Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Η τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης (European Globalisation Adjustment Fund: ten years of European solidarity)1» μπορεί να πέφτει στους ώμους των πλέον αδύναμων μαζών, πολλές φορές όμως, παρατηρούμε και επιπτώσεις κρατικές που σε παλαιότερες εποχές ισοδυναμούσαν με κήρυξη πολέμου. Θα δούμε μερικά τέτοια συμβάντα και αν κάνουμε ο καθένας μας τις δικές του σκέψεις για το άμεσο και ορατό μέλλον. Επίσης η ΚΑΠ διαδραματίζει έντονο ρόλο στην περίπτωση του Brexit και της συσχέτισης με  την παγκοσμιοποίηση και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αναφορές μας.
Στο τελευταίο μας σημείωμα είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κομισιόν αρχίζει επιτέλους να βλέπει ότι υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Στο μεταξύ η όξυνση που παρατηρείται στις διαφορές των επιπέδων ανάπτυξης, φρενάρει σθεναρά τις οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για έξοδο από την κρίση. Ας δούμε λοιπόν τι λένε τα ρεπορτάζ έγκριτων μέσων, εντύπων και ηλεκτρονικών.
Έτσι, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga2, υποστηρίζεται, με τη μορφή ερωτήματος, ότι «η Γαλλία χρησιμοποιεί τη βρετανική έξοδο (Brexit) ως μέσο για να αποδυναμώσει το City του Λονδίνου;».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σίτι του Λονδίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Jeremy Browne, η Γαλλία επιδιώκει ενεργά τη διάλυση των οικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Λονδίνο και δήλωσε ότι  «Δεν είμαστε μια χώρα που φεύγει το χρέος της».
«Είναι απολύτως σαφές σχετικά με τους στόχους της Γαλλίας: η αποδυνάμωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η συνεχιζόμενη επιδείνωση της θέσης της πόλης του Λονδίνου», έγραψε σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sunday ο Jeremy Browne, μετά από  συνάντησή του με επικεφαλής τραπεζών, πολιτικούς και διπλωμάτες. Σε αυτό το σημείωμα για το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών και Βουλευτές μετά τις συνεδριάσεις στις αρχές Ιουλίου στη Γαλλία, πρόσθεσε ότι η «συνάντηση με τον διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας ήταν η χειρότερη που είχα στην ΕΕ. Επιθυμεί για το Brexit τη λήψη των πιο σκληρών μέτρων και θα επιδιώξει ενεργά τη διάλυση των οικονομικών υπηρεσιών».
Για τον Jeremy Browne, το Λονδίνο θα πρέπει να γνωρίζει ότι η « Γαλλία βλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο και το City του Λονδίνου ως αντίπαλους, και όχι ως εταίρους». Εδώ κρύβεται και όλο το νόημα της ενασχόλησής μας στο παρόν, με την παγκοσμιοποίηση: Η γαλλική αλήθεια ότι δεν πρόκειται για εταίρους, αλλά για αντιπάλους. Ας δούμε όμως μερικά συμπληρωματικά στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε καλύτερα το θέμα αυτό.
«Κάθε χώρα, λογικά, κοιτάζει  τις ευκαιρίες που προσφέρει το Brexit, αλλά η γαλλική νοοτροπία προχωρά ακόμη παραπέρα» , που δείχνει ανοιχτά ότι είναι στην ευχάριστη θέση να δει δυσμενείς επιπτώσεις στο City του Λονδίνου, ακόμη και αν το Παρίσι δεν ωφεληθεί» , προσθέτει ο Βρετανός αξιωματούχος. Αυτός ο εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού τομέα της βρετανικής πρωτεύουσας εκτιμά ότι η γαλλική θέση δεν είναι το έργο λίγων μεμονωμένων ατόμων, αλλά «η συλλογική συμπεριφορά όλης της Γαλλίας, που έγιναν πιο άπληστοι και πιο σταθεροί με την εκλογή του νέου προέδρου Εμμανουήλ’ Μακρόν». Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε πριν λίγες εβδομάδες νέα μέτρα συμπεριλαμβανομένου του φόρου, που προορίζεται ανοιχτά για να τοποθετήσει το «μπλε-άσπρο-κόκκινο χαλί» (από τα χρώματα της γαλλικής σημαίας) για να πείσει το χρηματοπιστωτικό τομέα να αφήσει το Λονδίνο και να μετακομίσει στο Παρίσι, στον απόηχο του Brexit.
Το «φαινόμενο Brexit» παραμένει ακόμη περιορισμένο σε αυτό το στάδιο στο Παρίσι, εκτός από την ανακοίνωση της τράπεζας HSBC, η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση 1.000 θέσεων εργασίας στη Γαλλία. JP Morgan Chase, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα γίγαντας, από την πλευρά της, επέλεξε το Δουβλίνο, τη Φρανκφούρτη και το Λουξεμβούργο.
Αντίθετο εμφανίζεται το ενδεχόμενο των κινδύνων από Brexit, που μπορεί να διαταράξει τη γεωργία στην αγορά της ΕΕ, προειδοποιούν οι ειδικοί3  και φοβούνται αναστολή εισαγωγών στη Μ. Βρετανία φρούτων, λαχανικών, βόειου κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων κρασιού κλπ που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς διακίνησης  45 δισεκατομμύρια €/ ετησίως.
Στην περίπτωση αυτή οι επιχειρήσεις της ΕΕ, των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων μπορεί να πληρώσουν ένα μεγάλο τίμημα για την υλοποίηση του Brexit εάν τεθούν νέοι εμπορικοί φραγμοί και αναδυθεί ισχνή βρετανική όρεξη για προϊόντα όπως το ιρλανδικό cheddar, γαλλικό κρασί το μπέικον της Δανίας, προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες.
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η ένωση των κυριότερων ευρωπαϊκών αγροτών, COPA-COGECA, η οποία κυκλοφόρησε μια προκαταρκτική έκθεση 156 σελίδων, ένα μήνα μετά την επίσημη δήλωση της Βρετανίας στις Βρυξέλλες στα τέλη Μαρτίου ότι θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Με τους Βρετανούς που καταναλώνουν εξελιγμένα ευρωπαϊκά προϊόντα, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε επίσης να πλήξει σκληρά τυριά και κρασί, αλλά και τους παραγωγούς στους οποίους έχουν χορηγηθεί προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις. Το θέμα δεν εξαντλείται βέβαια, με τη  σποραδική αυτή αναφορά, και υπενθυμίζουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε ορισμένες πτυχές της ΚΑΠ με μεγαλύτερη εξειδίκευση.
Τι συνάγεται από το σημερινό σημείωμά μας; Ότι τελικά οι «εταίροι» στην ΕΕ δεν είναι εταίροι, αλλά αντίπαλοι. Η αλήθεια αυτή, όσο και αν πονά όλους εκείνους που δε συμφωνούν, είναι χωρίς αντίρρηση και απλά μετέτρεψε τους εκάστοτε πολέμους που μας είχαν λιώσει στην κυριολεξία, σε κρίσεις διαπραγματευτικού χαρακτήρα, γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Ένα διαρκές αλισβερίσι που στηρίζεται πάνω σε κανόνες και κανονισμούς σε θεσμικά πλαίσια και σε συνθήκες πολιτικού οικονομικού περιεχομένου, αλλά και με θεσμοθετημένη πλέον αναφορά σε κοινωνική αλληλεγγύη, σε μελέτη επιπτώσεων και λήψη μέτρων, διότι καμιά κοινωνία εν μπορεί να χωνέψει στο διηνεκές και τα μέτρα και τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν. Αν η βάση της ΕΕ φαίνεται με τον πυλώνα του ανταγωνισμού, και μάλιστα του θεμιτού και όχι του αθέμιτου ανταγωνισμού, πρέπει να μπορείς να ασκείς πολιτικές που θα επιτρέψουν μια αναδιανομή εισοδημάτων προς τις αδύναμες μάζες των πολιτών, είτε συγκυριακά προσμετρημένων, είτε διαρθρωτικά επιβεβλημένων.

1. https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/reflection-paper-globalisation_el.pdf
2. 16 του Ιουλίου, 2017 http://www.lecho.be/economie-politique/europe-economie/La-France-utilise-t-elle-le-Brexit-pour-affaiblir-la-City-de-Londres/9914287?ckc=1&ts=1500227697
3. https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/brexit-risks-disrupting-eu-agriculture-market-experts-warn/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα