Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί ο υψηλός πληθωρισμός

Τα τελευταία οικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι ο στασιμοπληθωρισμός φαίνεται να εμφανίζεται ξανά στις μέρες μας και πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο. Μόνο με στοχευμένα μέτρα μπορεί να σταματήσει η οικονομική επιβράδυνση και η απότομη αύξηση στον πληθωρισμό.

Ο έλεγχος των τιμών των τροφίμων θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αποτρέψουν τον στασιμοπληθωρισμό και να επανέλθει σταδιακά ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη σε προηγούμενα επίπεδα. Τα μέτρα στήριξης πρέπει να ενισχύουν μακροπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη ενώ δεν πρέπει να δημιουργηθούν νέα χρέη κρατών. Με άλλα λόγια, τα μέτρα αντιμετώπισης του στασιμοπληθωρισμού πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μακροοικονομικές πολιτικές ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη Eurostat, o πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 7,5%, τον Μάρτιο 2022 από 5,9% τον Φεβρουάριο 2022, αρκετά υψηλότερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Σε αυτό συνέβαλαν οι τιμές της ενέργειας που αυξήθηκαν κατά περίπου 45%. Ενδεικτικά, η Γαλλία και η Πορτογαλία παρουσίασαν πληθωρισμό γύρω στο 5%, η Γερμανία και η Ελλάδα γύρω στο 8%, η Ισπανία 10%, η Ολλανδία 12%, ενώ ο πληθωρισμός της Λιθουανίας ξεπέρασε το 15%. Όσον αφορά την Ελλάδα, η αντιμετώπιση του υψηλού ρυθμού πληθωρισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα που θα ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη λαμβάνοντας υπόψη το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Μετά τη πρόσφατη ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, προτείνονται επιπλέον μέτρα για τουλάχιστον 1 έτος όπως, η μείωση υψηλού ΦΠΑ από 24% στο 15%, η μείωση ΦΠΑ βασικών προϊόντων από 13% στο 6%, η μείωση φόρου εισοδήματος (και ασφαλιστικών εισφορών) μέχρι 5%, η ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας για βελτίωση της αγοραστικής δύναμης αλλά και κίνητρα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε με τη πανδημία Covid-19 και συνέχισε λόγω αύξησης στις τιμές της ενέργειας και της εισβολής στην Ουκρανία, είναι θέμα κυβερνητικής πολιτικής.

Ακολουθώντας μια σταθερή δημοσιονομική πολιτική με πακέτα τόνωσης της οικονομίας, θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η συρρίκνωση της οικονομίας. Πενήντα χρόνια από τη δεκαετία του 1970, μια νέα ενεργειακή κρίση επαναφέρει το φόβο του στασιμοπληθωρισμού.

Όταν η οικονομία επιβραδύνεται, η ανεργία αυξάνεται και η καταναλωτική ζήτηση μειώνεται.

Με χαμηλή ανάπτυξη, υψηλό πληθωρισμό και αστάθεια στις τιμές θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του νέου προβλήματος που απασχολεί τη παγκόσμια οικονομία ώστε να μην επιστρέψουμε σε νέα κρίση χρέους. Αυτό θα επιτευχθεί αν δοθεί προτεραιότητα σε αποδεκτές πολιτικές μείωσης της ανεργίας και του πληθωρισμού με σκοπό να έρθει σύντομα η οικονομική ανάπτυξη.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα