Εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Σούδας ήταν αντίθετοι με οποιαδήποτε επένδυση η οποία θα υποβάθμιζε και άλλο τον κόλπο της Σούδας. Αλλωστε είναι γνωστό, ότι υπήρχε δικαστική διαμάχη με γνωστό επιχειρηματία που ήθελε να τοποθετήσει δεξαμενές υγρών καυσίμων στην περιοχή Πέρα Πλατάνι. Δυστυχώς η μάχη αυτή χάθηκε, και τα προηγούμενα χρόνια είχε μείνει μόνον η κυκλοφοριακή σύνδεση αλλά λόγω θανάτου του επιχειρηματία το θέμα είχε παγώσει. Δυστυχώς εδώ θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι χωρίς να έχει τελειώσει οριστικά η διαβούλευση για το νέο Χωροταξικό, η Περιφέρεια υπέδειξε την περιοχή Πέρα Πλατάνι, εν αγνοία μας, ως Υποδοχέα Υγρών Καυσίμων και χώρο εγκατάστασης Οχλούσων Δραστηριοτήτων.
Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε το κουτί της “ΠΑΝΔΩΡΑΣ” και έτσι την Ανοιξη του 2019, ενημερωθήκαμε από τον Τύπο, ότι γνωστή ιδιωτική ελληνική εταιρία κατέθεσε φάκελο για αδειοδότηση ώστε να εγκαταστήσει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 120 M.W, στο Πέρα Πλατάνι που θα λειτουργεί με υγραέριο. Τότε έγινε άμεση ενημέρωση στο Τοπικό Συμβούλιο της Δ.Ε. ΣΟΥΔΑΣ και βεβαία ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο με τη σειρά του εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο γνωστοποιούσε την ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ, και έδωσε εντολή στη Νομική υπηρεσία του Δήμου να εξετάσει το θέμα, ώστε να κινηθεί ο Δήμος νομικά ως όφειλε.
Δυστυχώς για εμάς, την Κυριακή 24-11-2019 ενημερωθήκαμε πάλι από τον Τύπο ότι η ΡΑΕ έδωσε την αδειοδότηση να γίνει η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Πέρα Πλατάνι. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν τα εξής ερωτηματικά:
• Κατέθεσε ένσταση κατά της εγκατάστασης της μονάδας αυτής ο Δήμος Χανίων ως όφειλε;
• Το νέο Τοπικό Συμβούλιο και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, τι θέση παίρνουν;
• Υπάρχει ένσταση από κάποιο κάτοικο που είναι και άμεσα ενδιαφερόμενος, μια που εκεί δίπλα υπάρχουν σπίτια;
• Υπάρχει χώρος στη συγκεκριμένη περιοχή να γίνουν όλες αυτές οι επενδύσεις που πάρα πολλοί από εμάς είναι αντίθετοι, ώστε να υπάρξει και ο ανάλογος υγιής ανταγωνισμός ή κλείσαμε το μάτι σε συγκεκριμένο Ομιλο;
• Αν γίνει αυτή η επένδυση, το Δημόσιο εργοστάσιο (ΑΗΣ ΞΥΛΟΚΑΜΑΡΑΣ) τι θα απογίνει; Εργάζονται και εκεί εργαζόμενοι οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους, γιατί ουσιαστικά θα βγει εκτός όλο το εργοστάσιο, εκτός και αν προβλέπουν να μετατραπεί, ώστε να καίει άλλο καύσιμο (π.χ ίδιο με του ανταγωνιστή μας). Τα γράφω όλα αυτά για να καταλάβετε όλοι, ότι παίζεται πολύ μεγάλο παιχνίδι με τα ενεργειακά, τον έλεγχό τους και βέβαια τις περιοχές που θέλουν να γίνουν όλες αυτές οι επενδύσεις! Ο κόλπος της Σούδας, η Σούδα και η γύρω περιοχή, έχουν δώσει το μερίδιο που τους αναλογεί στην ανάπτυξη του τόπου μας και με το παραπάνω! Ζητάμε ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ζητάμε αξιοποίηση του παραλιακού μας μετώπου.
*Ο Κωνσταντίνος Φωκάς είναι π. πρόεδρος Δ.Κ. Σούδας, μέλος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, πρόεδρος Τ.Δ.Ε. Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ΧΑΝΙΩΝ.