«Το προσδόκιμο ζωής ενός υγιή 40ρη θα ξεπεράσει τα 100».
Patrick Dixon,
γιατρός-συγγραφέας
Απαιτείται ισχυρή μεταγνωστική ικανότητα για να αποδεχθούμε τις παραλείψεις μας, να καταγράψουμε τους στόχους που δεν πετύχαμε και να σημειώσουμε τις παρατηρήσεις των μαθητών μας, των παιδιών μας, γειτόνων και συμπολιτών.
Ο Patrick Dixon συγγραφέας του βιβλίου “The future of (almost) everything”, γκουρού των παγκόσμιων μελλοντικών αλλαγών, είναι αισιόδοξος και ρεαλιστής.
Ανάμεσα στις αμέτρητες τεκμηριωμένες προβλέψεις του είναι μία που αφορά τους σημερινούς 40ρηδες που ζουν στα αναπτυγμένα κράτη. «Πως τις υποστηρίζει;» θα αναρωτηθείτε.
Ο ίδιος δηλώνει ότι μεγάλες πολυεθνικές και οργανωμένα κράτη βασίζονται σε καταγεγραμμένες τάσεις για να προετοιμάσουν τις μελλοντικές στρατηγικές και πολιτικές τους.
Οι ίδιοι οι 40ρηδες μάλλον δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του P. Dixon, αφού κυριεύονται από ανασφάλεια στον εργασιακό τους βίο. Χαρακτηριστικό είναι ένα ερωτηματολόγιο με το ερώτημα «Είσθε ανθεκτικοί στο μέλλον;» που δημοσίευσε πρόσφατα το μέσο επαγγελματικής δικτύωσης Linked In.
Στο σημείωμα σχολιάζω το σκεπτικό της μακροζωίας των 40ρηδων, μερικές τεκμηριωμένες προβλέψεις και το παραπάνω ερωτηματολόγιο.
Το πραγματικό μέλλον μιας 40ρας
Ας πάρουμε την υποθετική περίπτωση μιας κυρίας –ας την ονομάσουμε Ελένη- που μόλις έκλεισε τα 40. Μιας και ζει στην Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής της είναι γύρω στα 82. Αν η Ελένη διαβάζει αυτό το άρθρο -ή το βιβλίο του συγγραφέα μας- κατατάσσεται σε υψηλότερη κοινωνικό- οικονομική ομάδα κι αυτό της δίνει 5 επιπλέον χρόνια.
Ετσι φθάνει τα 87. Επειδή οι προβλέψεις για το προσδόκιμο ζωής αλλάζουν συνεχώς της δίνουμε άλλα 2.5 χρόνια για κάθε δεκαετία. Αυτό σημαίνει 10 χρόνια στην περίπτωσή της η οποία φθάνει έτσι τα 97. Ο συγγραφέας μας προειδοποιεί ότι δεν τελειώσαμε. Οι πρόοδοι στην Ιατρική -γνώσεις και ιατρική φροντίδα- διπλασιάζονται κάθε 24 μήνες. Αυτό δείχνει ότι μέχρι το 2050 θα έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι που θα χαρίσουν τουλάχιστον άλλη μια 5ετία στην Ελένη που φθάνει τώρα τα 102.
Κι επειδή, σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι πιο συνταρακτικές ανακαλύψεις στην Ιατρική θα γίνουν την εικοσαετία μετά το 2050 αυτές θα χαρίσουν στην Ελένη μας άλλα 5 χρόνια. Ετσι έφθασε ήδη τα 107. Τέλος, επειδή μιλάμε για μέσους όρους κάποιοι από τη γενιά της Ελένης θα ζήσουν μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα! Φυσικά, ο συγγραφέας δεν υπολογίζει ότι η Ελένη ζει στην Ελλάδα των δεινών που επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών της, μπορεί να διασχίζει τακτικά τον Β.Ο.Α.Κ. και να κάνει διακοπές σπάνια.
Μακροπρόθεσμες προβλέψιμες τάσεις
Οσοι έχουν πρόσβαση σε στοιχεία, συμμετέχουν σε συνέδρια και σε κλειστές συζητήσεις ηγετικών στελεχών, όπως ο συγγραφέας μας, τολμούν να κάνουν ακριβοπληρωμένες προβλέψεις.
Ας δούμε μερικές που μας αφορούν:
•Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού μειώνεται με εξαίρεση την Ινδία και τη Νιγηρία. Ο λόγος; Οι νέοι παντρεύονται αργότερα ή καθόλου με αποτέλεσμα λιγότερα παιδιά.
•Εκατοντάδες εκατομμύρια μεταναστεύουν από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα και από τα φτωχά κράτη στα πλούσια.
•Ανατροπές σε κράτη που είναι πλούσια σε ορυκτά. Οι πόλεμοι ανάμεσα στα κράτη περιορίζονται, ενώ αυξάνονται οι εμφύλιες συγκρούσεις.
•Οι καταναλωτές έχουν υψηλότερες απαιτήσεις και τα παράπονα τους πολλαπλασιάζονται, όταν η ποιότητα υποφέρει.
•Οι οικολόγοι ενισχύονται, όπως και το ενδιαφέρον για βιώσιμη ανάπτυξη.
•Το παγκόσμιο εμπόριο αυξάνεται, όπως και η έντονη ανάγκη για τουρισμό (ιδιαίτερα από τις Ασιατικές χώρες).
•Η Δημοκρατία υιοθετείται σε περισσότερα κράτη, ενώ αυξάνεται η δυσπιστία προς τους πολιτικούς.
Είσθε ανθεκτικοί στο μέλλον;
Μετά τη δημοσίευση του παρακάτω ερωτηματολογίου στο δίκτυο “Linked in” ακολούθησαν πολλά σχόλια από προσωπάρχες, εκπαιδευτές και συγγραφείς που επικροτούσαν το περιεχόμενο του. Για να κάνω τον συνήγορο του 40ρη εργαζόμενου οι απαιτήσεις του που φαίνονται λογικές από την πλευρά της εργοδοσίας, επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχική του υγεία.
Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να συναντήσετε άτομο με όλα αυτά τα 15 έμφυτα ή επίκτητα χαρακτηριστικά. Αν το βρείτε να το προσλάβετε άμεσα με μεγάλο μισθό.
Συμπερασματικά
• Αν θεωρήσουμε τις προβλέψεις του ιατρού – γκουρού σωστές, θα συμβούν τα παρακάτω:
• Ξεπερνάμε το προσδόκιμο ζωής κατά 10, 20 ή 30 χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι να χρειαζόμαστε μεγαλύτερο κομπόδεμα για τα γηρατειά μας.
• Πολλοί εργαζόμενοι παρατείνουν την παραμονή τους στην εργασία κατά μια 10ετία.
• Οι νέοι 80ρηδες και 90ρηδες δημιουργούν σχέσεις και ζουν πιο ενεργά.
• Οι υπηρεσίες υγείας – κοινωνικής φροντίδας καταρρέουν κι οι λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία μεγαλώνουν, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλο δημόσιο χρέος.
• Τέλος, στην περίπτωσή μας η πρόκληση είναι πως θα ισορροπούμε τη χρηματοδότηση της υγείας, της παιδείας, της άμυνας, των δομών και του αδηφάγου κράτους.
Πτυχ.Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση, συγγραφέας ‘Μαθαίνω εύκολα’ , ‘Θυμάμαι εύκολα’.
Εθελοντής της UNICEF από το 1982. Μέλος της Γ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF • Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr • facebook polygnosi