Μέρος 28ο
Η αξιοπρέπεια μεταφράζεται από τους νεοαντικυβερνητικούς ως έπαρση! Πρώτη φορά βλέπω στα 67 μου, έναν αξιοπρεπή πρωθυπουργό και αξιοπρεπείς υπουργούς που είτε ξέρουν είτε δεν ξέρουν, μάχονται και παλεύουν! Και μάλιστα θα τα καταφέρουν, γιατί στηρίζονται στον λαό και όχι σε ψεύτικα κόλπα και δόλιους χειρισμούς. Ας δούμε λοιπόν το νέο περιβάλλον.
Τι σημαίνει η απόφαση Ντράγκι; Κινδυνεύουν οι καταθέσεις των συμπολιτών μας και άλλα ερωτήματα τίθενται με ιδιαίτερη έμφαση τις τελευταίες μέρες. Ταυτόχρονα, δε θα πρέπει να υπερβάλουμε όταν αναφερόμαστε σε άλλες καταστάσεις, πρέπει όμως να μπορούμε να στηλιτεύουμε την απραξία ή την ολίσθηση θεσμών και δράσεων που αποσκοπούν στο να μη ρίχνεται άπλετο φως στη βρωμιά που κινδυνεύει να μας ρουφήξει.
Στα σημεία αυτά θα αναφερθεί το σημερινό μας σημείωμα. Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει ορισμένους ολισθηρούς δρόμους, που έχει πάρει και να ακούσει τις φωνές των λαών της. Οι ηγέτες της είναι καιρός να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και όχι να άγονται και να φέρονται πίσω από τα αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα που έχουν σκεπάσει κάθε ικμάδα εδάφους και ζωής, χειρότερα από οποιαδήποτε πλημμύρα, χιονοθύελλα ή πανούκλα.
Είπαμε, ο Ντράγκι έχει τα εχέγγυα να δημιουργεί προϋποθέσεις πάνω στις οποίες θα εφαρμόζεται η πολιτική. Αυτός όμως και το επηρεασμένο του διοικητικό συμβούλιο έσπευσε να βγάλει μία μη αναμενόμενη απόφαση, σχετική με τα ελληνικά ομόλογα τραπεζών για άντληση ρευστότητας, τα οποία παύουν να είναι ως ενέχυρο. Αρα ο μηχανισμός ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας μέσω των τραπεζών της ανατίθεται μερικώς στον ELA, πράγμα που σημαίνει αύξηση κόστους κατά 1,55% (στο κόστος δανεισμού).
Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός ELA είναι έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα και είναι η παροχή εκ μέρους εθνικής κεντρικής τράπεζας (ΕθνΚΤ) του Ευρωσυστήματος είτε χρήματος κεντρικής τράπεζας ή/ και κάθε άλλης μορφής στήριξης, η οποία ενδέχεται να επιφέρει αύξηση του χρήματος κεντρικής τράπεζας προς φερέγγυο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ή προς όμιλο φερέγγυων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που αντιμετωπίζει προσωρινά προβλήματα ρευστότητας, χωρίς ωστόσο η ενέργεια αυτή να εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής.
Επισημαίνουμε τρία σημεία:
1) Η απόφαση Ντράγκι μπορεί ουσιαστικά να αρθεί αν υπάρξει κοινή συμφωνία,
2) Δεν σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, η άντληση δεν θα πάει στο 0. Αρα τα ομόλογα θα συνεχίσουν να αποτελούν ενέχυρο για άντληση ρευστότητας.
3) Τα γερμανικά ομόλογα μπορούν να χρησιμεύσουν ως ενέχυρα για άντληση ρευστότητας, άσχετα από το μηχανισμό ELA.
Αρα, η άντληση παροχής ρευστότητας είναι απόφαση που παίρνει το ΔΣ της ΕΚΤ με πλειοψηφία 2/3 και θα παραμένει ανοικτό θέμα, τουλάχιστον μέχρι να δούμε πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση. Ουσιαστικά οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας. Στο ίδιο μοτίβο ούτε οι καταθέσεις υφίστανται κάποια πίεση. Οι γνωστοί – άγνωστοι που σπέρνουν πανικό δεν έβαλαν μυαλό από την τελευταία εκλογική σφαλιάρα και εξακολουθούν. Είναι οι ίδιοι εκείνοι που δεν καταλαβαίνουν ότι η αξιοπρέπεια είναι άλλη έννοια από την έπαρση!
Το πρόβλημα κατά συνέπεια, δεν είναι αν έχουμε δίκιο ή όχι, διότι το δίκιο είναι αυταπόδεικτο, αλλά πως δεν είναι κατανοητό ότι η πίεση που ασκείται στην ελληνική οικονομία σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανακάμψουμε, άρα δεν μπορούμε ούτε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.
Και βέβαια, αν δεν εθελοτυφλούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας όχι μόνο πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα μας, τώρα που υπάρχει αμυδρή ελπίδα να τεθεί ένας φραγμός στην φοροαποφυγή και στη φοροδιαφυγή, να τεθεί ένα τέλος στην καταλήστευση με ποικίλους τρόπους του Φ.Π.Α., για να δημιουργηθούν έσοδα ικανά να δώσουν ένα πραγματικό νόημα στην έννοια που εμφανίστηκε τα δυο τελευταία χρόνια στις στήλες των εφημερίδων και αφορά το «πρωτογενές πλεόνασμα» και όχι τα αλήστου μνήμης πλεονάσματα του Σαμαρά!
Ομως το θέμα είναι πολύ πιο βαθύ από το φαινόμενο που αναφέρουμε. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας εθελοτυφλούν μέσα στην αθλιότητά τους και στην ενίσχυση των παρωπίδων που τους έχουν επιβληθεί. Για να μη χαλάσουν τον ύπνο στο νέο πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ που ξέρει να παίρνει από το χέρι τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, για να του μάθει τα τερτίπια, ο άλλος φίλος του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έβαλε το χεράκι του και δε θα γίνει έρευνα για το τεράστιο ηθικό θέμα που δημιουργήθηκε, το γνωστό Luxleaks. Το σκάνδαλο ξέσπασε στις 5 Νοεμβρίου 2014, όταν η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) κυκλοφόρησε έρευνα που βασίζεται σε μια ανάλυση περίπου 28.000 σελίδων εμπιστευτικών, που δείχνει ότι πάνω από 300 πολυεθνικές εταιρείες φαίνεται να έχουν ωφεληθεί από εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από το Λουξεμβούργο, ως μη καταβολή φόρων! Ενώ προτάθηκε να γίνει σε βάθος έρευνα, οι τρεις κύριες ομάδες του κοινοβουλίου συμφώνησαν να προτείνουν τη δημιουργία μιας ειδικής επιτροπής. Μία προοπτική που δίνει λιγότερες εξουσίες για τη διερεύνηση της φοροδιαφυγής από εταιρείες στην Ευρώπη.
Πιέσεις ασκήθηκαν σε ευρωβουλευτές να αποσύρουν την υπογραφή τους από το αίτημα που διατυπώθηκε για τη σύσταση επιτροπής που θα προέβαινε σε έρευνα κ.λπ. Μια ιστορία που βρωμάει κυριολεκτικά! Δεν μπορεί κανείς πλέον να είναι φερέγγυος, αν κρίνουμε ότι και οι αρχηγίσκοι μας είναι αφερέγγυοι! Αίσχος και ντροπή για την Ευρώπη. Αίσχος και ντροπή που έχουμε αφήσει αυτές τις άθλιες φιγούρες να μας κυβερνούν και να παίρνουν αποφάσεις που οδηγούν τα μαθητούδια μας να πέφτουν πάνω στα θρανία από την πείνα!
Για το θέμα της πείνας υπενθυμίζω ότι έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν από τις ίδιες στήλες, στην αθλιότητα των ευρωπαίων εταίρων μας και κυρίως της Κομισιόν που στέρησαν από την καθημαγμένη Ελλάδα, ακόμη και 10 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους (για το έτος 2010)! Ούτε όμως η απελθούσα κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερε να εκμεταλλευτεί 40 εκατ. που ήταν το περυσινό πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους.
Μικρό δείγμα που δεν πρέπει να ξεχνιέται.
* οικονομολόγος