Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ποσό 180 εκατ. ευρώ για την προώθηση ελληνικών γεωργικών προϊόντων και οίνου ανά την υφήλιο

Σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου ταξιδεύουν τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα και ο οίνος με τη βοήθεια των προγραμμάτων ενημέρωσης και προώθησης που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό δημόσιο.

«Η χώρα μας παράγει πλήθος αγροτικών προϊόντων και τροφίμων τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, έχουν υψηλή διατροφική αξία ενώ συγχρόνως είναι και ασφαλή. Παράγουμε συνολικά 116 ΠΟΠ και ΠΓΕ αγροτικά προϊόντα, 147 ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνους και πλήθος προϊόντων χωρίς γεωγραφική ένδειξη» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης προώθησης γεωργικών προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Νίκος Ταβουλάρης. Και πρόσθεσε «τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να καταστούν ανταγωνιστικά σε όλες τις αγορές παγκοσμίως. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις έχουν συγκριτικά ή και απόλυτα πλεονεκτήματα έναντι άλλων από χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τρίτων χωρών».

Σε αυτό σύμφωνα με τον ίδιο συμβάλλουν οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και επιτρέπουν στους αγρότες «να παράγουν προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δουλειά μας είναι να αναδείξουμε».

Μέσω των προγραμμάτων ενημέρωσης και προώθησης δίνεται οι δυνατότητα σε παραγωγούς να «ταξιδέψουν» τα προϊόντα τους σε ευρωπαϊκές αγορές αλλά και αγορές τρίτων χωρών, αυξάνοντας έτσι το πελατολόγιό τους και βρίσκοντας νέες εμπορικές διεξόδους.

«Για να γίνει όμως αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν οι ποσότητες που μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει την δημιουργία συνεργατικών σχημάτων μέσω των διεπαγγελματικών οργανώσεων, των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών» σημειώνει.

Σε εξέλιξη 22 προγράμματα

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «τρέχουν» 22 προγράμματα για την ενημέρωση και την προώθηση των γεωργικών προϊόντων, προϋπολογισμού 42,7 εκατ. ευρώ.

«Ετοιμαζόμαστε να συμβασιοποιήσουμε άλλα έξι προγράμματα που εγκρίθηκαν πρόσφατα, προϋπολογισμού 11,7 εκατ. Ευρώ ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό προϋπολογισμό στα 55 εκατ. Ευρώ περίπου» ανέφερε ο κ. Ταβουλάρης.

«Παράλληλα, ολοκληρώνεται το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τους οίνους. Με τον τρόπο αυτό θα ενεργοποιήσουμε και τα δυο μέτρα που αφορούν τον οίνο, με τον ετήσιο προϋπολογισμό εκεί να φτάνει τα 12,8 εκατ. ευρώ» σημείωσε και πρόσθεσε «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Ειδικά στο κρασί ο προϋπολογισμός υπερκαλύπτεται».

Τα προγράμματα

Τα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης για τα γεωργικά προϊόντα έχουν ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών αλλά και για την προβολή της σημασίας των κοινοτικών συστημάτων που αφορούν ΠΟΠ, ΠΓΕ και βιολογικά προϊόντα.

Παράλληλα, βασικό στόχο αποτελεί και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης γεωργικών προϊόντων και ορισμένων προϊόντων διατροφής της Ε.Ε. Αφορούν προϊόντα με ή χωρίς Γεωργική Ένδειξη (ΓΕ) τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά όσο και σε τρίτες χώρες.

Ειδικότερα για τα προγράμματα οίνου, θα ενεργοποιηθεί το μέτρο που αφορά την προώθηση οίνου σε τρίτες χώρες αλλά και αυτό της ενημέρωσης για την σωστή κατανάλωση του κρασιού αλλά και τις συνέπειες από την επιβλαβή κατανάλωση και αφορούν την ευρωπαϊκή αγορά.

Η χρηματοδότηση

Σημαντικό ρόλο σε αυτά τα προγράμματα αλλά και στους λόγους που οι παραγωγοί επιλέγουν να ενταχθούν σε αυτά, είναι η προσφερόμενη χρηματοδότηση.

Τα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης για τα γεωργικά προϊόντα είναι συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό που φτάνει το 70% για την εσωτερική αγορά και το 80% για τις τρίτες χώρες.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωσης, για τα προγράμματα αυτά είναι περίπου 81 εκατ. ευρώ για την ευρωπαϊκή αγορά και 85 εκατ. ευρώ για τρίτες χώρες.

Τα προγράμματα αυτά έχουν ένα ορίζοντα υλοποίησης από ένα έως τρία χρόνια.

Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει το φάκελο με τη πρότασή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίνονται και στην συνέχεια ξεκινά η υλοποίησή τους μέσω σύναψης σύμβασης μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και των δικαιούχων.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός για τα προγράμματα που αφορούν στον οίνο ανέρχεται σε 10 εκατ. (χρηματοδότηση από Ευρ. Επιτροπή 5 εκατ. ευρώ, 3 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους και 2 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους των συμμετεχόντων) για την περίπτωση προγραμμάτων προώθησης οίνου για εκτός Ευρώπης χώρες ενώ για το πρόγραμμα της ενημέρωσης στην εσωτερική αγορά 2,8 εκατ. (1,4 εκατ. ευρωπαϊκοί πόροι και 840.000 ευρώ εθνικοί πόροι).

Σύμφωνα με τον κ. Ταβουλάρη «οι βασικές χώρες για το πρόγραμμα της ενημέρωσης για το κρασί είναι η Ελλάδα, η Γερμανία και η Πολωνία. Για τις τρίτες χώρες είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Και συμπλήρωσε «κάθε χρόνο τα προγράμματα για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων και το κρασί είναι έτοιμα να υποδεχθούν νέες συμμετοχές».

Και τα προγράμματα αυτά έχουν ένα ορίζοντα υλοποίησης από ένα έως τρία χρόνια ενώ τα αιτήματα κατατίθενται και εγκρίνονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για το 2024, τα προγράμματα που αφορούν τα γεωργικά προϊόντα έχουν «ανοίξει» από τις 18 Ιανουαρίου και θα δέχονται φακέλους έως και τις 14 Μαΐου.

Για τους οίνους, όπως ανέφερε ο κ. Ταβουλάρης εντός του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Οι Δράσεις

Μέσω των προγραμμάτων όπως σημειώνει ο προϊστάμενος διεύθυνσης προώθησης γεωργικών προϊόντων του ΥΠΑΑΤ οι δυνατότητες που δίνονται σε όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον είναι πολλές.

«Υπάρχουν δράσεις που αφορούν σε δημόσιες σχέσεις (προβολή σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, κοινωνικά δίκτυα), συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εκθέσεις, δειγματοδιανομές κ.α.» σημείωσε.

Επίσης, σημαντικό είναι ότι δίνεται η δυνατότητα εκπόνησης μελέτης για αγορές-στόχους, που επιθυμεί κάποιος να ενταχθεί. «Όλες αυτές οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα» υπογράμμισε.

Δικαιούχοι

Το ενδιαφέρον για ένταξη σε αυτά τα προγράμματα όπως είπε ο κ. Ταβουλάρης είναι μεγάλο.

Στα προγράμματα για τον οίνο μπορούν να ενταχθούν και μεμονωμένοι οινοπαραγωγοί, αλλά μόνο σε αυτά για τις τρίτες χώρες.

Στη Ε.Ε. εντάσσονται μόνο όσοι εκπροσωπούν ζώνες παραγωγής ΠΟΠ ή ΠΓΕ οίνων.

«Σε κάθε περίπτωση και για όλα τα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών μας προϊόντων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι αντιπροσωπεύουν το προϊόν του οποίου αιτούνται την προώθηση. Θα πρέπει δηλαδή να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% του όγκου παραγωγής ή το 50% της εμπορεύσιμης αξίας του προϊόντος που θέλουν να προωθήσουν.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων αποτελεί μια διέξοδο για την προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων» κατέληξε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα