Είναι ο τρίτος σε μήκος ποταμός της χώρας, διαρρέει τη θεσσαλική πεδιάδα και τροφοδοτείται από τα νερά αρκετών παραποτάμων. Με τα νερά του υδρεύονται 80.000 στρέμματα και παράλληλα υδροδοτούνται οικισμοί της Θεσσαλίας. Τις τελευταίες μέρες, με τις υψηλές θερμοκρασίες, και ειδικότερα στη γέφυρα του Βαλομανδρίου, πέντε χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων, έχει μετατραπεί σε… ποταμάκι ή ακόμα σε άλλα σημεία σε ρυάκι!
Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Νικήτας Μυλόπουλος, η θερινή μείωση της ποτάμιας παροχής είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, στον ετήσιο υδατικό κύκλο, που πιθανώς τα τελευταια χρόνια να εντείνεται λόγω των ακραίων φαινομένων (ξηρασία) και της κλιματικής αλλαγής. Στην περίπτωση του Πηνειού όμως, προσθέτει ο ίδιος, η εντυπωσιακή μείωση της παροχής είναι κατά κύριο λόγο ανθρωπογενής και οφείλεται στην έλλειψη συνολικού προγράμματος διαχείρισης του νερού στην περιοχή. Η χωρίς σχέδιο υπεράρδευση, η κατακράτηση υδατικών όγκων σε κρίσιμα σημεία ροής, η δραματική πτώση του υπόγειου υδροφορέα και επομένως η απώλεια της αλληλεπίδρασης του επιφανειακού με το υπόγειο υδατικό σύστημα, οι αμμοληψίες, η ρύπανση, κλπ είναι μερικές από τις αιτίες που διαμορφώνουν τη συνολική εικόνα, δεν παραλείπει να επισημάνει ακόμα ο κ. Μυλόπουλος. Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε, προσθέτει, πως η χρόνια ανατροπή του υδατικού ισοζυγίου στην ευρύτερη λεκάνη απορροής μειώνει, χρόνο με τον χρόνo, τα μόνιμα υδατικά αποθέματα, που αποτελούν τη φυσική κληρονομιά της περιοχής.
Σύμφωνα τώρα με το στρατηγικό σχέδιο του δήμου Τρικκαίων, 2014-2019, το οποίο έχει τεθεί υπό διαβούλευση, ο Πηνειός ποταμός είναι ο κύριος και πιο αξιόλογος ποταμός της Θεσσαλίας. Πηγάζει από την ανατολική πλευρά της Πίνδου, από το Λάκμο ή Περιστέρι, κοντά στον Ζυγό του Μετσόβου και εισέρχεται στη θεσσαλική πεδιάδα κοντά στην Καλαμπάκα, διέρχεται νότια των Τρικάλων και μέσω του στενού φαραγγιού μεταξύ Ζάρκου και Τιτάρου, εξέρχεται στην πεδιάδα της Λάρισας και, μέσω της κοιλάδας των Τεμπών στο Αιγαίο Πέλαγος. Το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων, έχει καταγράψει τον ποταμό Πηνειό στον κατάλογο των σημαντικότερων υγροτόπων της Ελλάδας με κωδικό 1401160 00. Ο Πηνειός ποταμός, μαζί με τους παραποτάμους του, αποτελεί για τη Θεσσαλία το μοναδικό υδάτινο αποδέκτη και είναι ο κύριος αποστραγγιστικός αγωγός της Θεσσαλίας. Είναι ποταμός με μεγάλες διακυμάνσεις στην παροχή του, με μέγιστη 2.000 m3/sec και ελάχιστη, κατάντη της Λάρισας, 5 m3/sec. Το συνολικό μήκος του είναι 216 Km και η συνολική του επιφάνεια 9.500 km2.