Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο νέος συρμός που φαίνεται να κατακλύζει την παγκοσμιοποίηση. Σημαντικό αποτέλεσμα που δε θα πρέπει να το παραβλέπουμε είναι η ξαφνική ανάδυση του νέου αυτού όρου που μπαίνει με ταχύτητα φωτός στη ζωή μας, και απλά κάνουμε υπολογισμούς προς τα πού οδηγεί. Υπολογισμούς που παίρνουν αστρονομικές διαστάσεις.
Πρόκειται για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Η Βικιπαίδεια1 σημειώνει ότι ο όρος τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κλπ. Πρόκειται για την «επιστήμη και μεθοδολογία της δημιουργίας νοούντων μηχανών».
Όπως προκύπτει και από χθεσινό δημοσίευμα2, φαίνεται ότι τόσο το παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι υψηλότερο κατά 14% το 2030 ως αποτέλεσμα της ΤΝ, αλλά και θα επιτελεστούν τέτοιες βελτιώσεις στην παραγωγικότητα που αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνόλου των κερδών έως το 2030. Μάλιστα, ο γίγαντας του παγκόσμιου συμβουλευτικού και λογιστικού κόσμου, η Πράις Γουώτερ Κούπερ (PwC), υπολογίζει το ισοδύναμο σε πρόσθετα 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, με κύριες επικερδείς χώρες την Κίνα και τις Ινδίες, αλλά και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, για τη Βόρεια Αμερική προβλέπεται ότι θα αποκτήσει τα κέρδη της παραγωγικότητας ταχύτερα από ό,τι αρχικά στην Κίνα, λόγω της ετοιμότητάς της για ΤΝ και του μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας που είναι επιρρεπείς στην αντικατάσταση από πιο παραγωγικές τεχνολογίες. Η Κίνα θα ακολουθήσει την Αμερική αφού θα επιτύχει την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της εμπειρογνωμοσύνης. Η Ευρώπη και η αναπτυσσόμενη Ασία θα έχουν επίσης σημαντικά οικονομικά οφέλη από την ΤΝ (9-12% του ΑΕΠ το 2030). Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αντιμετωπίσουν πιο μέτριες αυξήσεις (λιγότερο από 6% του ΑΕΠ) λόγω των πολύ χαμηλότερων ρυθμών υιοθέτησης των αναμενόμενων τεχνολογιών ΑΕ (συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής, και της Αφρικής).
Αυτή η αναφορά μας, που αποτελεί περίπου αντιγραφή – μετάφραση- επικόλληση3 στο σημερινό μας σημείωμα, είναι στη βάση αλλαγών που θα επέλθουν, αλλά στην ουσία, χωρίς να χρωματίζεται η όλη διαδικασία, δείχνει περίτρανα το κέλυφος (κουκούλι) μέσα στο οποίο υφάνθηκε το μετάξι της παγκοσμιοποίησης. Το θέμα είναι άκρως σοβαρό, διότι μέσα στο κέλυφος αυτό επεξεργάζονται οι λύσεις που απεργάζονται τα κάθε λογής κέντρα και θα χρειαστεί να επανέλθουμε με νεώτερα στοιχεία που οδηγούν παραπέρα την ανάλυση αυτή.
Εμβόλιμα όμως θα προχωρήσω σε μια αναφορά που έχει κατ’ αποκλειστικότητα το βελγικό ΕΞΠΡΕΣΣ για την παγκοσμιοποίηση. Πριν λίγες μέρες, λοιπόν η έγκριτη βελγική οικονομική εφημερίδα προχώρησε στην αναφορά μελέτης από την Ομάδα Αλήμπαμπά ότι «Μόνο το 6% των επιχειρήσεων έχουν επωφεληθεί από την παγκοσμιοποίηση»4, σε ανάλυση που στηρίζεται στο ότι «ο κόσμος έχει πάντα επικεντρωθεί στον κανόνα 20/80. Οι τράπεζες έχουν αφιερώσει την προσοχή τους στο 20% των πλουσιότερων πολιτών του κόσμου στις κοινωνίες μας. Το 20% των μεγάλων εταιρειών, αντιπροσώπευαν το 80% των κερδών. Εάν ο κόσμος θέλει να παραμείνει βιώσιμος, πρέπει να αντιστραφεί αυτό. Ο κόσμος πρέπει να σέβεται τον κανόνα 80/20. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο 80% των απασχολουμένων στις ΜΜΕ και στους αυτοαπασχολούμενους, στο 80% των νέων και στο 80% των αναπτυσσόμενων χωρών. Ο κόσμος δεν χρειάζεται μια Ομάδα των G20, αλλά μια Ομάδα των G200».
Αυτήν τη θέση ανάπτυξε ο Jack Ma, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, της μεγαλύτερης εταιρείας Διαδικτύου στον κόσμο, μίλησε στο Global Business Forum στη Νέα Υόρκη, που διοργάνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Και σημειώνει η βελγική ανταπόκριση ότι ο άνθρωπος αυτός ξέρει γιατί μιλάει. Τα τελευταία 20 χρόνια, η εταιρεία του δημιούργησε περίπου 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Βέβαια, ο άνθρωπος αυτός γνωρίζει ότι «Τα τελευταία 30 χρόνια, το 6% των επιχειρήσεων έχει επωφεληθεί από την παγκοσμιοποίηση. Τα επόμενα 30 χρόνια – εάν τα δεδομένα είναι σωστά και νομίζω ότι είναι – το 60% των ΜΜΕ θα παγκοσμιοποιηθεί και θα ωφεληθεί από την παγκοσμιοποίηση. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στην παγκοσμιοποίηση, αλλά πρέπει να βελτιστοποιήσουμε την παγκοσμιοποίηση. Η παγκοσμιοποίηση πρέπει να είναι περιεκτική».
Αλλά και ο κανόνας που εισηγήθηκε ο επικεφαλής της Alibaba 20/80 είναι πιο βαρύς ακόμη και με μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα: Τον κανόνα 5/95; Ως εξής: Στην Ευρώπη, το 95% των δανείων που προσφέρονται από τράπεζες χορηγούνται σε εισηγμένες εταιρείες. Ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, υπολόγισε ότι το 20% των εταιρειών είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και το 80% δεν είναι. Συνεπώς, αυτό σημαίνει ότι το 80% των εταιρειών πρέπει να είναι ικανοποιημένο με το 5% της συνολικής διαθέσιμης πίστωσης. Αυτές οι ΜΜΕ κατέχουν επίσης λιγότερο από το 1% του πολιτικού κεφαλαίου (ο χρόνος που οι πολιτικοί αφιερώνουν στην υπεράσπιση των συμφερόντων των ΜΜΕ.). Το 99% του πολιτικού κεφαλαίου διατίθεται σε εισηγμένες εταιρείες».
Έτσι, μια μικρή μειοψηφία εταιρειών αναλαμβάνει πάνω από το 40% της παγκόσμιας οικονομίας, όπως κατέδειξε το 2011, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, που κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα: «Μια μικρή ομάδα εταιρειών -για τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα- ελέγχει το 40% του συνολικού πλούτου στον κόσμο. Οι 20 από τις κορυφαίες εταιρείες (συνολικά 147 ) περιλαμβάνουν την Barclays Bank, την JP Morgan Chase & Co και τον όμιλο Goldman Sachs. Αυτή η μικρή ελίτ υπήρξε επίσης ο κύριος δικαιούχος των πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης και βρίσκεται στην ουσία της μείωσης των επιτοκίων τα τελευταία χρόνια.
Όσον απομακρυνόμαστε λοιπόν, από τη θεσμική παρουσία της παγκοσμιοποίησης, καταλαβαίνουμε ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι αυτοί που στηρίζονταν στη δύναμη της εξουσίας. Δεν πρόκειται για επαναστατική συμβουλή, αλλά πρέπει να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων, προκειμένου να αλλάξουν και τα δεδομένα. Για να μη διαπιστώνουμε και στο μέλλον ό,τι διαπιστώνουμε και σήμερα.
1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B5%CF%87%CE %BD%CE%B7%CF%84%CE%AE_%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7
2. http://inpublic.globenewswire.com/2017/06/27/AI+to+drive+ GDP+gains+of+15+7+trillion+with+productivity+personalisation+improvements+HUG2115762.html
3. Όπως λένε και καλοί φίλοι μου!
4. https://fr.express.live/2017/09/20/jack-ma-mondialisation/