Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πόσα ακίνητα θα βγουν στο “σφυρί” έως το 2025

Με κανονικούς ρυθμούς “τρέχουν” από την αρχή του έτους οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και ρευστοποίησης εις βάρος των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν ούτε ρυθμίζουν τα “κόκκινα” δάνειά τους, επιβεβαιώνουν στο Capital.gr στελέχη των εταιρειών διαχείρισης (servicers).

Η απόφαση-εξπρές του Άρειου Πάγου για το δικαίωμα των servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς για τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και πωληθεί στα funds στα μέσα Φεβρουάριου – η οποία εξέπληξε για την ταχύτητά της ακόμη και τα ίδια τα στελέχη του κλάδου – εξέπεμψε ένα “ηχηρό” μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της κουλτούρας πληρωμών.

“Φρένο” αναμένεται να μπει, ωστόσο, στους πλειστηριασμούς πριν και μετά τις εκλογές του Μαΐου, καθώς και τον Ιούλιο – εφόσον υπάρξουν δεύτερες κάλπες. Συγκεκριμένα, η νομοθεσία προβλέπει διακοπή λειτουργίας των δικαστηρίων για διάστημα τριών εβδομάδων περίπου πριν και μετά τις εθνικές εκλογές.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue στην Ελλάδα, Θοδωρής Καλαντώνης, περίπου το 20% των εισπράξεων των servicers προέρχεται από τους πλειστηριασμούς. Θυμίζεται ότι τα business plans των τιτλοποιήσεων προέβλεπαν ότι το ποσοστό αυτό θα κυμαίνεται στο 30%, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη. Η υστέρηση αυτή είναι, πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο “ελεγχόμενη” για τις εταιρείες διαχείρισης.

“Το γεγονός αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι ο πλειστηριασμός συνιστά έσχατο μέτρο για τους πιστωτές”, υπογράμμισε ο κ. Καλαντώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, την επόμενη τριετία αναμένεται να βγουν στο “σφυρί” περίπου 100.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι εμπορικά και τα μισά οικιστικά. “Πρόκειται για ένα μέγεθος που είναι εύκολα απορροφήσιμο για την εγχώρια αγορά ακινήτων”, σημείωσε ο ίδιος.

Οι servicers διαχειρίζονται σήμερα δάνεια με εξασφαλίσεις 600.000 ακίνητα και αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου το 80% των δανείων αυτών είναι ρυθμισμένο ή θα ρυθμιστεί με κάποιας μορφής συναινετική συμφωνία, αυτό σημαίνει ότι 100.000 ακίνητα περίπου θα πάρουν τον δρόμο της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Στο “κόκκινο” δάνεια 90 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη, πάντως, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στην ευρύτερη πολιτική των πλειστηριασμών δεδομένου ότι – σύμφωνα με τον ίδιο – το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που έχει θεσπίσει η Πολιτεία είναι “επαρκέστατο”.

“Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει σε εμάς ένας δανειολήπτης που θέλει να βρει λύση στο δάνειό του σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες και να μην τη βρούμε”, υπογράμμισε, εξηγώντας ότι ο κλάδος των εταιρειών διαχείρισης έχει ήδη ρυθμίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια 10 δισ. ευρώ έχουν “πρασινίσει” και επιστρέψει ως υγιή στο τραπεζικό σύστημα.

Πάντως, προειδοποίησε ο ίδιος, υπάρχουν ακόμη στην οικονομία κόκκινα δάνεια 90 δισ. ευρώ τα οποία “θα μας απασχολήσουν τουλάχιστον για την επόμενη πενατετία -έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε”, συμπλήρωσε ο κ. Καλαντώνης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα