Μέρος 30ο
Το σημείωμά μας σήμερα γράφεται πριν την έκδοση του ανακοινωθέντος από τη συνεδρίαση της ευρωομάδας χθες. Ομως περιλαμβάνουμε εδώ τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Ολάντ που βλέπουμε για πρώτη φορά να αναφέρεται ότι ναι μεν πρέπει να εφαρμόζονται οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, αλλά και να λαμβάνεται υπόψη η ψήφος του ελληνικού λαού! Πρόκειται για αναγνώριση του όλου των τελευταίων εκλογών. Η κα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών συζητούν το θέμα και πιστεύει ότι θα μπορέσουν να ψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ομοσπονδιακή Βουλή στην ουσία για να δώσουν το ΟΚ τους.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενο Grexit δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, ούτε σχέδιο Β. Στόχος είναι με τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή και να παραμείνει η Ελλάδα στη μεγάλη μας οικογένεια.
Σύμφωνα με τα εν τω μεταξύ τεκταινόμενα, νέα απόφαση Ντράγκι δίνει παραπάνω ανάσα στις τράπεζες της χώρας, αλλά για να μπορούν να δίνουν ρευστότητα σε εκείνους που βγάζουν «νομίμως» τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Πρόκειται για κατάσταση την οποία προσωπικά καταδικάζω. Στο περασμένο σημείωμά μας είχαμε αναφερθεί στη νέα αποκάλυψη που έκανε η ένωση δημοσιογράφων και σε σχετικό σχήμα που δημοσιεύθηκε. Σύμφωνα με το σχήμα αυτό ακόμη 2.148 Ελληνες έχουν εμβάσει σημαντικά ποσά σε τράπεζα στην Ελβετία. Ποσά αφειδώς φοροδιαφεύγοντα, πράγμα που πλήττει σοβαρά το κράτος μας και είμαστε διαρκώς σε κατάσταση φθοράς και αφθαρσίας.
Ειδικά για το θέμα της ευρωφοροδιαφυγής οι αποκαλύψεις αναφέρουν ότι έρευνες διεξάγονται εναντίον της βρετανικής τράπεζας HSBC στην Ελβετία, οι απολογίες της οποίας δεν εμποδίζουν το δικαστήριο να κάνει τη δουλειά του. Οι δικαστικές αρχές της Ελβετίας διέταξαν έρευνες στα γραφεία της HSBC στη Γενεύης και άρχισε έρευνα με την υποψία διακεκριμένων περιπτώσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Δέκα ημέρες μετά τις αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου ένα τεράστιο οικονομικό και φορολογικό σκάνδαλο στην τράπεζα HSBC Private Bank (Suisse) έρχεται να αμαυρώσει την οικονομική σκηνή της Ευώπης και οι ελβετικές αρχές έχουν αποφασίσει να ανοίξουν μια ποινική διαδικασία για έρευνα προσπορισμού εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διεξήγαγε έρευνες και κατασχέσεις σε χώρους της τράπεζας στη Γενεύη. Επικεφαλής είναι ο γενικός εισαγγελέας του καντονιού της Γενεύης, κ. Ολιβιέ Ζορνό, επικουρούμενος από τον Υβ Μπερτόζα, που είναι πρώτος εισαγγελέας, δήλωσε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Ελβετίας. Ο εισαγγελέας της Γενεύης άνοιξε αυτήν την έρευνα κατά της τράπεζας «για διακεκριμένες περιπτώσεις ξεπλύματος, μετά τις πρόσφατες δημόσιες αποκαλύψεις», αναφέρει σε σχετική δήλωση και επισημαίνεται ότι η ελβετική νομοθεσία προβλέπει ότι μια τράπεζα μπορεί να διωχθεί για το ξέπλυμα εάν «δεν έχει λάβει όλα τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη παραβιάσεων από την εμφάνιση κρουσμάτων μέσα σε αυτήν». Επιπλέον, «σύμφωνα με την εξέλιξη της έρευνας, θα μπορούσε να επεκταθεί και σε «φυσικά πρόσωπα για τα οποία θα μπορούσαν να υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν διαπράξει πράξεις εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή απλώς έχουν συμμετάσχει». Η τράπεζα HSBC (Ελβετίας) βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου φορολογικής απάτης και ξεπλύματος χρήματος που σχετίζεται με το εμπόριο ναρκωτικών και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που ανακαλύφθηκαν από τη λειτουργία του SwissLeaks την 9η Φεβρουαρίου.
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από μια κοινοπραξία διεθνών εφημερίδων, που μελέτησαν τα στοιχεία που έχουν κλαπεί από τον πρώην τραπεζικό υπάλληλο Ερβέ Φαλτσιάνι. Σύμφωνα με το Swissleaks, 119 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν περάσει από την εν λόγω τράπεζα προκειμένου να ξεφύγουν από φόρους ή για πλύσιμο μέσω εικονικών εταιρειών. Ανακρίσεις βρίσκονται ήδη ανοιχτές σε πολλές χώρες κατά της HSBC (Ελβετίας), συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και του Βελγίου. Τα αρχεία που έχουν κλαπεί από τον Herve Falciani περιέχουν στοιχεία από περισσότερους από 106.000 πελάτες της τράπεζας, από περίπου 200 χώρες, μεταξύ Νοεμβρίου 2006 και Μαρτίου 2007. Σήμερα η τράπεζα διαχειρίζεται περισσότερους από 10.000 λογαριασμούς, έναντι 30.000 πριν 8 χρόνια. Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η Τράπεζα έχουν επίσης συρρικνωθεί από την ίδια περίοδο και από 118 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα η τράπεζα διαχειρίζεται μόλις 68 δισ. $.
Οι αναφορές μας στα σκάνδαλα αυτά έχουν νόημα αν μπορούμε να συγκρίνουμε τα τεκταινόμενα με την κακοδαιμονία που πλήττει τη χώρα μας, λόγω εφαρμογής της πολιτικής λιτότητας, που άκριτα υιοθέτησαν Ευρωπαίοι και παρατρεχάμενοι Ελληνες στο πρόσφατο παρελθόν. Είδε κι έπαθε ο λαός μας να γλυτώσει από την παρανοϊκή αυτή πολιτική και εμείς θα συνεχίσουμε στην ίδια οδό, μέχρι να τελειώσει το δράμα του λαού μας. Έτσι, θα συμπληρώσουμε το σημερινό μας σημείωμα με τη δήλωση του Ισλανδού Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, προέδρου της Ισλανδίας, που έγινε σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρκελώνη και αναφέρεται σε ηλεκτρονικές εφημερίδες: Ο Ισλανδός πρόεδρος απαντά:
«Γιατί είμαστε τόσο γρήγορα έξω από την κρίση; Επειδή δεν ακούσαμε το Δ.Ν.Τ., ούτε την Ε.Ε..
Δεν έχουμε λάβει υπόψη τις συστάσεις της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., που ήθελαν να εφαρμόσουμε μέτρα λιτότητας. Τώρα φαίνεται ότι η συνταγή που μας πρότειναν ήταν εντελώς λάθος στην περίπτωση της Ισλανδίας, όπως και πιθανότατα να συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας δεν θα πρέπει να συγχέονται με την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας». Ο πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του Eurogroup να μάθουν από την επιτυχία της χώρας του, ο οποίος δεν δίστασε να επιρρίψει στις τράπεζες τις ευθύνες τους για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Η Ισλανδία είναι σχεδόν η μόνη χώρα στον δυτικό κόσμο που έχει ξεκινήσει αγωγές εναντίον των τραπεζιτών που έτρεξαν τις τρεις τράπεζες που έχουν καταστρέψει τη χώρα μετά τη συσσώρευση στον συνολικό ισολογισμό τους, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 10 φορές το μέγεθος της τοπικής οικονομίας.
Μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2007, πολλοί Ισλανδοί έχουν βρεθεί σε μπελάδες. Τον Ιούνιο του 2010, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας αποφάσισε ότι τα δάνεια που προσαρμόζονται σε ξένα νομίσματα ήταν παράνομα και ότι οι οικογένειες δεν χρειάζεται πλέον να επιστρέψουν το μέρος που αντιστοιχούσε στις απώλειες της ισλανδικής κορώνας.
Το 2010, η σκανδιναβική χώρα έχει υποστεί συρρίκνωση του 8% του Α.Ε.Π. της, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 11,9%. Ωστόσο, το 2011, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και σε τέσσερα μόλις χρόνια, η οικονομία άρχισε και πάλι να λειτουργεί, το ποσοστό της ανεργίας επέστρεψε στο επίπεδο πριν από την κρίση του, μεταξύ 3 και 4%. Η χώρα αναμένει την οικονομία της να αναπτύσσεται με ρυθμούς 3,3% από φέτος.
Ο Ισλανδός πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει συμβουλές στην Ελλάδα, αλλά ένιωθε ότι δεν ήταν οι άνθρωποι που έπρεπε να υποβληθούν σε μέτρα λιτότητας και περικοπές του προϋπολογισμού, αλλά οι τράπεζες.
Σε αντίθεση με αυτά τα δεδομένα, εμείς καταβάλαμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 50 δισ. μόλις πρόπερσι, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος μας και μπήκαμε σε δεινούς πειραματισμούς του Δ.Ν.Τ. και των θεσμικών εταίρων μας, οι οποίοι, κάθε φορά που διαπίστωναν ότι έκαναν λάθος, ζητούσαν συγγνώμη! Χωρίς έλεος οι μηχανισμοί αυτοί δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει.
Στιβαρά μπράτσα φαίνεται ότι καθηλώνουν το θεριό που λέγεται Γερμανία, αρχιτέκτονας του σύγχρονου μαρτυρίου της Ευρώπης, με εξέχουσα μορφή τη δική μας αφεντομουτσουνάρα.