Η παγκοσμιοποίηση έδρασε ακόμη και στην αλόγιστη και χωρίς προηγούμενη μελέτη της διεύρυνσης που οδήγησε το νέο σημερινό πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν να πει για ορισμένες από τις διευρυμένες χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης μια κουβέντα που θα μείνει στην ιστορία: Η Ευρώπη δεν είναι σούπερ μάρκετ, είναι η μοίρα μας. Αυτό δίνει μεγαλύτερη θεωρώ βαρύτητα στα σημειώματά μου που αναρωτιούνται που πάει η Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε λοιπόν με αυξημένο το ενδιαφέρον μας για το που πάει ο τόπος αυτός στον οποίο ανήκουμε: Η Ευρώπη μας.
Μάλιστα το θέμα που εξετάζουμε σήμερα έχει αναπτυχθεί σε ορισμένα του σημεία στην τελευταία συνάντηση κορυφής της ΕΕ στις 22 και 23 Ιουνίου.
Σε γενικές γραμμές στη σύνοδο κορυφής το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της Ευρώπης μεταξύ άλλων, για τη διασφάλιση της οικονομικής της ανάπτυξης στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον… ώστε να προωθηθούν οι αξίες μας και τα συμφέροντά μας, να στηριχθεί ένα πολυμερές σύστημα βασιζόμενο σε κανόνες και να κινητοποιηθούν οι εταίροι για μια θετική πολιτική για το κλίμα. Είναι επίσης ένας τρόπος ώστε να λάβει η παγκοσμιοποίηση μορφή που θα εξασφαλίζει τα οφέλη των ανοικτών αγορών παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία από αθέμιτες πρακτικές και προάγοντας τα πρότυπα για την κοινωνία, το περιβάλλον, την υγεία και τους καταναλωτές τα οποία βρίσκονται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
Στα συμπεράσματα της προεδρίας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει με έμφαση τη δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών της να εφαρμόσουν τάχιστα και στο ακέραιο τη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και να συμβάλουν στην εκπλήρωση των στόχων όσον αφορά τη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να διατηρήσουν τον ηγετικό τους ρόλο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Μάλιστα η συμφωνία αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και οικονομίας. Είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση της Ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα ενισχύσουν τη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους στο πλαίσιο της συμφωνίας των Παρισίων, ιδίως με τις πλέον ευάλωτες χώρες, ως έκφραση αλληλεγγύης προς τις επόμενες γενιές και ευθύνης για το σύνολο του πλανήτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να εξετάσουν όλα τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Εδώ λοιπόν μας τα λένε ωραιοποιημένα οι πολιτικοί μας και εκφράζουμε έντονη απαισιοδοξία για το αν όντως το ενδιαφέρον των ευρωπαίων πολιτικών είναι υπέρ των πλέον ευάλωτων χωρών, όπως η χώρα μας, που έχει υποστεί από την ασύδοτη απληστία των δανειστών μας τα μύρια όσα. Μάλιστα, αν συνυπολογίσουμε και τις μαύρες προοπτικές που έχουν προδιαγράψει ακόμη και για τη μεγαλύτερη επιχείρηση στη χώρα, τη ΔΕΗ, αναρωτιέται κανείς ποιος μπορεί να υποστηρίζει τόσες ανακρίβειες ως προς την υποτιθέμενη απελευθέρωση της ενέργειας και την ενδεχόμενη είσοδο κορακιών που θα εκμεταλλευτούν στο έπακρον την κατανάλωση ενέργειας.
Εκεί όμως που εκφράζουμε σημαντικές αντιρρήσεις είναι τον τομέα του εμπορίου, ως στρεβλωτική εξέλιξη της διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών, που οδηγούν σταδιακά και στη μετακίνηση από στίφη ανθρώπων, στην αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, πέραν από βόμβες και τύμπανα πολέμου.
Λέει λοιπόν η ανακοίνωση των συμπερασμάτων ότι « Η ΕΕ θα εφαρμόσει ισχυρή εμπορική πολιτική για τη στήριξη ενός ανοικτού και βασιζόμενου σε κανόνες πολυμερούς εμπορικού συστήματος, στο οποίο ο ΠΟΕ θα παίζει κεντρικό ρόλο. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι το εμπόριο συμβάλλει στη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας, θα διατηρήσει ανοικτές τις αγορές και θα καταπολεμήσει τον προστατευτισμό. Θα προωθήσει ενεργά ένα φιλόδοξο θεματολόγιο ελευθέρων συναλλαγών στην παγκόσμια σκηνή. Για τον σκοπό αυτό, θα επιδιώξει την εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην πράξη, παραμένοντας σε εγρήγορση όσον αφορά τον σεβασμό και τη διάδοση θεμελιωδών προτύπων, συμπεριλαμβανομένων των προτύπων για την κοινωνία, το περιβάλλον, την υγεία και τους καταναλωτές τα οποία βρίσκονται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Η ασυδοσία των ισχυρών δείχνει την τροπή που παίρνει η παγκοσμιοποίηση. Όταν δεν μπορούν να πουλήσουν τα ακριβά προϊόντα τους, τότε αλλάζουν οι όροι ανταγωνισμού και απελευθερώνονται περιοχές ολόκληρες. Ότι γίνεται με τι χώρες της Βορείου Αφρικής και την Τουρκία, για να μην προσθέσω μερικές δεκάδες χωρών και περιοχών ακόμη. Στην ουσία πρόκειται για νεκρό γράμμα εξαγγελιών.
Αλλά το πόσο νεκρό γράμμα είναι φαίνεται και από τη συνέχεια των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, που επιμένει δήθεν ότι « … το εμπόριο και οι επενδύσεις μπορούν να είναι ελεύθερα μόνο εφόσον έχουν επίσης δίκαιο και αμοιβαίως επωφελή χαρακτήρα, και θα πρέπει να συμφωνήσουν οι συννομοθέτες σύντομα ως προς σύγχρονα, συμβατά με τον ΠΟΕ μέσα εμπορικής άμυνας, τα οποία θα ενισχύσουν την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αθέμιτες και μεροληπτικές εμπορικές πρακτικές και τις στρεβλώσεις της αγοράς». Αφού τα συμφέροντά τους οδηγούν στην υιοθέτηση των κανόνων, ποιος κοροϊδεύει ποιον με αυτό το θέμα;
Πάντως δεν παραλείπει να τονίσει στη συνέχεια, ότι « Καλεί επίσης την Επιτροπή και το Συμβούλιο να εμβαθύνουν και να προωθήσουν τη συζήτηση σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της αμοιβαιότητας στους τομείς των δημόσιων συμβάσεων και των επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, επικροτεί την πρωτοβουλία της Επιτροπής σχετικά με την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης και, μεταξύ άλλων, την ανάλυση των επενδύσεων από τρίτες χώρες σε στρατηγικούς τομείς, με πλήρη σεβασμό των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών».
Παρά το ότι με τις τελευταίες εκλογές στη Γαλλία, η Ευρώπη αναποδογύρισε και η Γαλλία είναι ξαφνικά ανοδική, μετά από μια περίοδο στασιμότητας. Η Βρετανία είναι απομονωμένη και η Γερμανία δεν είναι πλέον μόνη της στην ευρωπαϊκή ηγεσία.
Αλλά και οι πιεσμένες χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα αρχίζουν να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ μετά από χρόνια οικονομικής αναταραχής.
Τέλος, η Ιταλία ταλαντεύεται μεταξύ αναβίωσης και καταστροφής, αλλά μπορεί να κρατήσει αυτή η κίνηση σχεδόν επ ‘αόριστον[1].
Η οικονομία της ευρωζώνης, η οποία μέχρι πρόσφατα φαινόταν καταδικασμένη σε νωθρότητα, παρά τις ενέσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ξαφνικά επεκτείνεται ταχύτερα από ό, τι είτε η Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Θα παραμείνουμε φειδωλοί στην εκτίμηση για θετική εξέλιξη ξαι της ελληνικής οικονομίας, αν δεν δούμε ξένες επενδύσεις και κεφάλαια πέραν του ΕΣΠΑ και των άλλων κοινοτικών πόρων να εισρέουν στην ελληνική οικονομία.
1] http <http://www.politico.eu/article/europe-turned-upside-down-political-upheavals-brexit-blunders-economysecurity/?utm_source=POLITICO.EU&utm_campaign=d1d3397779EMAIL_CAMPAIGN_2017_06_13&utm_medium=email&utm_term=0_10959edeb5-d1d3397779-189111777>://www.politico.eu/article/europe-turned-upside-down-political-upheavals-brexit-blunderseconomysecurity/?utm_source=POLITICO.EU&utm_campaign=d1d3397779EMAIL_CAMPAIGN_2017_06_13&utm_medium=email&utm_term=0_10959edeb5-d1d3397779-189111777