Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Η κρυφομανία των ευρωπαίων και ο εθισμός τους στα ψέματα δεν τους εμποδίζει να λένε ότι καλά έπραξαν στο Κοσσυφοπέδιο που έτρεξαν να το αναγνωρίσουν, αλλά δεν είναι το ίδιο με την Καταλονία. Ψάξαμε, αλλά δε βρήκαμε κοινό παρανομαστή με όσα περιλήφθηκαν στα δυο βασικά τους στοιχεία.
Ο Κάρολος Πουτσντεμόντ δεν θέλει να «βελγικοποιήσει την καταλανική πολιτική», μεταδίδει η βελγική εφημερίδα Σουάρ1 στις 3/11/2017, και λέει ότι δεν έχει συναντήσει ακόμα Βέλγους αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι «είναι στις Βρυξέλλες ως πρωτεύουσα της Ευρώπης» . Λέγοντας ότι δεν θέλει να παρέμβει στην τοπική πολιτική, πρόσθεσε θέλοντας να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά ο Puigdemont βρίσκεται στο βελγικό έδαφος, επειδή θέλει να ασχοληθεί «με την πραγματική δικαιοσύνη (του Βελγίου), αλλά όχι με την ισπανική δικαιοσύνη». Ο απερχόμενος πρόεδρος εξηγεί την αναχώρησή του από την Ισπανία από την ανάγκη να «προετοιμάσει» σωστά την υπεράσπισή του. «Δεν είμαι εδώ για να ζητήσω πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, αλλά για να υπερασπιστώ μια νόμιμη κυβέρνηση ενάντια στην παράνομη δράση της ισπανικής κυβέρνησης» δηλώνει ο ίδιος! Ως προς τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, ο Πουτσντεμόντ λέει ότι είναι «έτοιμος να γίνει υποψήφιος», ακόμη και αν πρέπει να το πράξει «από το εξωτερικό».
Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Πουτσντεμόντ και τέσσερις άλλοι ανατολικοί περιφερειακοί ηγέτες παραδόθηκαν στην βελγική αστυνομία την Κυριακή. νας εκπρόσωπος των Βέλγων εισαγγελέων δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ένας δικαστής διερεύνησης θα αποφασίσει μέχρι τη Δευτέρα το πρωί εάν θα πρέπει να κρατηθεί Πουτσντεμόντ και θα εξετάσει επίσης εάν θα απορρίψει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από ισπανό δικαστή την Παρασκευή.
Τα πέντε πρώην μέλη της καταλανικής κυβέρνησης αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εξέγερση, κακομεταχείριση και κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων που συνδέονται με τη θεωρούμενη από την ισπανική κυβέρνησης ως  αποσχιστική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου που κρίθηκε παράνομο από τις ισπανικές αρχές και οι νομοθέτες της Καταλανίας ψήφισαν και δήλωσαν την ανεξαρτησία τους στις 27 Οκτωβρίου2 .
Εν τούτοις, σύμφωνα με εκτιμήσεις οι προσεχείς εκλογές στην Καταλονία μπορεί να δώσουν στους αποσχιστές 70-72 έδρες από τις 135 έδρες του καταλονικού κοινοβουλίου, μόλις με 45,9% των ψήφων, όπως φαίνεται και στο σχήμα που ακολουθεί.

Γιατί όμως αναρωτιέται κανείς, αναφερόμαστε και σήμερα στο ίδιο θέμα; Γιατί ειλικρινά δεν αντέχεται η υποκρισία των πολιτικών που δρουν και ζουν σε διατεταγμένη υπηρεσία, αντί να προκρίνουν και να στηρίζουν την ελεύθερη πολιτική έκφραση.
Σε πρόσφατο άρθρο της η αρχισυντάκτης του EURACTIV.rs Τζούλια Σιμίκ με τίτλο «Το Κοσσυφοπέδιο και η Καταλονία δεν είναι τα ίδια» Η θέση της ΕΕ ότι το δημοψήφισμα στην Καταλονία είναι παράνομο και ότι η προσπάθεια ανεξαρτησίας της είναι ένα εσωτερικό ζήτημα για την Ισπανία δεν χωνεύτηκε καλά στη Σερβία. Στην πραγματικότητα, έπληξε τόσο πολύ τη βαλκανική αυτή, φίλη χώρα, που σε κάποιο σημείο εξέτασε την αποστολή μιας επίσημης επιστολής προς την Επιτροπή για να ζητήσει διευκρινίσεις.
Εδώ είναι η ουσία του θέματος.
Ενώ τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τώρα απροκάλυπτα καταδικάσει την απροσδόκητη ανεξαρτησία της Καταλονίας, πριν από εννέα χρόνια τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών και τα περισσότερα κράτη μέλη δεν ανησυχούσαν για να αναγνωρίσουν τι λέει το Βελιγράδι τη μονομερώς διακηρυγμένη ανεξαρτησία της νότιας επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.
Απίθανου βαθμού η υποκρισία της ΕΕ. Και οι «ηλίθιοι των Βρυξελλών» έριξαν λάδι στη φωτιά όταν ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε, ότι η Καταλονία και το Κοσσυφοπέδιο δεν ήταν συγκρίσιμες περιπτώσεις επειδή η Ισπανία είναι κράτος μέλος της ΕΕ.
Στην ουσία όλη η υπόθεση συνοψίζεται στο ερώτημα γιατί η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου ήταν διαφορετική από αυτήν της Καταλονίας και αν το διεθνές δίκαιο εφαρμόζεται στη Σερβία ή όχι. Εδώ το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η πρωτοβουλία εγκαταλείφθηκε σύντομα και οι αρχές του Βελιγραδίου, οι οποίες ελπίζουν να ενταχθούν στην ΕΕ κατά την επόμενη δεκαετία, εξήγησαν ότι η Ισπανία ζήτησε από τη Σερβία να μην παραδώσει την επιστολή.
Η Ισπανία είναι ένα από τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, μαζί με τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Να λοιπόν πως η πολιτική συναίνεσης ή αντίθεσης ευνοεί τους «τυχερούς» Ισπανούς, έναντι των άτυχων Καταλανών.
Το συμπέρασμα από τη σημερινή αναφορά είναι η επίδειξη των Καταλανών να οργανώσουν μια αποσχιστική εκδήλωση εξαιρετικά οπερέτα, χωρίς δομή, χωρίς αρχές και κυρίως χωρίς ωρίμανση. Δε μπορεί να παγιδεύεις έναν λαό 7 εκατ. ανθρώπων, ότι μπορεί να δημιουργήσεις ένα ανεξάρτητο κράτος και μετά να κάνεις εκλογές που θεωρούνται εκτροπή από την κεντρική εξουσία στη Μαδρίτη. Η παγκοσμιοποίηση οδηγεί ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, στα γνωστά λάθη που συνοψίζονται στο ότι δήθεν η περίπτωση της Καταλονίας δεν είναι όμοια με αυτήν του Κοσσυφοπεδίου.
Πρώτα μπαίνεις στο λαό σου και δουλεύεις σιγά και μεθοδικά, ώστε όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, το ποσοστό για την ανεξαρτησία της περιοχής που ονειρεύεται μια άλλη δομή και πολιτική να μην είναι απλά η πλειοψηφία αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων που αφορά το θέμα. Θα είχαν αποφευχθεί όλα τα παρατράγουδα που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό στη φίλη αυτή χώρα.

1.   http://www.lesoir.be/122556/article/2017-11-03/carles-puigdemont-ne-veut-pas-belgianiser-la-politique-catalane
2. https://www.politico.eu/article/carles-puigdemont-says-hell-cooperate-with-belgian-justice-system/?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=Carles+Puigdemont+says+he%27ll+cooperate+with+Belgian+justice+system&utm_source=POLITICO.EU&utm_campaign=a5a9f95c6f-EMAIL_CAMPAIGN_2017_11_03&utm_medium=email&utm_term=0_10959edeb5-a5a9f95c6f-189111777


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα