Ακούγοντας ειδήσεις στο ράδιο, καταστροφές και συγκρίνοντας με το δικό μας ήπιο κλίμα, κατάλαβα πόσο προνομιούχοι είμαστε, γιατί ήθελαν να μας κατακτήσουν στο πέρασμα των αιώνων τόσοι βάρβαροι λαοί. Πέρσες, Ρωμαίοι, Οθωμανοί, Ενετοί, Γερμανοί και ανάμεσά τους άλλοι με μικρότερη ισχύ.
Τρεις χιλιετίες τουλάχιστον ομιλείται η Ελληνική γλώσσα, στην οποία γράφτηκαν διαχρονικά μερικά από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά έργα της ανθρώπινης διανόησης (Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης, κ.ά.) καλλιεργήθηκε το θέατρο γράφτηκε η χριστιανική διδασκαλία (Ευαγγέλια) δημιουργήθηκε η δημοκρατία των πολιτών.
Βεβαίως, είχαμε και εμείς καταστροφές και νεκρούς, όπως στη Μάνδρα, στο Μάτι, αλλά οι περισσότεροι οφείλονται στην ανοργανωσιά μας, στην έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, κυρίως μετά την κατοχή μέχρι σήμερα. Αν κάποιος πολίτης κτίζει στο ρέμα πάνω, ή μισοκλείνει με παράνομο κτίριο τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων, όπως στο Μάτι, οδηγούμαστε σε τραγωδίες. Ο Χίτλερ στη Γερμανία έφτιαξε κτηματολόγιο και χρήση ζωνών γης προπολεμικά. Εμείς 80 χρόνια μετά έχουμε ατέλειωτα τα βασικά μιας σύγχρονης χωροταξικής οργάνωσης. Γιατί;
Ζούμε στο ομορφότερο και ιστορικότερο μέρος του κόσμου. Αυθόρμητα μου ‘ρχεται στη σκέψη το ποίημα που μαθαίναμε στο δημοτικό:
Ξεύρεις τη γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα
και κοκκινίζει σταφυλή και θάλλει η ελαία;
Ω δεν την αγνοεί κανείς, είναι η γη η Ελληνίς.
Ξεύρεις την γη, ήτις παντού με αίματα εβάφη
όπου κοιλάδες και βουνά είναι τυράννων τάφοι;
Ω δεν την αγνοεί κανείς, είναι η γη η Ελληνίς.
Αυτή τη γη (χώρα) πότε θα την αγαπήσουμε, πότε θα την αξιοποιήσουμε;