Να θυμάσαι ότι…
Η συμπλήρωση του εργαλείου είναι ατομική διεργασία και απαιτεί συγκέντρωση.
Προτείνεται να γίνει σε ήσυχο περιβάλλον, χωρίς περισπασμούς.
Αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεσαι και σημείωσε σημαντικές σκέψεις/ιδέες.
Δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις.
Κράτησε το απόκομμα & φτιάξε τη δική σου συλλογή με κάθε εργαλείο που θα βρίσκεις στα ΧΝ της Δευτέρας.
Σκοπός:
Με την παρακάτω άσκηση θα γνωρίσετε τις συχνότερες αιτίες που έχουν καταγραφεί ως αρχικά αιτήματα συνεργασίας με έναν Σύμβουλο Καριέρας/Career Coach. Με βάση τα σημερινά ερευνητικά συμπεράσματα, παρατίθεται ο κατάλογος με τα αρχικά αιτήματα που αναφέρουν τα άτομα στην πρώτη τους συνεδρία/τηλεφωνική επικοινωνία. Προτείνεται να μελετήσετε κατά πόσο σας απασχολούν αυτά τα ζητήματα και εάν βρίσκετε ομοιότητες με δικούς σας προβληματισμούς στην προσωπική ή/και στην εργασιακή σας ζωή.
Οδηγίες συμπλήρωσης (διάρκεια 15’)
1. Μελετήστε τις λίστες με τα κυριότερα θέματα που αναφέρουν τα άτομα στην εκκίνηση μιας coaching συνεργασίας. Στην πρώτη λίστα εντάσσονται τα αιτήματα με προσανατολισμό στο life/personal coaching , δηλαδή αφορούν κυρίως την προσωπική/οικογενειακή ζωή του ατόμου. Στην δεύτερη λίστα, ακολουθούν τα θέματα που αφορούν την καριέρα/το επαγγελματικό πλαίσιο.
2. Για να γίνετε ο coach του εαυτού σας, θα χρειαστεί να ξεκινήσετε αναγνωρίζοντας τις δικές σας ανάγκες οι οποίες θα σας κινητοποιούσαν ώστε να ζητήσετε βοήθεια/υποστήριξη από κάποιον επαγγελματία σύμβουλο/coach (Προσοχή: εάν αντιμετωπίζετε κάποιο ψυχοπαθολογικό σύμπτωμα ή ενυπάρχουν ζητήματα ψυχικής υγείας, συστήνεται να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχίατρο/ψυχοθεραπευτή/ψυχολόγο/σύμβουλο ψυχικής υγείας).
3. Βαθμολογήσετε για κάθε ένα από τα ζητήματα που σας απασχολούν, σε μία δεκαβάθμια κλίμακα (όπου 10 είναι ο μέγιστος βαθμός δυσφορίας), πόσο ισχυρά είναι για εσάς αυτήν την περίοδο.
Για παράδειγμα εάν αντιμετωπίζετε ζητήματα ιεράρχησης προτεραιοτήτων σε έναν μέτριο βαθμό, σημειώστε τον αριθμό (5) στο αντίστοιχο κουτάκι. Παράδειγμα : Ιεράρχηση Προτεραιοτήτων 5/10
4. Για όλες τις βαθμολογίες του (7) και άνω, σκεφθείτε την πιο μικρή και ανώδυνη αλλαγή που μπορείτε να κάνετε στο άμεσο μέλλον για να μειώσετε αυτή την αίσθηση δυσφορίας που νιώθετε σήμερα.
– Ποιες συνήθειές σας μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε ώστε να μειωθεί κατά έναν μόνο βαθμό η δυσφορία που νιώθετε;
– Πώς θα μπορούσατε να βρείτε υποστήριξη;
– Τι δεν έχετε δοκιμάσει να κάνει μέχρι σήμερα σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόβλημα;
– Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές που ακόμη δεν έχετε επεξεργαστεί;
Η πρακτική του Coaching («Προπονητική» στα ελληνικά) εφαρμόζεται από ειδικευμένους συμβούλους/ψυχολόγους/εκπαιδευτές (τους coaches) και βοηθά τους ανθρώπους να πετύχουν στόχους κάνοντας τις αλλαγές που επιθυμούν.
Βασίζεται στις αρχές της Συμβουλευτικής και στην επιστήμη της Θετικής Ψυχολογίας. Χρησιμοποιεί συγκεκριμένες τεχνικές και μεθόδους, μία προσομοίωση των οποίων θα γνωρίσετε μέσω αυτής της στήλης.
Το coaching δεν είναι ψυχοθεραπεία, επομένως δεν καταπιάνεται με ζητήματα ψυχικής υγείας. Απευθύνεται σε ενήλικα άτομα που αντιμετωπίζουν μεταβάσεις/προκλήσεις στο εργασιακό ή προσωπικό τους πλαίσιο.
Κυρίαρχη έννοια, στην coaching διαδικασία, είναι η ΑΛΛΑΓΗ. Όπως είπε ο Albert Einstein «Δεν μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις ακριβώς τα ίδια πράγματα και να προσδοκάς ότι κάτι θα αλλάξει».
Στην στήλη αυτή δεν δίνονται συμβουλές ή κατευθύνσεις αλλά καλλιεργείται η αυτοπαρατήρηση με σκοπό την κατάκτηση μεγαλύτερου βαθμού αυτογνωσίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε στο kokolantonaki@yahoo.com
Καλή ανάγνωση!