Το χλωρό φρέσκο κρεμμυδάκι μπορεί να φυτευτεί σχεδόν όλο το χρόνο στον κήπο μας, ενώ αν προτιμάμε το ξερό κρεμμύδι φυτεύουμε την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου. Η φύτευση του κοκκαριού μπορεί να γίνει τόσο σε γραμμές όσο και στα πεταχτά. Για τη γραμμική φύτευση του κρεμμυδιού ανοίγονται αβαθή αυλάκια σε αποστάσεις μεταξύ τους γύρω στα 30 εκατοστά. Οι μικροί βολβοί του κρεμμυδιού φυτεύονται σε αποστάσεις περίπου 10 εκατοστών για το ξερό κρεμμύδι και 5-7 εκατοστών για το χλωρό κρεμμυδάκι. Το βάθος φύτευσης του κρεμμυδιού πρέπει να είναι μεταξύ 0,5–1 εκατοστού. Το κρεμμύδι μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική συγκαλλιέργεια και να καλλιεργηθεί στον λαχανόκηπο μας παρέα με ντομάτες, αγγούρια, φράουλες, μαρούλια, κολοκυθιές, παντζάρια και καρότα.
Ποια λουλούδια φυτεύονται με βολβούς;
Στα λουλούδια που φυτεύονται με βολβό ανήκουν ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά φθινοπωρινά και ανοιξιάτικα λουλούδια. Με βολβούς φυτεύεται η τουλίπα, η ντάλια, το λίλιουμ, η φρέζια, η γλαδιόλα, η αμαρυλλίδα, η ανεμώνη, ο κρόκος, η ίριδα, το κυκλάμινο, ο νάρκισσος, η νεραγκούλα, ο υάκινθος, η κάλλα και η κάννα. Τα βολβώδη φυτά διαθέτουν τροποποιημενους βλαστούς ή ρίζες, για να αποθηκεύουν θρεπτικές ουσίες. Aυτά είναι σημαντικά μέρη του φυτού, απαραίτητα και για τον πολλαπλασιασμό τους έτσι ώστε να φυτρώνουν ξανά κάθε χρόνο. Αν και συνήθως τα ειδικά όργανα αυτά τα ομαδοποιούμε όλα στην κατηγορία των «βολβών», στην πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους και χωρίζονται σε βολβούς, κόνδυλους, ριζώματα, σαρκώδεις ρίζες και κορμούς ανάλογα την μορφή τους και τον τρόπο λειτουργίας.
Ποιες χρήσιμες ιδιότητες έχει η στάχτη;
Η προσθήκη στάχτης στο έδαφος, κάνει το χώμα πιο αφράτο και βελτιώνει τον αερισμό του με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται καλύτερα το ριζικό σύστημα των φυτών. Η χρήση της στάχτης μπορεί να γίνει σε συνδυσμό με άλλα εδαφοβελτιωτικά υλικά όπως κομπόστ, κοπριά, περλίτη, ζεόλιθο και ατταπουλγίτη. Η στάχτη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση όξινων προβληματικών εδαφών. Τα όξινα εδάφη διαθέτουν χαμηλό pH που περιορίζει την ανάπτυξη των φυτών, καθώς δυσκολεύονται στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το χώμα. Η στάχτη έχει την ιδιότητα να ανεβάζει το pH του εδάφους και αυτό βοηθά πολύ τα φυτά να απορροφούν καλύτερα διάφορα ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το βόριο και το μαγνήσιο. Να σημειωθεί πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε στάχτη σε οξύφιλα φυτά και δέντρα που αγαπούν τα όξινα εδάφη όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία, η φτέρη, η αζαλέα, το ρείκι, η καστανιά και η βελανιδιά. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η στάχτη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τοποθετείται σε εδάφη που είναι ήδη αλκαλικά γιατί μειώνεται ακόμα περισσότερο η διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr