Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πώς να ενισχύσετε την ομιλία του μωρού σας!

Συμπεριλήφθηκαν όλες οι βασικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας και δημιουργήθηκε μια σειρά από συμβουλές για να υποστηρίξετε το μωρό σας να επικοινωνεί. 

Αυτές οι συμβουλές είναι διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείτε να χωρέσετε στην καθημερινότητά σας και θα βοηθήσουν το παιδί σας να μάθει τις πρώτες του λέξεις.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση των “Χ.ν.” αφιερωμένη στο παιδί «Παιδικός Κόσμος»

Πότε αρχίζουν να μιλούν τα μωρά και τα νήπια;

Συνήθως, η μέση ηλικία των μωρών που αρχίζουν να λένε τις πρώτες τους λέξεις είναι μεταξύ 12 και 18 μηνών. Αν και γνωρίζουμε ότι τα μωρά είναι όλα υπέροχα και μοναδικά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αυτό σημαίνει ότι όλα αναπτύσσονται με διαφορετικό ρυθμό.

Πως μπορώ να ενθαρρύνω το μωρό ή το μικρό παιδί μου να αρχίσει να μιλάει;

Πολλές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να μάθουν να μιλούν μπορεί να είναι πράγματα που κάνετε ήδη στο σπίτι!
Με πέντε απλά βήματα, θα ενθαρρύνετε το μικρό παιδί σας να αρχίσει να μιλάει. Κάθε συμβουλή θα δείξει πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις, καθώς και το παιχνίδι, τα τραγούδια και τις ιστορίες, για να χτίσετε εμπιστοσύνη και να ενθαρρύνετε την επικοινωνία και τις πρώτες λέξεις

Συμβουλή 1η ομιλίας: Να είστε πρόσωπο με πρόσωπο με το παιδί σας!

Το μωρό σας μαθαίνει τόσα πολλά από το πρόσωπό σας! Όταν παίζετε παιχνίδια όπως κου-κου τσα», τραγουδάτε τραγούδια μαζί ή κάνετε αστείους ήχους, το μωρό σας μαθαίνει συνεχώς νέες λέξεις.
Το να είστε πρόσωπο με πρόσωπο μαζί τους είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για την επικοινωνία τους – και σας βοηθά να κατανοήσετε τι σας λένε πριν προλάβουν να μιλήσουν.
Τα μωρά μαθαίνουν να μιλούν αντιγράφοντας πράγματα που έχετε πει πολλές φορές στο παρελθόν. Παρακολουθώντας το στόμα σας καθώς μιλάτε θα τα βοηθήσει να μάθουν πώς να κάνουν τους ήχους που χρειάζονται για να δημιουργήσουν τις πρώτες τους λέξεις.

 

Συμβουλή 2η ομιλίας : Παρακολουθήστε και περιμένετε, αφήστε το παιδί σας να ηγηθεί και μετά συμμετάσχετε

Ακόμη και πριν αναπτύξουν την ομιλία, τα μωρά και τα νήπια λατρεύουν να σας επικοινωνούν πράγματα με τον τρόπο τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα σας δείχνουν τι κάνουν και τι δεν τους αρέσει – το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρακολουθείτε!
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δώστε στο μικρό σας επιλογές. Αφήστε τους να πάρουν το προβάδισμα, παρακολουθήστε πώς τους αρέσει να παίζουν και μετά συμμετάσχετε.
Το παιδί σας θα λατρέψει που δείχνετε ενδιαφέρον για αυτό που κάνει και θα είναι πρόθυμο να σας πει όλο και περισσότερα! Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να χτίσετε τον ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ σας.

Συμβουλή 3η ομιλίας: Περιμένετε, δώστε στο παιδί σας χρόνο να απαντήσει

Όλοι αγαπάμε μια καλή συνομιλία – και το ίδιο και τα μωρά!
Όταν μιλάτε με το μωρό ή το μικρό παιδί σας, δώστε τους χρόνο να απαντήσουν. Το παιδί σας θα επικοινωνήσει μαζί σας όπως μπορεί – χαμογελώντας, κάνοντας έναν ήχο ή δείχνοντας κάτι.
Η αναμονή για την απάντησή τους όχι μόνο τους διδάσκει να εναλλάσσονται σε μια συζήτηση, αλλά τους δείχνει ότι θέλετε να ακούσετε τι έχουν να πουν. Θα τους αρέσει να νιώθουν σημαντικοί!

Συμβουλή 4η ομιλίας: Μιλήστε για το τι κάνει το παιδί σας

Μιλήστε του για αυτό που κάνει. Το να ακούνε συνεχώς λέξεις θα τους βοηθήσει να μάθουν να μιλάνε, καθώς θυμούνται τους ήχους που έχετε κάνει.
Όταν παίζουν με ένα παιχνίδι, δείξτε ενδιαφέρον και μιλήστε για αυτό που κάνουν. Θα μπορούσατε να πείτε, «Ουάου, κάνεις το τρένο να πάει γρήγορα! Πού το οδηγείς;».
Δείχνοντας ενδιαφέρον για αυτό που τους αρέσει και μιλώντας για αυτό ταυτόχρονα ενθαρρύνει το παιδί σας να μάθει χρήσιμες λέξεις και τις έννοιές τους!

Συμβουλή 5η ομιλίας: Παρατηρείστε τις λέξεις που θέλει να χρησιμοποιεί το παιδί σας και εντάξτε τις μέσα σε μια πρόταση

Το παιδί σας επικοινωνεί πάντα μαζί σας, ακόμη και πριν προλάβει να αναπτύξει ομιλία.
Παρακολουθήστε πώς δείχνουν ή ακούτε τους θορύβους που κάνουν – με αυτόν τον τρόπο επικοινωνούν μαζί σας, είναι ο τρόπος τους να σας πουν κάτι. Μπορείτε να βοηθήσετε προσθέτοντας τις λέξεις στη συνομιλία.
Όταν σας δείχνει το αυτοκινητάκι και το μετακινεί μπρός- πίσω εσείς θα μπορούσατε να το ενθαρρύνετε λέγοντας μπράβο το αυτοκίνητο κάνει βουμ- βουμ, έλα να πατήσουμε την κόρνα μπίπ-μπίπ, κοίτα πώς τρέχει.

Όταν λέτε τις λέξεις για πράγματα που του αρέσουν και θέλουν, το παιδί σας θα καταλάβει ότι τα ακούτε και προσπαθείτε να τα καταλάβετε. Θα ενθαρρυνθούν να μάθουν και να προσπαθήσουν ξανά και ξανά.

 

Επιμέλεια | Χρυσή Κατερουδάκη Λογοθεραπεύτρια MSc. Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα