» Αυξηµένες ανάγκες άρδευσης ειδικά για τις καλλιέργειες αβοκάντο
Έναρξη αρδευτικής περιόδου από το… Μάρτιο καθώς οι λίγες βροχές ανάγκασαν πολλούς παραγωγούς ειδικά στα αβοκάντο να προχωρήσουν σε πρόωρη έναρξη των ποτισµάτων στον κάµπο των Χανίων, την περιοχή του Πλατανιά κ.α.
Τα επίσηµα στοιχεία που εξασφάλισαν τα “Χ.ν.” από τη ∆ΕΥΑΧ που παρακολουθεί τον υδροφόρο ορίζοντα της Αγυιάς και τον ΟΑΚ δείχνουν ότι τα αποθέµατα νερού δεν είναι στο υψηλότερο επίπεδο τους (όπως ήταν το 2019), ούτε όµως και στο µικρότερο (όπως είχε καταγραφεί το 2016).
Πάντως αυτό που µας λένε παραγωγοί είναι πως σε σύγκριση µε το 2016 ο αριθµός των δέντρων αβοκάντο (και απαιτεί σεβαστές και σταθερές ποσότητες νερού) που έχουν φυτευτεί είναι πολλαπλάσιος. «Υπάρχει ανησυχία στους παραγωγούς ότι φέτος το νερό δεν θα είναι αρκετό και θα προκληθούν εντάσεις µεταξύ τους» µας είπε ο κ. Ε. Τρικουνάκης από τον Σκινέ, ενώ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πλατανιά κ. Κ. Παπαδοκωνσταντάκης µας επισήµανε ότι «τα ποτίσµατα έχουν ξεκινήσει ειδικά για τα αβοκάντο που έχει µεγαλύτερες ανάγκες σε νερό. Στην περιοχή µας τα τελευταία χρόνια για κάθε περβόλι µε πορτοκάλια που ξεπατώνονταν φυτεύονταν αβοκάντο και ο αριθµός τους έχει αυξηθεί πολύ».
Παράλληλα ο κ. Παπαδοκωνσταντάκης τόνισε πως από την επόµενη εβδοµάδα αναµένεται να ξεκινήσει η άρδευση και στην υψηλή ζώνη στους ελαιώνες αφού «το χώµα έχει ξεραθεί και τα δέντρα βρίσκονται πάνω στην ανθοφορία».
Σύµφωνα µε στοιχεία από τους ΤΟΕΒ Βατόλακου, Βαρυπέτρου, ∆υτ. Αποκόρωνα, Σταλού-Αγ. Μαρίνας- Πλατανιά όλο και περισσότεροι παραγωγοί το τελευταίο διάστηµα έχουν ξεκινήσει το πότισµα ειδικά των αβοκάντο που η ανθοφορία τους βρίσκεται στην κορύφωση τους και οι ανάγκες για άρδευση είναι µεγάλες.
Η ∆ΕΥΑΧ
Η ∆ΕΥΑΧ παρακολουθεί τον υπόγειο υδροφορέα της Αγυιάς και ζητώντας στοιχεία από τις καταγραφές της µας ενηµέρωσαν πως « έχει ποντίσει, από τις 7/5/2007, στον Περιβάλλοντα Χώρο του Κεντρικού Αντλιοστασίου Ύδρευσης της Αγυιάς, που υδροδοτεί την πόλη των Χανίων, κατάλληλο πιεζοηλεκτρικό αισθητήρα, σε βάθος 18 µ, για τη µέτρηση της Στάθµης του Υδροφόρου Ορίζοντα στις Πηγές Πλατάνου του σχετικού αντλιοστασίου.»
Από τα δεδοµένα που συλλέγονται διαπιστώνεται η στάθµη του υδροφόρου ορίζοντα στη θέση της Πηγής του Πλατάνου του Αντλιοστασίου Ύδρευσης της Αγιάς τα τελευταία 17 χρόνια. «Η στάθµη µηδέν αντιστοιχεί στο δάπεδο της σχετικής Πηγής και σε απόλυτο υψόµετρο +40,385 µέτρα πάνω από τη θάλασσα. Σήµερα (σ.σ. χθες) 02/04/2024 η σχετική στάθµη είναι +1,29 µ. Λόγω των λιγοστών χιονοπτώσεων στα Λευκά Όρη, καθώς και των υψηλών θερµοκρασιών και νοτίων ανέµων που την τελευταία περίοδο επικρατούν κρίνουµε ότι η πορεία του σχετικού Υδροφόρου Ορίζοντα για τις επόµενες δύο µε τρεις εβδοµάδες θα παραµείνει σταθερή στα σηµερινά επίπεδα και κατόπιν θα ακολουθήσει καθοδική πορεία για τους επόµενους µήνες, εξαρτώµενη πάντα και από τις κλιµατολογικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν στα Χανιά και στον ευρύτερο Ορεινό Όγκο των Λευκών Ορέων, κατά το επόµενο χρονικό διάστηµα.»
Σύµφωνα πάντα µε τη ∆ηµοτική Επιχείριση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων «είναι φανερό ότι η Στάθµη του Υδροφόρου Ορίζοντα της Αγυιάς είναι σχετικά χαµηλή σε σχέση µε τις προηγούµενες χρονιές αλλά σε καλύτερα επίπεδα από τις πολύ δύσκολες χρονιές του 2014, 2016 και 2018. Η ∆.Ε.Υ.Α.Χ. έχει εξοπλίσει τις απαραίτητες εκείνες γεωτρήσεις ώστε να αντλήσει, από τον υπόγειο υδροφορέα, τον απαραίτητο όγκο νερού και να εξασφαλίσει την οµαλή ύδρευση της Πόλης των Χανίων καθώς και την ύδρευση του υπόλοιπου Καλλικρατικού ∆ήµου Χανίων, σε συνεργασία πάντα µε τον Ο.Α.Κ., εξασφαλίζοντας επάρκεια νερού κατά την επερχόµενη εαρινή περίοδο.»
Ο Ο.Α.Κ.
Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΚ, παρά την ξηρή χρονιά η κατάσταση των φραγµάτων σε Ρέθυµνο και Ηράκλειο είναι σε σχετικά ικανοποιητική κατάσταση, ενώ στα Χανιά είναι γνωστά τα προβλήµατα µε το φράγµα Βαλσαµιώτη. Ειδικότερα:
• ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ: Από τα 5.120.000 κυβικά που µπορεί να δεχτεί, δεν έχει σήµερα περισσότερα από 200.000 κυβικά, καθώς το πρόβληµα των διαρροών ακόµα δεν έχει αντιµετωπιστεί.
• ΛΙΜΝΟ∆ΕΞΑΜΕΝΗ ΟΡΟΠΕ∆ΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Η συγκεκριµένη λιµνοδεξαµενή έχει 1.000.000 κυβικά.
• ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ – ΑΜΑΡΙ: Μπορεί να φιλοξενήσει 22.500.000 κυβικά και σήµερα έχει πληρότητα που φτάνει το 100% µε βάση στοιχεία του Οργανισµού Ανάπτυξης Κρήτης.
• ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ (Ηράκλειο): Το φράγµατα του Αποσελέµη υπολογίζεται αυτές τις ηµέρες ότι έχει 7.400.000 κυβικά νερού (η χωρητικότητα του 25.300.000 κ.µ.).
Στο Νοµό Χανίων είναι λειτουργικές δύο λιµνοδεξαµενές. Στην Κουντούρα στο Σέλινο από τον τοπικό ΤΟΕΒ που παρουσιάζει πληρότητα και στον Οµαλό που έχει 500.000 κυβικά αλλά δεν έχει συσταθεί ακόµα φορέας για την αξιοποίηση της. Οι δύο λιµνοδεξαµενές σε Αγ. Θεοδώρους και Χρυσοσκαλίτισσα στο Λαφονήσι δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια µετά τα κατασκευαστικά προβλήµατα που αντιµετώπισαν, ενώ αυτή στο Έλος συµπληρώνει πάνω από µια δεκαετία από όταν ξεκίνησαν τα έργα για την υλοποίησή της χωρίς ακόµα όµως να έχει ολοκληρωθεί.
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ
Εν τω µεταξύ, σε λήψη µέτρων διαχείρισης του νερού λόγω της παρατεταµένης ανοµβρίας προχωρά ο ∆ήµος Κισσάµου.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «η στάθµη του υδροφόρου ορίζοντα είναι ιδιαίτερα χαµηλή και θα υπάρξει τεράστιο πρόβληµα στην επάρκεια νερού.
Η µείωση των αποθεµάτων νερού, σε συνδυασµό µε τις µεγάλες και αυξανόµενες ανάγκες σε νερό λόγω των καλοκαιρινών καλλιεργειών και τουρισµού, προβλέπεται να οδηγήσουν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις µε αποτέλεσµα να θεωρείται επιτακτική η λήψη µέτρων.
Με δεδοµένο ότι η γεωργία καταναλώνει περίπου το 80 % των αποθεµάτων νερού και αξιολογώντας την κατάσταση ιδιαίτερα για τις περιοχές που αντιµετωπίζουν εντονότερο πρόβληµα όπως αυτές µε επιφανειακά νερά, απευθύνουµε έκκληση στους καλλιεργητές να χρησιµοποιούν το νερό πιο φειδωλά, σε µικρότερες ποσότητες, ενδεχοµένως εφαρµόζοντας ελεγχόµενες καλλιέργειες σε σχέση µε τα προηγούµενα έτη. Επίσης καλούµε τους δηµότες της περιοχής µας να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση νερού ώστε να αποφευχθούν τυχόν διακοπές υδροδότησης».