Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Πώς να γίνεις ο προσωπικός σου Coach

Να θυμάστε ότι:
Ο «Τροχός της ΔΕΠΥ» αποτελεί εργαλείο αυτοαξιολόγησης, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί διάγνωση. Πάρτε τον χρόνο σας για να το συμπληρώσετε χωρίς βιασύνη.

Τι είναι ΔΕΠΥ:
Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), είναι μία κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 5% των παιδιών και το 3% των ενηλίκων. Αποτελεί κληρονομική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει κυρίως την συγκέντρωση, παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα αλλά συχνά και την κινητοποίηση και την οργάνωση  χρόνου και χώρου.

Σκοπός:
Είναι να δει ο αναγνώστης, με οπτικό τρόπο, κατά πόσο έχει χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ και πόσο τον δυσκολεύουν, καθώς και να του δώσει ενδείξεις αν χρειάζεται να αναπτύξει ικανότητες διαχείρισης.

Οδηγίες συμπλήρωσης (Διάρκεια  15’):
1. Σημειώστε  δίπλα από κάθε φέτα του κύκλου, τον βαθμό τον οποίο αξιολογείτε την αντίστοιχη ικανότητα σας, από το 1 (χαμηλότερα) έως το 10 (υψηλότερα).
Διευκρινήσεις:
a. Εστίαση / συγκέντρωση: Πόσο καλά μπορείτε να κρατήσετε σταθερή την προσοχή σας σε μία εργασία π.χ. διάβασμα, χωρίς να χαθείτε στις σκέψεις σας.
b. Μνήμη:  Αναφέρεται στην βραχυπρόθεσμη μνήμη π.χ. για κάτι που μόλις ειπώθηκε ή για κάτι που θέλετε να κάνετε μετά από λίγα λεπτά
c. Υπερκινητικότητα: Αναφέρεται τόσο στην σωματική π.χ. νευρικό κούνημα ποδιών ή συνεχή κίνηση, όσο και στην πνευματική, δηλαδή συνεχή ροή σκέψεων.
d. Διάσπαση προσοχής: Αναφέρεται στην ικανότητα σας να φιλτράρετε τα εξωτερικά ερεθίσματα για να κάνετε μία δραστηριότητα. Π.χ. όταν δουλεύετε να μην σας αποσπάνε οι ήχοι, ή καθώς πάτε να κάνετε κάτι σε κάποιο δωμάτιο, να μην σας τραβάει την προσοχή κάτι άλλο κάπου αλλού.
e. Παρορμητικότητα: Αναφέρεται στις αυτόματες ή αυθόρμητες απαντήσεις ή δράσεις χωρίς να έχει προηγηθεί σκέψη.
f. Σχεδιασμός / Προγραμματισμός: Πόσο εύκολα σχεδιάζετε την καθημερινότητα σας ή μία σύνθετη εργασία που θέλετε να κάνετε.
g. Διαχείριση χρόνου: Πόσο εύκολα μπορείτε να υπολογίσετε πόσο χρόνο θα σας πάρει μία εργασία; Αργείτε συχνά στα ραντεβού σας ή στις προθεσμίες σας;
h. Οργάνωση χώρου: Θεωρείτε ότι είναι τακτοποιημένο το σπίτι ή το γραφείο σας, ή υπάρχει μία σχεδόν συνεχής ακαταστασία ή ανοργανωσιά;
2. Χρωματίστε το μέρος της κάθε φέτας ως την αντίστοιχη βαθμολογία που έχετε βάλει. Για να είναι πιο ευδιάκριτες οι διαφορές, προτιμήστε διαφορετικά χρώματα στυλό ή στυλό και μολύβι αν είναι δυνατόν.
3.Ελέγξτε:   Σε πόσες φέτες έχετε υψηλή βαθμολογία; Σε πόσες οριακή ή κάτω από 5;  Αν τα περισσότερα κομμάτια ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία ίσως θα ήταν χρήσιμο να ελέγξετε αν πρόκειται για ΔΕΠΥ και πώς να αναπτύξετε σχετικές ικανότητες.
4. Αν οι βαθμολογίες σας είναι χαμηλές, θυμηθείτε:  Μην απελπίζεστε, οι ίδιες αυτές δυσκολίες συνοδεύονται από θετικά στοιχεία όπως αυθορμητισμός, δημιουργικότητα, αυθεντικότητα κ.α. Για να κάνετε τις προθέσεις σας πράξεις, προσπαθήστε διαφορετικά, όχι σκληρότερα!

Το ADHD Coaching είναι μία καινούργια πρακτική στην Ελλάδα αν και γνωστή στις ΗΠΑ. Βοηθάει τα άτομα που νιώθουν, πιστεύουν ή γνωρίζουν ότι έχουν χαρακτηριστικά ΔΕΠΥ να
1) πετύχουν τους στόχους και να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους βρίσκοντας και αξιοποιώντας τα δυνατά τους σημεία
2) Να αναπτύξουν ικανότητες (π.χ. οργάνωσης, διαχείρισης παρορμητικότητας, επικοινωνίας κ.α. )
3) Να ενημερωθούν για το ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ, πως και πότε τους επηρεάζουν καθώς και πώς να τα διαχειριστούν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα