Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Στο τελευταίο σημείωμα μας αναφερθήκαμε στην αλγεινή εντύπωση που προκάλεσαν τα λόγια του απερχόμενου προέδρου του Γιουρογκρούπ, ως μια οφειλόμενη απόδειξη να πούμε την αλήθεια. Ο άνθρωπος είπε εκείνο που ξέραμε όλοι μας. Τα μνημόνια έσωσαν τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Λίγο καιρό νωρίτερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωνε στην εφημερίδα Corriere della Sera, ότι «Είναι σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας»1 Θυμάται κανείς, πόσες φορές οι ανεκδιήγητοι ιθύνοντες του ΔΝΤ έλεγαν ότι έκαναν λάθος στη μίξη των μέτρων για την ελληνική περίπτωση;
Δε συνοψίζονται τα δεινά του λαού μας σε λίγες αράδες. Πότε όμως θα κάμει ξαστεριά; Πότε θα αντιδράσει αυτός ο λαός στην ανωριμότητα των εγχώριων σφουγγοκωλάριων που έμαθαν πιο εύκολα στο ναι, παρά στο να διαπραγματεύονται;
Ένας λαός προδομένος από εχθρούς και φίλους, από εγχώρια συμφέροντα, από αλλοδαπούς γύπες, από ανερμάτιστες συνειδήσεις και συμπεριφορές. Για παράδειγμα κανενός δεν ίδρωσε το αυτί όταν ο Πιέρ Μοσκοβισί, από το διεθνές οικονομικό φόρουμ του Κόμο της Ιταλίας, στην απάντησή του στην εφημερίδα του Μιλάνου αναφέρει: «Είναι ένα σκάνδαλο σε ότι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να αποφασίζεις με αυτό τον τρόπο την μοίρα ενός λαού, το να επιβάλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας… Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή».
Στα πρώτα βήματα της καριέρας μου πριν σαράντα χρόνια λειτουργούσε με πρωτοβουλία του Κων/νου Καραμανλή, για πολλά χρόνια ήδη, ένας πραγματικά αξιοσημείωτος θεσμός που ετοίμαζε τα πενταετή προγράμματα ανάπτυξης της χώρας. Τότε που νεαροί επιστήμονες με διδακτορικά και μεταπτυχιακά διπλώματα, ετοιμάζαμε με το μολύβι και τις σελίδες με τα τετραγωνάκια, τις στατιστικές σειρές για να βγάλουμε συμπεράσματα προόδου και να προτείνουμε την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί σε κάθε ένα τομέα..
Τότε είχαμε νόημα στις πράξεις και παραλείψεις μας. Σήμερα, παρά το ότι η τεχνολογία διευκολύνει σημαντικά και περιορίζει χρονικά την προετοιμασία ανάλογων προγραμμάτων, εμείς πιεστήκαμε και δεχθήκαμε να υπογράφουμε μνημόνια που μας οδηγούσαν στην καταστροφή, ρημάξαμε τους εαυτούς μας, χωρίς καμιά ντροπή. Δεν άκουσα τα τελευταία χρόνια της κρίσης και της καταστροφής να κάνουν λόγο για πενταετή πλάνα ανάπτυξης. Αντίθετα με απλόχερο κυνισμό μειώνουν το ΑΕΠ της χώρας κατά το ¼ και οι ίδιοι οι δανειστές μας, μας ωθούν σε αδυναμία μη πληρωμής των χρεών μας.
Καταλαβαίνουμε ότι αυτή η τροπή των πραγμάτων, που ισοδυναμεί με μερική γενοκτονία των Ελλήνων (ας δούνε πόσοι έχουν αυτοκτονήσει εξ αιτίας της κρίσης και θα καταλάβουν για το βαθμό της γενοκτονίας που αναφέρθηκα), έχει ως βάση της την κρίση. Μια κρίση την οποία αποδίδουμε στην παγκοσμιοποίηση και τα σημειώματά μας αυτά στοχεύουν στο να καταδείξουν τη σχέση αυτής της γενικευμένης καταστροφής για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, με προεξάρχουσα την Ελλάδα και ακολουθούν μια σειρά χώρες, γνωστές, καταλήγοντας στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας.
Τώρα, απέναντι στις εξελίξεις αυτές, επανέρχομαι εκ νέου στο τέλος Ιουνίου 2017, όπου κυκλοφόρησε η «Λευκή Βίβλος»1: Ένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για τις αυριανές προκλήσεις. Μη νομισθεί ότι η Ε. Επιτροπή δρομολογεί δημόσια συζήτηση για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ, όπως λέει. Δεν μπορεί να δρομολογήσει τέτοιες συζητήσεις, αν όντως οι Ευρωπαίοι προσδοκούν από την Ένωση να πράξει περισσότερα. Σε μια περίοδο που η ΕΕ δραστηριοποιείται περισσότερο από ποτέ για την προστασία, την ενδυνάμωση και την υπεράσπιση των πολιτών της, οι πόροι της έχουν φτάσει στα όριά τους.
Στο ανακοινωθέν τότε είχε γραφεί ότι «Τη στιγμή που η Ευρώπη αποφασίζει για το μέλλον της, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν προϋπολογισμό που να ανταποκρίνεται στους στόχους της και που αξιοποιεί το κάθε ευρώ προς όφελος των πολιτών της»… και ο αρμόδιος Επίτροπος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους, δηλώνει ότι «Εάν η Ευρώπη κληθεί να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, θα πρέπει κάπου να βρούμε τους απαραίτητους πόρους. Μπορούμε είτε να ξοδεύουμε λιγότερα είτε να βρούμε νέα έσοδα. Αλλά ανεξάρτητα από το τι θα κάνουμε, κάθε ευρώ που επενδύεται, προερχόμενο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, θα πρέπει να προσφέρει προστιθέμενη αξία και να έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών».
Τι προτείνει λοιπόν ο αρμόδιος επίτροπος; Ή να ξοδεύουμε λιγότερα (άρα να γίνουμε όλοι όπως η Ελλάδα), ή να βρούμε παραπάνω πόρους, όπως φροντίζουν και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί.
Αιδώς Αργείοι! Γιατί αυτός ο αξιωματούχος δεν προτείνει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στο επίπεδο της παραγωγής για τη δημιουργία παραπάνω πλούτου, ικανού ννα απαντήσει στο θέμα της ανάπτυξης;
Και η αρμόδια Επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, δήλωσε: «Είναι καιρός να αναμορφώσουμε ριζικά τον προϋπολογισμό της ΕΕ… που θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε ταχύτερα, σε ολοένα στενότερη συνεργασία, και χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω, σε αυτήν την παγκοσμιοποιημένη οικονομία».
Στην ουσία η αρμόδια Επίτροπος αναφέρεται στους άρρηκτους δεσμούς που έχει με την παγκοσμιοποίηση και ορίζει τον πήχη για τη διαδικασία εκπόνησης της πρότασης για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ των 27, την οποία η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει στα μέσα του 2018.
Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο καθορίζει τα μέγιστα ετήσια ποσά που μπορεί να δαπανά η ΕΕ ετησίως σε διάφορους τομείς πολιτικής, για περίοδο τουλάχιστον πενταετίας. Το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο καλύπτει την περίοδο 2014- 2020. Κάθε ετήσιος προϋπολογισμός πρέπει να συμμορφώνεται με αυτό το πλαίσιο.
Κατά συμπερασματικό τρόπο λοιπόν, πρέπει να δούμε τι λέει η Ε. Επιτροπή για το θέμα της παγκοσμιοποίησης, που ελπίζουμε να σας παρουσιάσουμε στο επόμενο σημείωμά μας.

1. http://www.kathimerini.gr/925173/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/moskovisi-skandalo-gia-tis-dhmokratikes-diadikasies-to-ellhniko-programma
2. http://ec.europa.eu/greece/news/20172806_leuki_vivlos_eubudget_proklhseis_el


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα