Μέρος 21ο
Πέφτουν οι μάσκες των Ευρωπαίων ιθυνόντων σιγά – σιγά! Παραληρούν για το Grexit και μερικοί, ευτυχώς πιο σοβαροί τους λένε «αφήστε τα αστεία, γιατί να βγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι ένα το κρατούμενο, η κατάρρευση του συστήματος όμως, πώς θα αντιμετωπιστεί;».
Στο προηγούμενο σημείωμά μας είχαμε αναφερθεί σε δύο άξονες που πρέπει να έχουν κατά νου οι επερχόμενοι κυβερνήτες της χώρας. Και είχαμε υποστηρίξει και τη θέση ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει, ούτε πρέπει να μείνει ακάλυπτη, ώστε να υπάρξει ο κίνδυνος της εξόδου από το ευρώ!
Ταυτόχρονα και άλλα σημεία πρέπει να είναι στον νου μας, σχετικά με την αδήριτη αναγκαιότητα να διεκδικήσουμε τα δεκάδες δισ. ευρώ του αναγκαστικού δανείου. Τέλος, στη φαρέτρα μας οι διαπραγματευτές πρέπει να έχουν κατά νου και τις σοβαρές ανακατατάξεις που παρατηρούνται τώρα τελευταία στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη και αναφέρομαι στην παγκόσμια τράπεζα που ίδρυσε ντε φάκτο (εν τοις πράγμασι) η Κίνα.
Ας το έχουν κατά νου οι νέοι ιθύνοντες που θα κυβερνήσουν την Ελλάδα, γνωστού όντως ότι η Κίνα έχει επισήμως μια πόρτα στην Ευρώπη από τον Πειραιά και προφανώς δε θα θέλει να την κλείσει!
Από τη στιγμή που η Κίνα αποφάσισε να δανείσει σχεδόν 4.000 δισεκατομμύρια δολάρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων που διαθέτει, που δεν της είναι χρήσιμα, με άλλον τρόπο, θα μπορούσε να αναγκάσει το Δ.Ν.Τ., την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας να αυξήσουν τα δάνειά τους. Ο ανταγωνισμός, επιμένουν οι νεοφιλελεύθεροι είναι ένα καλό πράγμα[1].
Αυτά είναι τα δεδομένα, μαζί με το σοβαρότατο επιχείρημα ότι το τραπεζικό σύστημα των 5 βασικών ευρωπαϊκών τραπεζών, ούτε αντέχει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον οποιοδήποτε κλυδωνισμό. Προς τούτο, ας δούμε ορισμένα δεδομένα που ήλθαν στην επιφάνεια ανήμερα των Επιφανίων!
Η ίδια η αρχιτέκτονας των τεκταινομένων και των ψιθύρων κα Μέρκελ [2] σε σημείωμα Ευρωπαίου αναλυτή που δημοσιεύεται στην έγκυρη ηλ. εφημερίδα EurActiv (www.euractiv.com) με τίτλο: «Grexit, η συζήτηση προκαλεί ρωγμές στη Γερμανία του Μεγάλου Συνασπισμού», καλείται να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα αυτό, στην ουσία, ποια θέση θα κρατήσει αν η λιτότητα εγκαταλειφθεί από τη νέα ελληνική ηγεσία. Το πρόβλημα θα μεγαλώνει όσο πλησιάζουν οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές και θα φανερώνουν το πόσο διχασμένη είναι η γερμανική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα για λόγους τάξης, η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες της παρέμβασης στην ελληνική προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν διέψευσε τις φήμες ότι θεωρεί μια έξοδο της Ευρωζώνης βιώσιμη για την Αθήνα.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο τη Δευτέρα (5 Ιανουαρίου), ο εκπρόσωπος της κας Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει τις ελληνικές εκλογές. Ο εκπρόσωπος επανειλημμένα τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή πορείας της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την Ελλάδα και αρνήθηκε να σχολιάσει το Der Spiegel που εμφανίζει ότι η Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν πλέον βέβαιοι ότι το ευρώ θα μπορούσε να επιβιώσει από μια ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη. Στο δίπολο αυτό φαίνεται ότι αντιτάχθηκε ο υπουργός Οικονομίας Σίγκμαν Γκάμπριελ ο οποίος είπε ότι η Ευρωζώνη δεν είναι «εκβιασμός». Αλλά και για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού δε συμμερίζεται την άποψη, Μέρκελ – Σόιμπλε και θεωρεί ότι μπορεί αντί να έχει «ανυπολόγιστες» συνέπειες και την υποβολή σε κίνδυνο της Γερμανίας για την απώλεια του μεγαλύτερου μεριδίου των ζημιών από το κεφάλαιο της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Από τη μια μεριά λοιπόν, έχουμε τη Γερμανία να προσπαθεί να εκφοβίσει τους Έλληνες ψηφοφόρους για μια αιτία που δεν αφορά μόνο Έλληνες. Δίπλα της και ο καημένος ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ που νομίζει ότι θα του τη χαρίσει η Μέρκελ, αν γίνει κάτι το ασταθές με την Ελλάδα. Όλοι όμως εθελοτυφλούν και αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα και ότι τα πρόσθετα 240 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί η χώρα μας έχουν πάει στις τσέπες των δανειστών και όχι στην ελληνική οικονομία. Όσο ανάλγητοι και αν είναι δεν μπορούν να κρύψουν τις βρωμιές τους κάτω από το χαλί!
