Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πώς προστατεύουμε τα φυτά από τη ζέστη και τον καύσωνα

Για την προστασία των φυτών μας από τη ζέστη, τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, κάνουμε συχνότερα ποτίσματα, χρησιμοποιούμε υλικά που προστατεύουν τα φυτά από τον ήλιο και προσέχουμε τη λίπανση, προκειμένου να διατηρήσουμε τα φυτά μας υγιή και γεμάτα ζωντάνια.

– Τακτικό πότισμα των φυτών
Βήμα πρώτο και πιο σημαντικό: Το σωστό πότισμα! Για να βοηθήσουμε τα φυτά να είναι δροσερά την περίοδο της ημέρας, πραγματοποιούμε τακτικά ποτίσματα κατά το σούρουπο ή νωρίς το πρωί. Το μεσημεριανό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στα φυτά σε συνθήκες καύσωνα. Προσέχουμε παράλληλα να μην γίνεται υπερβολικό πότισμα γιατί μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα των φυτών, πτώση φύλλων και ανθέων.

– Διαβροχή των φύλλων
Διαβρέχουμε το φύλλωμα των φυτών, κατά τις νυχτερινές ώρες, ειδικά για τα φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς και για φυτά εξωτερικού χώρου που αναπτύσσονται σε δροσερό περιβάλλον, όπως η γαρδένια, η καμέλια και ο φίκος. Αποφεύγουμε την διαβροχή των φύλλων όταν έχει ηλιοφάνεια γιατί θα δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα. Επίσης, περιοριζόμαστε στη διαβροχή των φύλλων για το δροσισμό των φυτών αποφεύγοντας και σε αυτή την περίπτωση το υπερβολικό πότισμα.

– Μεταφέρουμε τις γλάστρες σε δροσερό σημείο
Για φυτά που έχουμε σε γλάστρες και ειδικά για ευαίσθητα φυτά, μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε βορεινό ή δυτικό σημείο της αυλής ή του μπαλκονιού που έχει μικρότερη έκθεση σε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη.

– Προστασία από τον ήλιο με ειδικό δίχτυ
Μία απλή και ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση για να μην έρχονται τα φυτά σε απευθείας επαφή με τις δυνατές ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου του καλοκαιριού είναι η χρήση ειδικού διχτυού προστασίας.

– Ψέκασμα με ζεόλιθο ή καολίνη
Μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά με οικολογικά σκευάσματα καολίνη ή ζεόλιθου που δημιουργούν ένα λευκό επίχρισμα πάνω στη φυλλική επιφάνεια των φυτών, σχηματίζοντας ένα αδιαπέρατο στρώμα προστασίας στις έντονες ακτίνες του ήλιου.

– Προσεκτική λίπανση
Αποφεύγουμε τη λίπανση των φυτών τις ζεστές μέρες του καύσωνα, ειδικά με αζωτούχα και αμμωνιακά λιπάσματα, καθώς και κοπριά, γιατί επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά.

– Εκχύλισμα φυκιών για τόνωση των φυτών
Ποτίζουμε ή ψεκάζουμε τα φυτά μας με οικολογικό λίπασμα φυκιών που λόγω των φυσικών ορμονών που περιέχουν, βοηθούν σε συνθήκες υψηλού θερμικού στρες και υπερβολικής ζέστης, την σημαντική αναπλήρωση των κατεστραμμένων κυττάρων των φυτών.

Τι συνθήκες χρειάζεται για να αναπτυχθεί το αγλάονημα στο σπίτι;
To αγλαόνημα είναι ένα λαμπερό φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλα πράσινα φύλλα που σίγουρα έχουμε θαυμάσει σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, αλλά μπορεί να μη γνωρίζουμε το όνομά του. Αγλαόνημα λοιπόν, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό με ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα. Το αγλαόνημα έχει καταγωγή από τις τροπικές περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας και ξεχωρίζει για τα γυαλιστερά στρογγυλωπά φύλλα του σε διάφορες αποχρώσεις και διαβαθμίσεις από το πράσινο μέχρι το ασημί.
Το αγλαόνημα είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου και μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλα τα επίπεδα φωτισμού, από τα πιο φωτεινά σημεία μέχρι αυτά που διαθέτουν λιγότερο φως. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε το αγλαόνημα σε σημεία που χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου, καθώς θα δημιουργήσουν εγκαύματα στα φύλλα του. Το αγλαόνημα αγαπά τη ζέστη και είναι ευαίσθητο σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 10°C, καθώς και σε ψυχρά ή θερμά ρεύματα.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα