Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πώς κλαδεύουμε τις συκιές;

Αφού διαμορφώσουμε τις συκιές σε κυπελλοειδές σχήμα, το κλάδεμα των μεγάλων δέντρων της συκιάς γίνεται κάθε 2 χρόνια. Κλαδεύουμε ελαφρά τα δέντρα, καθώς η συκιά δεν αναπτύσσει πλευρικούς βλαστούς και καρποφορεί περισσότερο σε ετήσιους βλαστούς. Κλαδεύουμε τις συκιές με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρήσουμε το σχήμα και και το ύψος των δένδρων και να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικό φωτισμό και αερισμό στο εσωτερικό του φυλλώματος. Αφαιρούμε ξερούς και ασθενικούς βλαστούς, καθώς και κλαδιά που αλληλοκαλύπτονται και τρίβονται μεταξύ τους. Για τα κλαδιά της συκιάς που δίνουν καρποφορία και έχουν κατεύθυνση προς τα πάνω, μειώνουμε το μήκος τους κατά το 1/3. Στις δίφορες ποικιλίες συκιάς, με το κλάδεμα, δεν κονταίνουμε τους βλαστούς παρά μόνο αραιώνουμε τους ξερούς βλαστούς και τα κλαδιά που συμπλέκονται.

Tι θέση επιλέγουμε για το ανθούριο μέσα στο σπίτι;

To ανθούριο θέλει φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι για να έχει πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία. Αν τοποθετηθεί σε σκιερή θέση, τα φύλλα του θα ξεθωριάσουν και θα χάσουν το γυαλιστερό πράσινο χρώμα τους όπως και αντίστοιχα τα άνθη το έντονο κόκκινο χρώμα τους. Παράλληλα, πρέπει να προσέξουμε το ανθούριο να μη δέχεται απευθείας τις ακτίνες ήλιου καθώς θα προκαλέσουν μαυρίσματα στα φύλλα του. Καθαρίζουμε τα φύλλα του ανθούριου από την σκόνη σε τακτά διαστήματα με ένα βρεγμένο πανί. Αυτό το καθάρισμα όχι μόνο βοηθά το φυτό να αναπνέει καλύτερα και να έχει καλύτερη και πιο ζωηρή ανάπτυξη αλλά παράλληλα να κερδίσει τις εντυπώσεις σε όποιον επισκέπτεται το χώρο μας. Το ανθούριο παρουσιάζει την καλύτερη ανάπτυξη του σε θερμοκρασίες 19-25°C, ενώ χάνει την ζωτικότητα του όταν η θερμοκρασία πλησιάζει στους 10°C. Αν η θερμοκρασία κατέβει χαμηλότερα, θα κιτρινίσουν τα φύλλα του και θα μαραθεί το φυτό.

Πώς γίνεται η επικονίαση του δέντρου της φιστικιάς;

Η φιστικιά ως καλλιεργούμενο δέντρο έχει κάτι ιδιαίτερο. Είναι δίοικο φυτό, δηλαδή υπάρχει αρσενικό δέντρο που φέρει τα αρσενικά άνθη και θηλυκό δέντρο που φέρει τα θηλυκά άνθη. Σε κάποιες περιπτώσεις, παρουσιάζεται φαινόμενο της πρωτανδρίας, δηλαδή, τα αρσενικά άνθη ωριμάζουν πιο πρώτα από τα θηλυκά άνθη με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνεται τεχνητή επικονίαση της φιστικιάς για να εξασφαλίσουμε το σχηματισμό καρπών. Η τεχνητή επικονίαση γίνεται με το χέρι καθώς συλλέγεται πρώτα η γύρη από τα αρσενικά άνθη, η οποία μπορεί να συντηρηθεί και σε ψυγεία. Στην συνέχεια, την κατάλληλη χρονική στιγμή, η γύρη σκονίζεται πάνω στα θηλυκά άνθη για να γίνει η επικονίαση και ο σχηματισμός των καρπών.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα