγαλύτερα αποθέματα
Ερευνες δείχνουν ότι το πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον στο οποίο ζούμε ή μορφωνόμαστε είναι κρίσιμο για όλες τις ηλικίες.
Τι σημαίνει αυτό;
Παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι κάθε ηλικίας(!) οφείλουν να είναι σε χώρους που έχουν ή προκαλούν ερεθίσματα που εμπλουτίζουν τις μνήμες μας. Έτσι χτίζουμε την προίκα μας που θα μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. Οσο μεγαλύτερη είναι αυτή η πνευματική περιουσία, τόσο περισσότερα αποθέματα έχομε όταν μας επιτεθεί η νόσος.
Αν είμαστε τυχεροί και δεν μας επιτεθεί, έ τότε θα μας μείνει η προίκα ατόφια.

Ανάγκη για σωματική άσκηση
Ειδικοί συστήνουν ότι δεν είναι ανάγκη να τρέχουμε σε μαραθώνιους, ούτε να αθλούμαστε ατέλειωτες ώρες στα γυμναστήρια. Αν το κάνετε οι επιδόσεις σας στη μνήμη δεν θα διαφέρουν από αυτούς από αθλούνται με μέτρο.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Απλές ασκήσεις, όπως να πετάμε ένα μπαλάκι, τέντωμα ποδιών και χεριών, κι ό,τι ονομάζαμε “Σουηδική γυμναστική” παλαιότερα.
Κι όταν ο καιρός είναι καλός, ας περπατήσουμε την πόλη μας με ρυθμό που να μας επιτρέπει να σκεπτόμαστε και να παρατηρούμε τα νέα και τα περίεργα.

Ενας καλός ύπνος
Ολοι συμφωνούν ότι ο καλός νυκτερινός ύπνος ωφελεί στην πρόληψη της νόσου. Σε αυτό που διαφωνούν είναι αν o ακανόνιστος, μικρής διάρκειας ύπνος προκαλεί τη νόσο ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο.
Δηλαδή, αν η ύπαρξη στοιχείων της νόσου στον εγκέφαλό μας επηρεάζει τον ύπνο και τις λειτουργίες της μνήμης μας.
Μέχρι οι ειδικοί να εντοπίσουν ποιο είναι το αίτιο και ποιο είναι το αποτέλεσμα, ας κοιμόμαστε καλά.
Κι αν δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε, η συνταγή είναι να πηγαίνουμε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ αγκαλιά με ένα βιβλίο.
Ο προγραμματισμός της Δευτέρας
Αυτά που έγραφα την περασμένη εβδομάδα για τους ευδαίμονες του Αριστοτέλη δεν ισχύουν για την γενιά μας των
-ήντα.
Ιδιαίτερα για όσους είμαστε, είτε συνταξιούχοι, είτε έχουμε ένα ευέλικτο ολιγόωρο ωράριο
Εμείς λοιπόν προγραμματίζουμε και υλοποιούμε -στο μέτρο που επιτρέπει η διάθεση μας- τους στόχους μας. Κάνουμε ταμείο και ζύγισμα κάθε Δευτέρα, αναπροσαρμόζουμε και προχωράμε σε σοφές επιλογές.

Συμπερασματικά
Τα όπλα πρόληψης της γενιάς μας, της πιο ευτυχισμένης του 20ου αιώνα, είναι ποικίλα:
• Τακτική ήπια άσκηση.
• Υιοθέτηση της στάσης “Διά βίου μαθητής”.
• Περιέργεια, έρευνα, καινοτομία.
• Ανάγνωση ποικίλων κειμένων.
• Ανάγνωση μυθιστορημάτων.
• Συνηθισμένες πνευματικές ασκήσεις, αλλά κι ασκήσεις επιπέδου ΜΕΝΣΑ.
• Επαρκής νυχτερινός ύπνος 7-8 ωρών.
• Μεσογειακή διατροφή και
• Αποστασιοποίηση από αρνητικά άτομα.
*Πτυχ.Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση, συγγραφέας ‘Μαθαίνω εύκολα’, ‘Θυμάμαι εύκολα’. • Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr • facebook polygnosi

Τα βιβλία του “Μαθαίνω εύκολα”, “Θυμάμαι εύκολα”, “Γνωστική ανάπτυξη” διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία ΚΥΒΟΣ και LIBRAIRIE.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα