Είδαμε πρόσφατα την ανακοίνωση του κ. Γιάννη Σαρρή, στην οποία χαιρετίζει την μετεγκατάσταση του στρατοπέδου, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλει τη συμφωνία του 2019 ως κακή. Λες και το στρατόπεδο φεύγει από μόνο του ως διά μαγείας και όχι εξαιτίας των όρων αυτής ακριβώς της συμφωνίας μας που τότε καταψήφισε. Ξεχνάει φυσικά ακόμη ότι αυτή προέβλεπε ότι το στρατόπεδο θα έπρεπε να είχε αδειάσει εδώ και δυο χρόνια. Σε αυτό το σημείο δεν βλέπει καμία ευθύνη για τη δημοτική αρχή την οποία πάντοτε δικαιολογεί και η οποία θα έπρεπε να είχε πιέσει για να παραλάβει το στρατόπεδο από το 2020 και να είχε προχωρήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίησή του. Αντίθετα αδρανώντας έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους να επιδιώξουν αλλαγή των όρων επί το δυσμενέστερο.
Ξεχνάει επίσης ότι ο ίδιος και η παράταξή του ήταν κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε παραχώρηση χώρου στον Στρατό από τα 54 στρέμματα. Τώρα, όμως, που είναι άλλη η δημοτική αρχή, οι «κινηματικές» απόψεις του απέκτησαν μια ενδιαφέρουσα ελαστικότητα. Μας λέει πια με άλλα λόγια, ας δώσουμε και δύο στρέμματα να τα πολεοδομήσουν, κάνοντας τον προπομπό στον δήμαρχο, ώστε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
Την ίδια στιγμή δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις, κατηγορώντας πάλι για το ίδιο θέμα την «κακή συμφωνία» του 2019 σχετικά με την πολεοδόμηση τμήματος της έκτασης για κοινωφελείς χρήσεις της κοινωνίας μας. Διαστρέφει τη δυνατότητα πολεοδόμησης που θα έχει ο δήμος, παρουσιάζοντάς την ως αναγκαστική κάλυψη έκτασης 11 στρεμμάτων. Δεν είναι όμως έτσι. Ο συντελεστής δόμησης προβλέπεται ως δυνατότητα και όχι ως δεδομένο. Ο Δήμος, εφόσον κριθεί ωφέλιμο για τους δημότες, δύναται να εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης, χωρίς απαραίτητα να καλυφθούν και τα 11 στρέμματα, εάν π.χ. γίνουν διώροφα κτήρια.
Αρνούμενος, όμως, τη δυνητική πολεοδόμηση, αρνείται επί της ουσίας κάποιες από τις κοινωφελείς χρήσεις για τους πολίτες των Χανίων που προβλέψαμε, όπως χώρους εκπαίδευσης (δημοτικό σχολείο), πολιτισμού (υπαίθριο θέατρο), κοινωνικών δομών (βρεφονηπιακός σταθμός), αθλητισμού, χώρους αναψυχής κλπ. Ξεχνά ότι η πόλη μας και οι δημότες της έχουν και άλλες ανάγκες δίπλα στο πράσινο που ούτως ή άλλως θα είναι το κυρίαρχο στην έκταση. Και σε αυτές τις ανάγκες εμείς ουδέποτε συμπεριλάβαμε τη δημιουργία υπαίθριου πάρκινγκ 20 στρεμμάτων, όπως προέβλεψε στο ΣΒΑΚ η δημοτική αρχή, που υποβαθμίζει την έκταση, μετατρέποντας σε «παρκόπεδο» (δική του έκφραση) το 40% της έκτασής του. Ελπίζω τουλάχιστον αυτό να το θυμηθεί όταν θα έρθει η ώρα της ψήφου στο συμβούλιο όπου θα συζητηθεί η υπαναχώρηση από τους όρους της συμφωνίας του 2019 σε βάρος του πρασίνου και των κοινωφελών εγκαταστάσεων. Γιατί εμείς παραδώσαμε μια συμφωνία για τουλάχιστον 43 στρέμματα πρασίνου – ελεύθερων χώρων και έως 11 στρέμματα κοινωφελών εγκαταστάσεων.
*Ο Τάσος Βάμβουκας είναι τ. Δήμαρχος Χανίων
Αγαπητέ πρώην Δήμαρχε Τάσο Βάμβουκα, σήμερα έγραψα μία επιστολή για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Εύχομαι οι Χανιώτες να συσπειρωθούν έτσι ώστε το στρατόπεδο να μετατραπεί σε πάρκο της προκοπής !
Πρέπει οι κακοτεχνίες του ” ειρήνης και φιλίας” να μην επαναληφθούν !
Οι Χανιώτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση !
Φιλικά!