Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) ήταν το επίκεντρο του προηγούμενου σημειώματός μου. Και σκέφτεται κανείς, αν η τεχνητή νοημοσύνη προχωρήσει στη μεγέθυνση κατά 14% το 2030 στο παγκόσμιο ΑΕΠ, σύμφωνα με τις μελέτες και τις έρευνες, οι ιθαγενείς στην ΕΕ μπορούν να καλύψουν τις εργασιακές ανάγκες και άρα οι μετανάστες δεν έχουν καμιά δουλειά, μεταξύ μας, λένε οι Ευρωπαίοι. Εκεί άστραψε και βρόντηξε ο Έλληνας επίτροπος κ. Αβραμόπουλος. Ας δούμε πως. Αλλά και το ότι επαληθεύεται το γεγονός του κέρδους 8 δις € από τα ελληνικά ομόλογα, μάλλον θα αστράψει και θα βροντήξει και ο ελληνικός λαός. Έστω κι αν είναι δέσμιος των δανειστών του. Τζακ Ποτ είναι αυτό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το Σένγκεν, επανερχόμενος στις απόψεις του ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος για τη μετανάστευση, υποστηρίζοντας ότι «Αν πεθάνει η Σένγκεν, φοβάμαι ότι θα είναι η αρχή του τέλους της Ευρώπης »[1]. Το ζήτημα είναι ότι ο χώρος χωρίς σύνορα της ΕΕ που είναι γνωστός ως χώρος Σένγκεν, που θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΕ, θα διαλυθεί αφού οι χώρες μέλη ζητούν, μια προς μια ή σε ομάδες, τη διατήρηση των συνοριακών ελέγχων που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια των πλέον δραματικών στιγμών της κρίσης των προσφύγων.
Το ταξίδι στον χώρο Σένγκεν των 26 χωρών – το οποίο περιλαμβάνει 22 χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν – είναι κατά κανόνα απαλλαγμένο από ελέγχους στα σύνορα και διαβατήρια. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, τα κράτη Σένγκεν μπορούν να επαναφέρουν τους ελέγχους ταυτότητας στα σύνορά τους με άλλα μέλη της ζώνης για έξι μήνες όταν υπάρχει αντιληπτή απειλή, επεκτείνοντας αυτή για δύο χρόνια σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όταν συντάχθηκε η συμφωνία Σένγκεν, οι συντάκτες της ανησυχούσαν πιθανότατα για τον χουλιγκανισμό του ποδοσφαίρου και τη δημόσια αταξία, παρά για τις μαζικές ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν.
Επειδή φαίνεται ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει στις 27 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να παρατείνουν κατ ‘εξαίρεση τους ελέγχους επί δύο έτη εάν οι ίδιες απειλές εξακολουθούν να υφίστανται.
Τότε ο Αβραμόπουλος έκανε αυτό το δραματικό σχόλιο. Παράδειγμα προς αποφυγήν, αλλά τελικά έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση, η Δανία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τους προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους της με τη Σουηδία και τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι οι τρομοκράτες επωφελούνται από τα ανοικτά σύνορα της ΕΕ. Και η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Δανία δεν ήταν μόνη της και ότι είχε φτάσει μια παρόμοια «σειρά γνωστοποιήσεων», αναφέροντας τη Γερμανία και τη Γαλλία. Και η αιτιολόγηση: η γερμανική κοινοποίηση αναφέρει ότι απαιτούνται εσωτερικοί έλεγχοι έως ότου τα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν καταστούν αξιόπιστα.
Οι Γερμανοί έχουν το ταλέντο να μιλούν καθαρά.
Το βασικότερο συμπέρασμα της παγκοσμιοποίησης είναι το ότι οι κανόνες δεν είναι ταυτόσημοι, οι αδύνατοι πληρώνουν πολύ πιο σκληρά τους πολέμους και τις καταστροφές και η εφαρμογή σε τελική ανάλυση, όλων των προαποφασισμένων γίνεται μόνο με βάση το κοινό συμφέρον των δυνατών. Αυτοί έφτιαξαν το Σένγκεν αυτοί το καταργούν. Όπου θέλουν, όπως θέλουν και εσύ καταλαβαίνεις την αδυναμία σου από τον τρόπο των ελέγχων.
Έχουμε μάλιστα και άλλα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν σχετικά με την παγκοσμιοποίηση. Ας πάρουμε για άλλη μια φορά το παράδειγμα της χώρας μας.
Η χώρα μας με αυτούς του πληθυσμούς που έχει, με αυτή τη γνώμη που έχει ο καθένας μας για τον άλλον, ταλανίζεται από αδιόρθωτους χαρτογιακάδες τώρα και αρκετά χρόνια. Οι ίδιοι που μας στέρησαν το δικαίωμα να δανειζόμαστε στις αγορές, μας ρήμαξαν το ΑΕΠ μας, διότι δεν έπρεπε και δεν θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλο, μας δάνεισαν και τώρα, αν κάνει κανείς αυτό που λένε «ταμείο» θα δει όπως και η βελγική εξπρές[2] στις 13 Οκτωβρίου ότι ανέρχεται σε 8 δισ. Ευρώ: το τζακ ποτ της ΕΚΤ για τόκους επί του ελληνικού χρέους!
Μάλιστα αγαπητέ αναγνώστη. Περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ (ακριβώς 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ): είναι η εγγύηση που έλαβε η ΕΚΤ όσον αφορά τους τόκους για το ελληνικό χρέος μεταξύ του 2012 και του 2016 (για το λόγο αυτό, το ΑΕγχΠ της Ελλάδας εκτιμάται σε 175 δισ. ευρώ το 2016). Και αυτό δεν είναι δημοσιογραφική γραφίδα. Αυτό έγραψε ο Mario Draghi, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε απάντηση στον Έλληνα βουλευτή Νίκο Χουντή που το ζήτησε. Αυτό το κέρδος αφορά ελληνικά κρατικά ομόλογα που εκδίδονται στο πλαίσιο του προγράμματος SMP. Το κέρδος αυτό (στο όνομα της ευρωπαγκοσμιοποίησης), αναδιανεμήθηκε, ως αποτέλεσμα χρηματοδοτικών προϊόντων στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ.
Από την πλευρά της, η Γερμανία έλαβε 952 εκατομμύρια ευρώ. Κυριολεκτικά Τζακ ποτ. Αλλά και για το ΔΝΤ υπάρχει Τζακ ποτ: Το μεγαλύτερο μέρος των 300 δισεκατομμυρίων δανείων της ελληνικής κυβέρνησης έχουν χορηγηθεί από διεθνείς οργανισμούς, όχι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, υπενθυμίζουν οι Financial Times. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει λάβει τόκους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για αυτά τα δάνεια, σύμφωνα με υπολογισμούς του 2015. Για τα ποσά αυτά, τα οποία εμφανίζονται ως η ελληνική σαπουνόπερα, υιοθετήθηκε μια πρόταση που αποσκοπεί στην επιστροφή αυτών των ποσών στην Ελλάδα.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης το είχαν προβλέψει από το 2013 έως το 2015. Αλλά η άφιξη του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε αυτό το πράγμα. Και ερχόμαστε στους αναλυτές που πιστεύουν ότι χωρίς τη μείωση του χρέους, η χώρα δεν θα μπορέσει να απομακρυνθεί από τις δυσκολίες της και ότι θα καταδικαστεί να ζητά τακτικά νέα βοήθεια. Η Ελλάδα εξαιρέθηκε επίσης από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ εδώ και αρκετούς μήνες για να τονώσει την ανάπτυξη. Πράγματι, η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό το πρόγραμμα μόνο όταν το επίπεδο χρέωσής της θα ήταν και πάλι ανεκτό, δηλαδή όταν θα μειωθεί κάτω από το 180%.
Αντικρουόμενα συμφέροντα που συγκρούονται χωρίς να μπορεί κανείς εχέφρων άνθρωπος να δει προς τα πού το πάει. Πράγματι, από την μία πλευρά, η ΕΚΤ αναμένει από την Ελλάδα να πληρώνει τα χρέη της τακτικά και, από την άλλη, υποστηρίζει τα σχέδια μεταρρύθμισης που προτείνει η χώρα για να επαναφέρει την οικονομία της στην πορεία. Δεν υποστηρίζω ότι υπάρχει σχέση αιτίας αιτιατού, αλλά πρέπει να μας προβληματίσει ότι ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν ο υπουργός των προηγούμενων καταστάσεων που θα έφερναν τα επιτόκια αυτά στη χώρα.
Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε τι θα αποφασίσουν άλλοι για μας.
Για μια ακόμη φορά.
[1] https://www.youtube.com/watch?v=N5FBvxgB8RM
[2] <https://fr.express.live/2017/10/13/interets-dette-grece/>
https://fr.express.live/2017/10/13/interets-dette-grece/