Μπορεί οι μπάμιες να μην αρέσουν σε όλους, έχουν όμως το δικό τους φανατικό κοινό. Η καλλιέργεια της μπάμιας είναι ετήσια και μας δίνει καρπούς την περίοδο του καλοκαιριού. Ο πολλαπλασιασμός της μπάμιας γίνεται με σπόρο και η φύτευση που φυτεύουμε από τα μέσα της άνοιξης, την περίοδο Απριλίου – Μαΐου, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας είναι πιο ήπιες. Προτιμάμε να φυτεύουμε τον σπόρο κατευθείαν στο χώμα, καθώς το φυτό της μπάμιας παρουσιάζει προβλήματα κατά την διαδικασία της μεταφύτευσης. Η φύτευση της μπάμιας γίνεται σε βάθος 2-3 εκατοστών, σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών, ενώ οι γραμμές φύτευσης απέχουν μεταξύ τους 50 εκατοστά. Ο σπόρος της μπάμιας έχει σχετικά μικρή φυτρωτικότητα και χρειάζεται 1-3 εβδομάδες για να φυτρώσει. Για να βελτιώσουμε την φυτρωτικότητα του σπόρου, επειδή ο σπόρος είναι σκληρός, μπορούμε να τον τυλίξουμε σε ένα βρεγμένο πανί για 24 ώρες πριν τον φυτέψουμε. Συνήθως, φυτεύουμε 2-3 σπόρους μπάμιας σε κάθε θέση φύτευσης και όταν τα φυτά φτάσουν τα πέντε εκατοστά σε ύψος, τα αραιώνουμε και αφήνουμε ένα καλοσχηματισμένο φυτό σε κάθε θέση.
Με ποιους τρόπους γίνεται η καταπολέμηση της λιριόμυζας;
Όλοι έχουμε αντικρύσει χαρακτηριστικές γραμμές που μοιάζουν με φιδάκι πάνω στα φύλλα των φυτών του κήπου και του μπαλκονιού μας, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν την ονομασία του εντόμου που το προκαλεί. Πρόκειται για την λιριόμυζα ή φυλλορύκτη, μία μικρή μύγα με διάφανα φτερά που επισκέπτεται πολλά κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά δημιουργώντας στοές στα φύλλα. Η λιριόμυζα έχει μήκος περίπου δύο χιλιοστών και χρώμα μαύρο-γκρι ή μαύρο-κιτρινο. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα προσβολής από λιριόμυζα είναι οι χαρακτηριστικές διαδρομές που δημιουργούν πάνω στα φύλλα, επηρεάζοντας τη φωτοσύνθεση του φυτού που στη συνέχεια οδηγεί σε πτώση των φύλλων.
Για την βιολογική καταπολέμηση της λιριόμυζας, λαμβάνουμε μία σειρά από προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα που περιλαμβάνουν τις εξής ενέργειες:
– Τοποθέτηση κίτρινων παγίδων
Κάνουμε ανάρτηση κίτρινων χρωματικών παγίδων με κόλλα, πάνω από τις καλλιέργητικές γραμμές των λαχανικών ή ανάμεσα από τα καλλωπιστικά φυτά στον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Οι συγκεκριμένες παγίδες είναι κίτρινες καρτέλες που έχουν πάνω ειδική εντομολογική κόλλα για να παγιδεύουν διάφορα έντομα, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού της λιριόμυζας.
– Αφαίρεση προσβεβλημένων φύλλων
Αφαιρούμε με ιδιαίτερη επιμέλεια όλα τα φύλλα που έχουν προσβληθεί από λιριόμυζα για να περιορίζουμε την έκταση της προσβολής στα φυτά μας. Σε κάποιες περιπτώσεις σε καλλιέργειες λαχανικών που έχουμε έντονη προσβολή, είναι προτιμότερο να ξεριζώσουμε ορισμένα φυτά για να μην επεκταθεί η προσβολή. Η έγκαιρη επέμβαση, ώστε να προλάβουμε να αφαιρέσουμε τα φύλλα σε αρχικά στάδια της προσβολής από λιριόμυζα, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον περιορισμό της ζημιάς.
– Αφαίρεση υπολειμμάτων καλλιέργειας
Μετά το τέλος της καλλιέργειας των κηπευτικών μας, είναι απαραίτητο να απομακρύνουμε τα υπολείμματα των φυτών για να απομακρύνουμε πιθανές εστίες του εντόμου της λιριόμυζας που θα παραμείνουν και θα προσβάλλουν τα φυτά μας και την επόμενη χρονιά.
– Ψεκασμός με βιολογικά σκευάσματα
Για την αντιμετώπιση της λιριόμυζας ψεκάζουμε προληπτικά με διάφορα οικολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπώς άλατα καλίου λιπαρών οξέων ή θερινό πολτό. Επίσης, υπάρχουν αρκετά σκευάσματα που συναντάμε στο εμπόριο που περιέχουν αιθέρια έλαια και σκορδέλαιο και λειτουργούν απωθητικά στη δράση της λιριόμυζας.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr