O Οκτώβριος είναι ένας μήνας με καλά ύψη βροχής καθώς σύμφωνα με τ το σχετικό ρεπορτάζ του news247.gr, στους περισσότερους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ στην ανατολική Ελλάδα σημειώνονται πάνω από 40 -60 mm βροχής ενώ στα βορειοδυτικά, για παράδειγμα στην Κέρκυρα έχουμε κατά μέσο όρο τα 137 mm (μετρήσεις από το 1955 έως σήμερα).
Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα (Δεδομένα Climat της ΕΜΥ) στη στήλη του υετού στη Θεσσαλονίκη (πρώτη στήλη) φέτος δεν καταγράφηκε βροχή, ενώ αντίθετα ο μέσος όρος της είναι τα 40.8 mm. Στο σταθμό του Ελληνικού επίσης είναι πολύ λίγα τα 10mm που σημειώθηκαν, όταν ο μέσος όρος είναι τα 47.8 mm.
Άξια αναφοράς είναι τα 120mm της Κέρκυρας και τα 131 mm της Ζακύνθου που σημειώθηκαν σε 5 μέρες βροχής, εκ των οποίων οι 3 ήταν ημέρες καταιγίδας. Για ιστορικούς και μόνο λόγους σας πληροφορούμε ότι στις 9 Οκτωβρίου στη Ζάκυνθο σε μόλις μία μέρα σημειώθηκαν 182 mm βροχής, δηλαδή 1 ½ φορά παραπάνω από τον μέσο όρο του μήνα.
Πότε είχαμε τόσο ξηρό (και ζεστό) Οκτώβριο
Ένας ιδιαίτερα ξηρός (και ζεστός) Οκτώβριος ήταν αυτός του 1993. Στο καθημερινό προσωπικό μου ημερολόγιο που τηρώ για πάνω από 3 δεκαετίες, τον έχω χαρακτηρίσει ως τον μήνα χωρίς πρωτοβρόχια. Τότε στην Αθήνα δεν έβρεξε καθόλου, κάτι που είχε να συμβεί από το 1969. Τα ύψη βροχής που έπεσαν σε άλλες περιοχές ήταν ελάχιστα με μοναδική εξαίρεση τα Τρίκαλα Ημαθίας και την Αλεξανδρούπολη. Η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 36 βαθμούς στην Ελευσίνα και στην Αθήνα τους 33 στις 18 Οκτωβρίου. Στη Θεσσαλονίκη στις 17 του μηνός η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 28 βαθμούς κάτι που είχε να συμβεί από τις 11-10-1966.
Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη τον Οκτώβριο 2018:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου κλιματικών προγνώσεων των ΗΠΑ, NCDC/NOAA σε όλη την Ευρώπη οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν ακόμη και 3 με 5 βαθμούς πάνω τις κανονικές τιμές. Στα νότια της Ελλάδος χαρακτηρίζονται οι τιμές κανονικές, ενώ πολύ υψηλές ήταν στα Βόρεια Βαλκάνια.
Οι βροχοπτώσεις στην Ευρώπη τον Οκτώβριο 2018:
Πολύ χαμηλά ποσά βροχοπτώσεων είχαμε φέτος σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με ύψη βροχής πολύ κάτω από το 50% του μέσου όρου ενώ υπήρξαν και περιοχές με μετρηθείσες τιμές ακόμη και 25% της μέσης τιμής. Μόνο στη Νότια και Ανατολική Ισπανία, τη Νότια Γαλλία, Ελβετία και Ιταλία οι βροχές ήταν ακόμη και κατά 200 με 300% πάνω από το μέσο όρο λόγω των ισχυρών συστημάτων που τις επηρέασαν.
Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες θα σας παρουσιάσουμε την προοπτική με ορίζοντα 3 εβδομάδων με δεδομένα από έγκυρες πάντα πηγές. Για τους φίλους της στατιστικής, να θυμίσουμε ότι τον πολύ ξηρό Οκτώβρη του 93 τον ακολούθησε ο ιδιαίτερα βροχερός Νοέμβριος (θυμηθείτε τις καταστροφές στη Βάρη, Ρόδο, Άη Στράτη). Εκείνη τη χρονιά στην Αθήνα έβρεξε στις 4 Νοεμβρίου 1993 μετά από 150 ημέρες συνεχούς ανομβρίας κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί τα τελευταία 122 χρόνια. Ήρθε η στατιστική, έστω και με αυτόν τον βίαιο τρόπο, να τεκμηριώσει αυτό που η Λαϊκή Σοφία έχει αποτυπώσει στην παροιμία «Ο μήνας χάνει τα νερά, ο χρόνος δεν τα χάνει».