Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πόσο απέχει το 1821 από το 2017

 

«Οταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη»
Οδ. Ελύτης

Μιλάμε περί της σπειροειδούς εξέλιξης της ιστορίας. Αυτή μπορεί να είναι μια επιστημονική θεωρία που δεν ισχύει όμως για την Ελλάδα.

Aν θέλετε να γεμίσετε τα κεφάλια σας με σκουπίδια και ψεύδη, δείτε ιδιωτικά κανάλια. Αν όμως έχετε ανάγκη ζωτικά ψεύδη, τότε μη σταματάτε να βλέπετε κρατική τηλεόραση. Αν θέλετε αλήθειες για τον αγώνα του ’21, διαβάστε οποιοδήποτε βιβλίο πλην σχολικού εγχειριδίου. Αν όμως θέλετε να ζείτε στα παραμύθια, μελετείστε τα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας.
Κάνοντας τις αναλογίες κανείς του αγώνα του 1821, των εμφυλίων μέσα σε αυτόν, των Αγγλικών δανείων, της διεθνούς διπλωματίας με τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδος, θα βρει καταπληκτικές ομοιότητες.
Το ’24, ’25 πήραμε δάνεια για τις ανάγκες του αγώνα και μέσω της τότε διοίκησης, κυβέρνησης Μαυροκορδάτου κυρίως, όχι μόνον δεν πήγε για τον αγώνα ούτε δεκάρα αλλά με αυτά τα δανεικά χρήματα άρχισαν οι απατεώνες να στήνουν το πελατειακό κράτος, το οποίο κρατάει ακόμα. Οι έριδες, οι εμφύλιοι γίνονταν κυρίως διότι στον αγώνα υπήρχαν πολλοί παίχτες με πολλούς σκοπούς.
Υπήρχαν οι αγωνιστές που ζητούσαν και πίστευαν σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα αλλά υπήρχε και η μερίδα εκείνων που ήθελαν μια ημιαυτόνομη Ελλάδα, υπό την υψηλή πύλη και υπό τον έλεγχό τους. Είναι πολλές οι σκοτεινές σελίδες, με σκοτεινότερη το Μεσολόγγι, για το οποίο σήμερα γιορτάζουμε, τρομάρα μας.
Το Μεσολόγγι έπεσε και μαζί του όλη η Στερεά διότι δεν πήρε την παραμικρή βοήθεια από την κεντρική διοίκηση και διότι απεκόπη πλήρως από τη στεριά αφού αντικαταστάθηκε ο μέχρι τότε υπεύθυνος για τους ανεφοδιασμους Γ. Καραϊσκάκης. Αντίθετα η κεντρική διοίκηση βολευόταν με τον άνευ προηγουμένου διωγμό των αγωνιστών σε όλη την Πελοπόννησο. Οταν δε έπεσε και η Ακρόπολις, αφού πρώτα δολοφόνησαν τον Καραϊσκάκη, ακυρώνοντας το ιδιοφυές του σχέδιο για την υπεράσπισή της με τις τοποθετήσεις των Αγγλων Τσωρτς και Κόχραν!! ως υπευθύνων όλων των ελληνικών στρατευμάτων, η καταστροφή ολοκληρώθηκε.
Σημειωτέον ότι η επίσημη ιστορία μας, τους δυο αυτους Εγγλέζους τους βγάζει ηλίθιους!! Έτσι Ιμπραήμ και Κιουταχής έκαναν περίπατο σε Στερεά και Πελοπόννησο. Ηταν λίγο αργότερα το Ναβαρίνο που έσωσε την κατάσταση, όχι ως σχεδιασμός αλλά ως μια τύχη της Ιστορίας, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.
Το 1826, σε όλη τη Στερεά, Πελοπόννησο και τα νησιά ακόμα μία άποψη επικρατούσε:
Ο αγώνας εχάθη, δεν υπάρχει εναλλακτική, που λένε και σήμερα οι νεοέλληνες για να δικαιολογήσουν τις υποκύψεις, η μόνη λύση είναι η προσαρμογή στη διεθνή συγκυρία. Αλλά υπήρχε και ο Κολοκοτρώνης που βροντοφώναξε απ’ το λημέρι του και ακούστηκε η φωνή του παντού: φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους. Αυτή ήταν η απάντησή του όταν τον καλούσαν να τους πει το εναλλακτικό του σχέδιο.
Διότι ο Κολοκοτρώνης ήξερε ότι ο αγώνας θα χαθεί όταν χαθεί η ελπίδα.
Τυφλός μόνον δε μπορεί να δει τις αναλογίες του τότε με το σήμερα. Λέει ο Λόρδος Βύρων: «Οι γυναίκες μας χορεύουν από κάτω απ’ τον ίσκιο βλέπουμε τα θέλγητρα των ματιών τους αλλά όταν συλλογιζόμαστε ότι θα γεννήσουν σκλάβους, γεμίζουν τα μάτια μου δάκρυα.
Στη ζοφερή προοπτική απαντά ο Σολωμός
Στη σκιά χειροπιασμένες στη σκιά βλέπω και γω
κρινοδάχτυλες παρθένες όταν κάνουνε χορό
στο χορό γλυκογυρίζουν ωραία μάτια φωτεινά
και στην άκρη κυματίζουν μαύρα ολόχρυσα μαλλιά.
Η ψυχή μου αναγαλλιάζει, πώς ο κόρφος καθεμιάς γλυκοβυζαστο ετοιμάζει γάλα ανδρείας και λευτεριάς.
Χλευάστε, περιφρονείστε, μην τους χαρίζετε ούτε την καλημέρα σας.
Όχι μόνον τους προσκυνημένους, για τους οποίους ο Γέρος του Μοριά έλεγε «Φωτιά και τσεκούρι» και έτσι έσωσε τον αγώνα αλλά και τους “λόγιους” τους χαρτογιακάδες, τους Μαυροκορδάτους που δε θέλουν Μεσολόγγια αλλά συνεννοήσεις με την “Υψηλή Πύλη”.
Εκλεισε, λέει η αξιολόγηση!!! Μωρ’ τι μας λέτε. Καλά λέει ο Αρκάς «όποιος ποτέ του δεν υπήρξε αριστερός ή δεν πέρασε από αριστερό κόμμα δεν μπορεί να καταλάβει με ποιους έχουμε μπλέξει». Διαβάστε τον στίχο του Σολωμού: Οποιος δε δακρύσει δε σκέφτεται την Ελλάδα…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα