Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πότε είναι έτοιμο για συγκομιδή το καλαμπόκι;

Ο αραβόσιτος, όπως αλλιώς ονομάζεται το καλαμπόκι, κατάγεται από την κεντρική Αμερική. Πρόκειται για ένα ψηλό φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα, εμφανίζοντας αρσενικά άνθη στην κορυφή του φυτού, τα οποία επικονιάζουν τα θηλυκά που βρίσκονται σε χαμηλότερα σημεία. Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, περιέχει πολλές βιταμίνες, πρωτεΐνες και πλήθος αντιοξειδωτικών στοιχείων.
Ανάλογα την ποικιλία του καλαμποκιού που έχουμε φυτέψει, είναι διαφορετικός και ο χρόνος συγκομιδής του καλαμποκιού. Συνήθως, συλλέγουμε τους καρπούς (σπάδικες) του καλαμποκιού 2,5-3,5 μήνες μετά την φύτευση του καλαμποκιού. Σε κάθε περίπτωση, κατά την ωρίμανση του καλαμποκιού, ο σπάδικας, δηλαδή η ανθοταξία του καλαμποκιού, γίνεται σκληρή και γεμίζει με σπόρους ενώ τα φύλλα που το περιβάλλουν καθαρίζονται σχετικά εύκολα. Επίσης, αν πιέσουμε τους σπόρους του καλαμποκιού με το δάχτυλο μας και θα βγεί ένα υγρό σα γάλα, τότε το καλαμπόκι είναι έτοιμο για συγκομιδή.

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η εχεβέρια;
Η εχεβέρια αναπτύσσεται καλύτερα σε φωτεινές και ημισκιερές θέσεις, σε σημεία που δε τα βλέπει όλη μέρα ο ήλιος και αγαπάει το ζεστό απογευματινό φως. Για να φυτέψουμε την εχεβέρια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμάμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό. Για εχεβέριες που διατηρούμε ως φυτά εσωτερικού χώρου, φροντίζουμε να τις τοποθετούμε σε αρκετά φωτεινό σημειό, καθώς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού το φυτό εμφανίζει προβλήματα στην ανάπτυξή του. Όταν το φως δεν επαρκεί, τα φύλλα της εχεβέριας γίνονται καχεκτικά, ενώ το φυτό προσπαθεί να «ψηλώσει» θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να φτάσει στο φως. Η εχεβέρια είναι αρκετά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και σε θερμοκρασίες κάτω από 5°C. Φυτεύουμε την εχεβέρια σε ελαφρύ αμμώδες χώμα που να μη συγκρατεί πολύ νερό, ενώ για να τη φυτέψουμε σε γλάστρα επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα.

Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το γιασεμί;
Το γιασεμί δεν προσβάλλεται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες εκτός από την σκωρίαση και δεν χρειάζεται κάποιος προληπτικός ψεκασμός. Προσβάλλεται εύκολα όμως από αρκετά έντομα όπως από τις αφίδες (μελίγκρα), τα κοκκοειδή (ψώρα των φυτών), την ψύλλα που δημιουργεί μαύρα στίγματα που κολλάνε στα φύλλα, καθώς και τον τετράνυχο. Για την προστασία του γιασεμιού, ψεκάζουμε προληπτικά από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, κάθε μήνα, με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδιο σκεύασμα με σπιτικά υλικά χρησιμοποιώντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε κάθε 2 εβδομάδες

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα