Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πώς υποδέχτηκε ο κόσμος το 2020 (φωτ. & vid.)

Η υφήλιος εισήλθε τα ξημερώματα στο 2020 με την έλευση του νέου έτους να χαιρετίζεται τα μεσάνυχτα σε εορταστική ατμόσφαιρα στη Νέα Υόρκη, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα πλήθη ανθρώπων την είχαν υποδεχθεί με πυροτεχνήματα στα Σανζ Ελιζέ στο Παρίσι, στον κόλπο του Σίδνεϊ ή σ’ αυτόν του Χονγκ Κονγκ.

Όπως αναφέρει στην κεντρική σελίδα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα πυκνό πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Times Square μέτρησε τα τελευταία δευτερόλεπτα του 2019 πριν χαιρετίσει με νθουσιασμό, αλλά και ρεαλισμό, την έλευση αυτής της νεάς δεκαετίας. «Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον», παραδέχθηκε η 29χρονη Νάταλι Ράινχαρτ, η οποία ήρθε ωστόσο για να υποδεχθεί το 2020 στην Times Square μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους.

Νωρίτερα στη γαλλική πρωτεύουσα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί «στην ωραιότερη λεωφόρο του κόσμου», όπως λένε οι Παριζιάνοι, για να γιορτάσουν το νέο έτος. Η Αψίδα του Θριάμβου, εμβληματικό μνημείο της πόλης του φωτός που βρίσκεται στην άκρη της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, προσέφερε ένα θέαμα ήχου και φωτός πριν αρχίσει η εκτόξευση των πυροτεχνημάτων ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα.

Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική σ’ αυτή τη λεωφόρο, που το 2019 υπήρξε το θέατρο πολυάριθμων συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και τα «κίτρινα γιλέκα», γάλλους πολίτες που είναι οργισμένοι με την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και στους οποίους απαγορεύθηκε να διαδηλώσουν χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Στη Χιλή, που το 2019 υπήρξε το θέατρο πολυάριθμων διαδηλώσεων επίσης εναντίον της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην «Πλατεία Ιταλίας» του Σαντιάγο, επίκεντρο των διαδηλώσεων αυτών, για να γιορτάσουν ένα «νέο έτος με αξιοπρέπεια». Η ατμόσφαιρα παρέμενε εορταστική μερικές ώρες πριν από τα μεσάνυχτα. «Φέτος δεν μπορούσα να μην είμαι εδώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο από την Plaza Italia ο 45χρονος Ραφαέλ Βεργκάρα.

Νωρίτερα στην Ασία, πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε στην Πιονγκγιάνγκ για μια συναυλία στο κέντρο της βορειοκροεατικής πρωτεύουσας τα μεσάνυχτα, η οποία συνοδεύθηκε από θεάμα πυροτεχνημάτων πάνω από μια φωτισμένη με νέον σκηνή που υποδέχθηκε ένα χορευτικό θέμα χορογραφημένο στο χιλιοστό. Στη Νότια Κορέα, οι κάτοικοι συνέρρευσαν σε παραδοσιακές τελετές με καμπάνες, κυρίως στο κέντρο της Σεούλ, παρουσία τοπικών σταρ.

Οι άλλες πρωτεύουσες άρχισαν να παίρνουν τη σκυτάλη ανάλογα με τις ωριαίες ατράκτους.

Στο Λονδίνο, αφού παρέμειναν για καιρό σιωπηλές εξαιτίας εργασιών αποκατάστασης, οι καμπάνες του Μπιγκ Μπεν σήμαναν τα μεσάνυχτα. Πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν κι εκεί από τις όχθες του Τάμεση.

Αστυνομικοί στην Κοπακαμπάνα

Για τους Βρετανούς, αυτό επρόκειτο να είναι το τελευταίο ρεβεγιόν τους ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από το μεγάλο άλμα του Brexit που είναι προγραμματισμένο για τις 31 Ιανουαρίου.

Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στις ευχές του για το τέλος του έτους και κατά την 20η επέτειο από την άνοδό του στην εξουσία, το 1999, κάλεσε τους Ρώσους να επιδείξουν «ενότητα» για να συνεχίσουν την «ανάπτυξη» της χώρας.

Στο Ριο ντε Ζανέιρο, περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εορταστικών εκδηλώσεων στην διάσημη παραλία της Κοπακαμπάνα, όπου αναμένονταν σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πρώτη μεγαλούπολη που μπήκε στη νέα δεκαετία, το Σίδνεϊ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, αντιμετώπισε πολεμική γύρω από το θέαμα των πυροτεχνημάτων στο λιμάνι του την ώρα που τεράστιες πυρκαγιές καταστρέφουν τη χώρα.

Εδώ και εβδομάδες, οι κάτοικοι του Σίδνεϊ ζουν σε μια ατμόσφαιρα μολυσμένη από ένα νέφος τοξικού καπνού το οποίο οφείλεται στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται γύρω από την πόλη. Ένα αίτημα για τη ματαίωση αυτού του θεάματος των πυροτεχνημάτων από σεβασμό προς τα θύματα συγκέντρωσε περισσότερες από 280.000 υπογραφές.

Οι αρχές της πόλης αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα. Εκατό χιλιάδες πυροτεχνήματα φώτισαν επί 12 λεπτά τον ουρανό του Σίδνεϊ ενώ παρακολουθούσαν ένα εκατομμύριο θεατές.

«Δόξα στο Χονγκ Κονγκ»

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, σε πολλές περιοχές του κόσμου, διεξήχθησαν με υπόβαθρο ταραχές και πολιτικές αναταράξεις.

Στο Χονγκ Κονγκ, έπειτα από περισσότερο από έξι μήνες σχεδόν καθημερινών διαδηλώσεων, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σ’ όλη την πόλη, κυρίως στο λιμάνι της Βικτώρια.

«Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ, επανάσταση τώρα!», φώναξαν με την έλευση της νέας χρονιάς και άναψαν τους φακούς των κινητών τηλεφώνων τους δημιουργώντας έναν ωκεανό από φώτα.

Μικρές ομάδες συγκεντρώθηκαν επίσης στη συνοικία Μονγκ Κοκ, όπου έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα. Η αστυνομία κατέφυγε τότε σε χρήση δακρυγόνων, για πρώτη φορά το 2020.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα