Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση; Μέρος 8ο

ΓιΩργος ΜαρκατΑτος Oικονομολόγος Ως «τρίτο συμπέρασμα» είχαμε δει -στο προηγούμενο σημείωμά μας- ότι η φάση του αποπληθωρισμού οδηγεί μάζες ολόκληρες προς πτώχευση ολοένα και περισσότερο. Το συμπέρασμα αυτό ισχύει όχι μόνον, κατ’ εξοχήν στη χώρα μας, αλλά και σε άλλα 7 κράτη της Ε.Ε. Και στην τελευταία συνάντηση κορυφής οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατάφεραν να μετονομάσουν σε «οικονομική εξέλιξη» την οικονομική δυσπραγία που πλήττει ανελέητα, αποτέλεσμα της εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας, γερμανικής ανακάλυψης και επιβολής. Στο παρόν σημείωμά μας θα συσχετίσουμε όλο το πλαίσιο αυτό με το στρες τεστ στο οποίο προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τι έγινε στην τελευταία σύνοδο κορυφής για την ανάπτυξη;

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δε λησμόνησαν να συνεχίσουν τα παραπλανητικά ανακοινωθέντα τους, τα οποία παραθέτουμε αυτούσια, ως προς τις οικονομικές εξελίξεις: «Η κατάσταση στους τομείς της οικονομίας και της απασχόλησης παραμένει ύψιστή μας προτεραιότητα. Οι πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις είναι απογοητευτικές με χαμηλή αύξηση του ΑΕγχΠ και μονίμως πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς και εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό». Και συνεχίζουν ότι «πρέπει επειγόντως να εφαρμοστούν ταχέως μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και μέτρα που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση και την προστασία των πολιτών, όπως προβλέπονται στο Στρατηγικό Θεματολόγιο για την Eνωση σε εποχή αλλαγών. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα υγιή δημόσια οικονομικά αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τις επενδύσεις.

Προς τούτο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τα κράτη – μέλη να μετουσιώσουν τους εν λόγω προσανατολισμούς σε συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής χωρίς καθυστέρηση». Το τελικό ανακοινωθέν, ως συμπεράσματα της συνόδου κορυφής συνεχίζει και βρίσκει λύσεις, όπως τα περίφημα 300 δισ., όπως θα δούμε στη συνέχεια: «Για να προλειάνει το έδαφος για μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στο μέλλον της. Τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων του σήμερα υπονομεύουν το αναπτυξιακό δυναμικό του αύριο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στηρίζει την πρόθεση της νέας Επιτροπής να δρομολογήσει πρωτοβουλία για την κινητοποίηση 300 δισ. ευρώ πρόσθετων επενδύσεων από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές κατά την περίοδο 2015 – 2017. Πρέπει να ενθαρρύνουμε την πλήρη χρήση όλων των υφιστάμενων και κατανεμόμενων πόρων της Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε ικανοποίηση για τη σύσταση ειδικής ομάδας, υπό την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με σκοπό τον καθορισμό συγκεκριμένων μέτρων για την τόνωση των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός διαύλου δυνητικά βιώσιμων έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Κάλεσε την Επιτροπή και το Συμβούλιο, σε στενή συνεργασία ιδίως με την ΕΤΕπ, να προωθήσουν χωρίς καθυστέρηση την εν λόγω επενδυτική πρωτοβουλία και να υποβάλουν σχετική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου». Δεν πρόκειται να μας πουν γιατί η χώρα δεν έχει ομαλή απορροφητικότητα, άρα, ακόμη και αν επενδυθούν τα ποσά που λένε, μην περιμένετε να τα δείτε στην ελληνιή οικονομία. Και για αυτό φταίει η «μόχλευση πόρων» διότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την ελληνική πραγματικότητα. Η Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ που ακολούθησε την ίδια ημέρα, μετά τη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα οικονομικά ζητήματα και την έγκριση σχετικών συμπερασμάτων εξέτασε ειδικότερα την κατάσταση όσον αφορά την οικονομία και την απασχόληση στην ευρωζώνη. Συμφώνησε ότι ο στενότερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών έχει ουσιώδη σημασία για την εύρυθμη λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Εν προκειμένω, ζήτησε να συνεχιστούν οι εργασίες, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή, για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μηχανισμών με σκοπό την ενίσχυση του συντονισμού, της σύγκλισης και της αλληλεγγύης όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής, σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της συνόδου κορυφής για το ευρώ, τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προετοιμάσουν τα επόμενα βήματα για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη. Τι παρατηρούν οι αναλυτές για τα συμπεράσματα των ευρωπαίων ηγετών; Χωρίς εξαίρεση, από Γερμανούς, Γάλλους και Βρετανούς αναλυτές, βλέπουμε ότι η Ε.Ε. κατευθύνει σταθερά το τρένο της προς μια αυξημένη φτώχεια των λαών της, χωρίς να μπορεί να το σταματήσει. Οι “Τάιμς” του Λονδίνου μιλούν για τον θυμό των πολιτών που δημιουργεί τεράστιο πανικό στους επενδυτές.

Πως λοιπόν θα βρεθούν τα επενδυτικά κεφάλαια; Πάνω από είκοσι χρόνια ασχολούμαι με την ευρωπαϊκή διάσταση των επενδυτών, διαπιστώνω και ο ίδιος, ότι οι επενδυτές υποχωρούν. Θέλουν αποδεδειγμένα να γνωρίζουν που επενδύουν. Η διάλυση «εις τα εξ ών συνετέθην» της ΟΝΕ είναι στις πόρτες μας, και όπως έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενο σημείωμά μου το αποφασιστικό βήμα είναι που θα πρέπει να διερευνηθεί ποιος θα το κάνει. Μεγάλες οικονομίες όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας φλερτάρουν με τη στασιμότητα. Κίνδυνοι, όπως η καταβαράθρωση πολιτικών, κάνουν δειλή εμφάνιση και κανείς δεν γνωρίζει τι θα προκύψει αύριο. Στην ουσία το ευρώ καταδικάστηκε όπως η λιρέτα, η δραχμή και το εσκούδο. Τι προκύπτει από το στρες τεστ των τραπεζών. Στις εξυπνάδες του τελικού ανακοινωθέντος του συμβουλίου κορυφής ανήκει και η ακόλουθη «Η πορεία προς την σύσταση της τραπεζικής ένωσης είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ένα ανθεκτικό, καλά εποπτευόμενο και ρυθμιζόμενο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα συμβάλει στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Υπό αυτό το πρίσμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε την εγκαινίαση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού στις 4 Νοεμβρίου 2014». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Κ.Τ. 25 τράπεζες δεν πέρασαν τα τεστ αυτά. Μάλιστα το δυστύχημα είναι ότι δυο μεγάλες ελληνικές τράπεζες δεν πέρασαν τα τεστ αυτά, αλλά με μικρές αποκλίσεις! Ήδη οι τράπεζες αυτές έχουν απορροφήσει σε βάρος των πολιτών το ιλιγγιώδες ποσόν των 50 δισ., που αν είχε μπει στην οικονομία η πορεία της χώρας θα ήταν αλλιώτικη. Μάλιστα, ίσως να είχαν έλθει ξένες τράπεζες που θα κάλυπταν τις τραπεζικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα προτείνουν οι ειδήμονες, αλλά θα πρέπει να είμαστε και έτοιμοι για να απορρίψουμε ότι δε θα είναι συμφέρον του λαού μας.

Το ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ θα το αφιερώσουμε στην αδυναμία να επανακινηθεί η ελληνική οικονομία, κυρίως λόγω ελλείψεως δυναμικού τραπεζικού συστήματος. Η αδυναμία να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων επιτείνει τον κατήφορο που έχει πάρει η ελληνική οικονομία. Το τραπεζικό σύστημα δεν εξυπηρετεί, ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υπάρχει άμεση ανάγκη για τόνωση της προσφοράς τραπεζικών προϊόντων και η εξέλιξη του σημερινού αποτελέσματος των ευρωπαϊκών στρες τεστ, που ακολούθησε ανακοίνωση για χορήγηση στις επιχειρήσεις περίπου 6 δισ. € και μερικά ακόμη για στεγαστικά, μπορεί να είναι μια ανάσα και μια ένεση, αλλά σίγουρα δεν είναι η λύση στο πρόβλημα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα