Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Η παγκοσμιοποίηση έχει έντονη συμμετοχή και στα κινήματα ανεξαρτητοποίησης περιοχών εντός εθνικών ορίων. Είναι το βασικό αποτέλεσμα φτωχοποίησης τμημάτων πληθυσμού που οδηγούν σε τελική ανάλυση σε μικρο-εμφυλίους πολέμους, χωρίς ορατά αποτελέσματα στο μέλλον.  Η αρχή δόθηκε από τους φίλτατους φίλους μας Γερμανούς που νόμισαν ότι και οι αμερικανοί θα τους ακολουθούσαν, και τους ακολούθησαν! Το Κόσσοβο (Κοσσυφοπέδιο) είναι η αφορμή και πολλού όπως γω κλάψαμε με την αθλιότητα αυτή. Θα δούμε όμως, όλοι μας ότι οι σπέρνοντες ανέμους θερίζουν μόνο θύελλες…
Kαι αν στο τελευταίο μας σημείωμα καταλήξαμε στο ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος είναι 340% του παγκόσμιου ΑΕΠ, καταλαβαίνεται ότι ούτε η Ελλάδα είναι υπόλογη, ούτε κάποιο άλλο κράτος με σοβαρά ποσοστά μη βιώσιμου δημόσιου χρέους, θα πρέπει να πληρώνει τα ακριβότατα τιμήματα που επιβάλλουν οι τοκογλυφικοί δανειστές.
Η φτωχοποίηση τμημάτων λαών από την απελευθέρωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ χωρών και μεταξύ ομάδων χωρών, έκανε αναγκαία τον επαναπροσδιορισμό των χρηματοοικονομικών δεδομένων, δηλαδή των διαθέσιμων πόρων. Επειδή όμως έπρεπε να υπάρχουν και σοβαρά κονδύλια που θα κινούσαν άλλους τομείς της ύπαρξης ενός κράτους, έπρεπε να γίνει μια «έξυπνη» αναδιανομή του πλούτου και έτσι, έχω αναφερθεί με δεκάδες παραδείγματα στο πως έφτασε η χώρα μας στη σημερινή κατάντια και στην άκριτη αφαίμαξη ολόκληρης της μεσαίας τάξης, αλλά και της περαιτέρω φτωχοποίησης του αγροτικού κόσμου και των μικροαστικών τμημάτων του λαού.
Έτσι φτάσαμε σε άλλα φαινόμενα σε φαινόμενα επιβολής κανόνων δημιουργίας κρατών, όπως η ανακατάταξη στα Βαλκάνια, από την εποχή του Κλίντον.
Γράφει στο διαδίκτυο ότι την 17η Φεβρουαρίου 2008, η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε, μονομερώς, την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία όμως δεν αποδέχθηκε την απόσχισή του, θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αυτόνομη επαρχία της Σερβίας και προσέφυγε στον ΟΗΕ.
Το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίσθηκε άμεσα από κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των τεσσάρων μεγάλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία) μεταξύ άλλων, ενώ κάποιες άλλες, όπως η Ρωσία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, θεωρούν την απόσχισή του παράνομη.
Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει επίσης, το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Επί του παρόντος 109 χώρες-μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς επίσης το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας, η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν), οι Νήσοι Κουκ και το Νιούε.

Εκεί έτρεξαν οι μεγάλοι να… αναγνωρίσουν!!!
Η Καταλονία ή Καταλωνία (στα καταλανικά: Catalunya, και στα ισπανικά: Cataluña) είναι περιφέρεια της Ισπανίας και ιστορική περιοχή της ΝΔ Ευρώπης.
Πρωτεύουσα και μεγαλύτερή της πόλη είναι η Βαρκελώνη ενώ ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 7.512.982 κατοίκους. Έχει τρεις επίσημες γλώσσες: τα καταλανικά, τα ισπανικά και τα αρανικά.
Το έδαφος της Καταλονίας καλύπτει 32.114 τ.χ. στο βορειοανατολικό άκρο της Ισπανίας και συνορεύει βόρεια με τη Γαλλία και την Ανδόρρα. Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του πρώην Πριγκιπάτου της Καταλονίας, το βόρειο τμήμα του οποίου ανήκει από το 1659 στη Γαλλία.
Διοικητικά χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες που έχουν ως πρωτεύουσες τις τέσσερις μεγαλύτερές της πόλεις: Βαρκελώνης, Λιέιδα, Ταραγόνα και Ζιρόνα.
Ως Αυτοδιοίκητη Περιφέρεια μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 απολάμβανε ιδιαίτερη αυτονομία σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και οικονομικής διαχείρισης με δικό της κοινοβούλιο και περιφερειακή κυβέρνηση (τη Ζενεραλιτάτ της Καταλονίας). Στις 27 Οκτωβρίου 2017, το κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της από την Ισπανία αλλά η κεντρική διοίκηση της Ισπανίας αναίρεσε το καθεστώς αυτονομίας της.

Εδώ οι μεγάλοι έτρεξαν να πουν όχι!
Πικρό γέλιο μας έρχεται όλων ημών που βρισκόμαστε σε τροχιά ρήξης και σύγκρουσης με την ηλιθιότητα της ανεξαρτησίας.
Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τη μη αναγνώριση του βασικού λόγου που ωθεί σε κήρυξη ανεξαρτησίας, που είναι η μεταφορά ποσών από τις πλουσιότερες περιοχές στις λιγότερο εύπορες, τόσο για επενδύσεις σε υποδομές, όσο και για την αποτελεσματικότητα άσκησης οικονομικής πολιτικής, από την αρχή του σημερινού σημειώματός μου υποστήριξα ότι η οικονομική ανέχεια και η από-ανάπτυξη είναι στη βάση των νέων πονοκεφάλων. Και βέβαια, αποσαθρώνεται επιπρόσθετα και η έννοια των ευρωπαϊκών βασιλείων, που είναι και αδύναμα και ουσιαστικά ανύπαρκτα να επιβάλουν την ελέω Βασιλέως συνοχή των βασιλείων τους!
Όταν όμως χώρες και κράτη ισχυρά του πλανήτη επιβραβεύουν διάφορες πολιτικές, όπως έπραξαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, έρχεται η ώρα που η άρνηση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας να είναι περίγελως για τους υπόλοιπους! Και άλλες περιοχές θα μπουν στο παιχνίδι, και άλλοι παράγοντες θα έλθουν να προστεθούν στο σημερινό παζλ.
Οι πλούσιοι της Φλάνδρας με το ζόρι κρατιούνται να μην προστρέξουν στους Καταλανούς και να τους βοηθήσουν. Η Σκωτία κοντεύει να αναποδογυρίσει το Brexit  και να γίνει χρήση από την Βρετανίδα πρωθυπουργό κα Μέυ, της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στα ευρωπαϊκά δρώμενα… Αήττητη Γερμανία! Οι Κολ και Μέρκελ υπερέβησαν και μάλιστα χωρίς γερμανικό αίμα τον άθλιο Χίτλερ εδραιώνοντας την παντοδυναμία τους στην Ευρώπη, πάντοτε τηρουμένων διαφόρων ειδών αναλογιών.

Βλέπετε τι γίνεται στα ανατολικά της Τουρκίας και στα βόρεια του Ιράκ
Αναρωτιέται κάθε εχέφρων άνθρωπος τι θα δει με το εν λόγω θέμα, πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα κινήματα ανεξαρτησίας. Είναι κατανοητό πιστεύω να δει κανείς ότι αν η Ισπανία αποδεχόταν αβρόχοις ποσίν την ανεξαρτησία της επαρχίας της, αυτό μεσοπρόθεσμα θα σήμαινε ότι ο απομένων προς διανομή πλούτος θα ήταν λιγότερος. Αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι Ισπανοί έχουν κάθε συμφέρον να παραμείνει η Καταλονία εκεί που είναι!
Όσο δε λύνεται οτ θέμα της παγκοσμιοποίησης, τόσο δε θα βρίσκεται λύση ούτε στο πρόβλημα αυτό. Και τόσο μεγαλύτεροι θα είναι η κίνδυνοι εμφυλίων συρράξεων!. Μακάρι να μας διαψεύσουν τα δρώμενα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα