Τα προβλήµατα στη σχέση των παιδιών µε την τεχνολογία αυξάνονται, προκαλώντας µάλιστα σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, σε µία εποχή όπου οι κλασικές µέθοδοι επικοινωνίας έχουν χαθεί.
Αυτό φαίνεται και από πρόσφατα διενεργούµενες µελέτες.
Σύµφωνα µε µια πρόσφατη µελέτη, το 81% των παιδιών ηλικίας τριών έως έξι ετών χρησιµοποιούν καθηµερινά το διαδίκτυο και η τάση είναι αυξητική, ανέφερε η εκπαιδεύτρια του ασφαλούς διαδικτύου (Safer Internet), Marietheres van Veen σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.
Οι συνέπειες για την υγεία από την πολύωρη χρήση smartphones, iPads και οθονών είναι σηµαντικές καθώς η µυωπία, οι βλάβες στη στάση του σώµατος και η υπερφόρτωση των αισθήσεων είναι απειλητικές. Η αντιµετώπισή τους µπορεί να είναι µια αρκετά δύσκολη πρόκληση για τους γονείς και τη λειτουργία τους ως πρότυπο.
Η «πίεση των µέσων ενηµέρωσης» είναι σίγουρα παρούσα, λέει η ειδικός: Όταν οι ήρωες κινουµένων σχεδίων από το «Paw Patrol» χρησιµοποιούν smartwatches και τα παρόµοια, «τα παιδιά θέλουν να έχουν και αυτά». Επιπλέον, η σηµερινή γενιά γονέων στερείται ψηφιακής εκπαίδευσης- είναι αυτοδίδακτοι. Πολλοί θεωρούν «απαρχαιωµένα» άλλα µέσα, όπως τα βιβλία, και διαβάζουν στα παιδιά τους από τα κινητά τους τηλέφωνα. Από τη µία πλευρά, οι ενήλικες δεν µπορούν να αποµακρύνουν τα παιδιά από το κινητό τηλέφωνο, από την άλλη, τα παιδιά σε νεαρή ηλικία παρατηρούν ότι οι γονείς είναι συνεχώς απασχοληµένοι µε το κινητό τηλέφωνο.
Μία από τις συνέπειες του πολύωρου και στενού διαβάσµατος και του πολύ λίγου φωτός της ηµέρας είναι η µυωπία (µυωπία), η οποία έχει γίνει µια ευρέως διαδεδοµένη κατάσταση: Το 4% των τρίχρονων παιδιών στη Γερµανία πάσχουν από αυτήν, µεταξύ των δεκάχρονων το 9,8% και µεταξύ των 16χρονων ήδη το 27%, ανέφερε ο Markus Gschweidl, συντεχνιακός δάσκαλος οπτικών.
Εκτός από τον περιορισµό της ποιότητας ζωής, ασθένειες όπως ο εκφυλισµός της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης ή το γλαύκωµα αποτελούν απειλή και στην τρίτη ηλικία. Η µυωπία δεν θεραπεύεται, αλλά αντιµετωπίζεται, µεταξύ άλλων, µε ειδικούς φακούς επαφής και φακούς γυαλιών.
Θα ήταν επίσης σηµαντικό να περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους µε έντονο φως της ηµέρας (τουλάχιστον δέκα ώρες την εβδοµάδα), δήλωσε ο ειδικός. Σε ορισµένες περιπτώσεις, αντιδρούν και οι ίδιες οι συσκευές, για παράδειγµα µέσω της λειτουργίας απόστασης οθόνης του iPad, η οποία ενεργοποιεί την οθόνη κλειδώµατος αν είναι πολύ κοντά.
Ο Gschweidl και ο φυσιοθεραπευτής Peter Weese συνέστησαν, µεταξύ άλλων, τη µείωση του χρόνου χρήσης για τα παιδιά, την εξασφάλιση επαρκούς απόστασης από τις οθόνες, την παροχή αρκετής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, το ενεργό ανοιγοκλείσιµο των µατιών και την τακτική διακοπή της κοντινής όρασης µε τη µακρινή.
Σύµφωνα µε τον κανόνα 20/20/20, πρέπει να κοιτάζει κανείς ένα αντικείµενο σε απόσταση 20 µέτρων για 20 δευτερόλεπτα κάθε 20 λεπτά.