Ιδιαίτερη σημασία, έχει έρευνα που έγινε σε αρκετές δεκάδες αναλυτών – οικονομολόγων, για όλα αυτά τα θέματα και κυρίως για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να αποφασίσει να ξεκινήσει φέτος δεν είναι αρκετό για να αναζωογονήσει την οικονομία. Την έρευνα διεξήγαγε η εφημερίδα Financial Times (FT) [3] δήλωσαν ότι το πλαίσιο της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού αρκετά κάτω από τον στόχο του 2%, ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης. Πάντως, αν η Ε.Κ.Τ. επαναγοράσει ομόλογα, περιλαμβάνοντας τα κρατικά ομόλογα θα εισφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το βασικό είναι ότι θα διευκολυνθούν οι υπουργοί Οικονομικών των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ιταλία και των τραπεζών τους, αλλά πιστεύουν ότι δεν θα αποκαταστήσει την υποτονική ανάπτυξη ή τους χαμηλούς ρυθμούς πληθωρισμού, και, αντίθετα, αυτό θα βοηθήσει να ανέβουν οι τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.
Αρκετοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ένα πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων σίγουρα θα βοηθούσε στην καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και θα μειώσει τα επιτόκια για το χρέος των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν θα είναι αρκετή για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και ότι θα παραμείνει αδύναμη εκτός κι αν οι κυβερνήσεις λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της νομισματικής πολιτικής της Ε.Κ.Τ.
Συμπερασματικά και ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε εξελίξεις, θεωρώ, ως Ευρωπαίος πολίτης ασύδοτους και ηθικά μεμπτούς όλους όσοι συνέβαλαν στο να φθάσουν τα πράγματα εκεί που είναι τώρα. Μαζί με όλους του Έλληνες κυβερνήτες, από τον Κώστα Καραμανλή μέχρι τον τωρινό και τη μετριότατη ευρωπαϊκή ηγεσία, που θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα, μετά από τόση καταστροφή που επιβάλατε, συναινούντων και των αλήστου μνήμης υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την κατάρρευση της οικονομίας, την εγκατάσταση μόνιμης πανούκλας που ακούει στο όνομα «ανεργία», πώς είναι δυνατόν να θέλετε να πληρωθούν τα χρέη μας και να εξακολουθήσουμε να εξυπηρετούμε τους δανειστές μας; Ούτε οι μάγοι όλου του κόσμου δεν έχουν βρει τη σχετική φόρμουλα!
____
[1] Ένας αναλυτής του πρακτορείου Μπλούμπεργκ, ο Ουίλλιαμ Πέσεκ επιμένει σε άρθρο του με τίτλο: Η Κίνα κάνει βήματα στην ως Παγκόσμια Νέα Τράπεζα (www.bloombergview.com/articles/2014-12-25/china-steps-in-as-worlds-new-bank), ότι υπάρχει σοβαρή ανακατάταξη στο γεωπολιτικό σκηνικό των δανείων προς κυβερνήσεις που έχουν σοβαρά προβλήματα.
[2]www.euractiv.com/sections/euro-finance/grexit-debate-exposes-cracks-germa nys-grand-coalition-311044
[3] www.express.be/business/