Το ετήσιο ραντεβού στο Νταβός της «διεθνούς» του καπιταλισμού φανέρωσε τόσο την αδυναμία συνεννόησης σε αρκετούς από τους πολιτικούς ταγούς του κόσμου, αλλά και την προοπτική ότι, τουλάχιστον για την ενωμένη Ευρώπη ο ορθολογισμός μπορεί να δώσει καλά αποτελέσματα και να επιτρέψει στην παγκοσμιοποίηση να ελαττώσει τα δεινά που συσσωρεύει στο όνομα του υπερσυγκεντρωτισμού του καπιταλισμού.
Στο προηγούμενο σημείωμά μας είχαμε πει ότι καλό είναι να δούμε και την οπτική των μεγάλων ιδρυμάτων, συμβούλων και οργανισμών. Για το τι είναι τελικά η συνάθροιση στο Νταβός. Είναι η διεθνής του καπιταλισμού που στριφογυρίζουν στη γκλίτσα του τσοπάνη και οι πολιτικοί; Τους βγαίνει όμως, γιατί τελικά ο τσοπάνης δεν τους δέρνει για τις πράξεις και παραλείψεις τους, όπως λένε και οι δικηγόροι!
Πάντως, ο τσοπάνης βάζει τα σκυλιά του και ωρύονται ότι ήλθε και πάλι άνοιξη στα πορτοφόλια τους. Και όλοι, μα όλοι θα είμαστε πλέον ευχαριστημένοι. Γιατί πάλι θα δένουμε τα σκυλιά (του τσοπάνη) με τα λουκάνικα και θα περισσεύει να φάμε και εμείς!
Η παγκοσμίως γνωστή PwC Πράις Γουώτερ Χάουζ Κούπερ λογιστικός άρχοντας στα παγκόσμια πράγματα,1 πιστεύει ότι το 57% των ηγετών των επιχειρήσεων είναι αισιόδοξοι για την τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε ετήσια μελέτη της PricewaterhouseCoopers . Μετά από χρόνια γαλήνης, αντιμετωπίζουμε τώρα μια νέα ευλογημένη περίοδο. Ο αριθμός δεν είναι μικρότερος από τον διπλασιασμό του σκορ που καταγράφηκε ακόμα το 2016.
Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πολύ τον λόγο αυτής της αισιοδοξίας. Η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται να είναι σε πλήρη εξέλιξη, ανεξάρτητα από το ποια χώρα βλέπετε: τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία και ακόμη και το Βέλγιο .
Οι οικονομολόγοι εξηγούν αυτό το θαύμα με τον ακόλουθο τρόπο. Υπάρχει σταθερή βάση για νέες επενδύσεις και απασχόληση. Αυτό προκαλεί ώθηση στην κατανάλωση, ενώ οι εξαγωγές επωφελούνται επίσης από το ισχυρό παγκόσμιο εμπόριο. Το «Synchrony» δηλαδή ο συγχρονισμός έχει γίνει η λέξη της ημέρας στο Νταβός.
Η Credit Suisse έχει ήδη υποστηρίξει ότι όλα τα σήματα δείχνουν την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης φέτος. Και έτσι στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί, θα παραμείνει στάσιμη, ή θα χειροτερέψει» φαίνεται στο ακόλουθο σχήμα ότι θα βελτιωθεί. Και μέσα στη βελτίωση χωρούμε και εμείς. Αλλά από μια βάση που για να φθάσουμε εκεί που ήμασταν πριν χρόνια πολλά και ατέρμονους χρόνους, θα περάσουν εξίσου χρόνια πολλά και χει ο Θεός για όλους μας.
Εν τούτοις καταγράφεται από συνετούς αναλυτές μια περίεργη σύμπτωση, που διατύπωσε τη λεγόμενη «μεγάλη ανησυχία» του Νταβός.
Όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα τερματίσουν τα προγράμματα τόνωσης τους το 2018. Αυτό ισχύει τόσο για τις ΗΠΑ Federal Reserve για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) και την Τράπεζα της Αγγλία (BoE).
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να γίνεται λόγος για έναν «ανησυχητικό συγχρονισμό». Επειδή αυτά τα προγράμματα τόνωσης είναι, από το 2008 – λόγω έλλειψης επενδύσεων από τις επιχειρήσεις μεγάλων εισοδημάτων, αλλά και των νοικοκυριών – ο κύριος κινητήριος μοχλός που ίσως να είναι και μόνος για την οικονομική ανάπτυξη. Ως αποτέλεσμα, οι κεντρικές τράπεζες έριξαν επίσης ένα επιβλητικό ποσό ύψους 1,5 τρις. Δολάρια στην παγκόσμια οικονομία το 2017. Αυτό είναι σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
Ο παρακάτω πίνακας δεν ήταν πιο σαφής. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει μαζικά ευρωπαϊκά ομόλογα και μετοχές τα τελευταία χρόνια. Σε συνδυασμό με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, το σύνολο του ισολογισμού της ανέρχεται πλέον σε 4.484 δισ. Ευρώ. Συγκριτικά, αυτό ισοδυναμεί με το 41,6% του ΑΕΠ ολόκληρης της ζώνης του ευρώ.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι τόσο εύκολο να πέσουν στην παγίδα που έριξαν μια μικρή χώρα σαν τη δική μας. Αφού μας στέρησαν τα πάντα, τράπεζες, κεφάλαια, επενδύσεις, δουλειές, αρνήθηκαν να πάρουν τα λίγα μα καλά αγροτικά μας προϊόντα, (και μεσούσης της κρίσης, μάλιστα βρήκαν ευκαιρία να μας πάρουν και τη φέτα), μας είπαν τώρα μπορείτε να δανειστείτε! Και μας ρήμαξαν στα δάνεια!
Αν επιχειρήσουν να πράξουν το ίδιο, είναι γιατί η απληστία του καπιταλισμού θα οδεύσει προς το τελευταίο της χαρτί πριν την καταστροφή.
Εμβόλιμη στο σημείωμά μας αυτό και η βρετανίδα πρωθυπουργός1 Theresa May, υποσχόμενη ότι η Βρετανία μετά το Brexit θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής επανάστασης . Το ακροατήριό της δεν πείστηκε και το χειροκρότημα ήταν σιωπηλό. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο κόσμος «μόλις είχε δει την αρχή του τι μπορεί να επιτύχει η «τεχνητή νοημοσύνη»
Οι Βρετανοί θα καταλάβουν το λάθος τους όταν πλέον θα είναι αργά! Και κανείς δεν έχει καταλάβει ότι η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη αγορά στον κόσμο είναι η ΕΕ.
Οδηγοί φορτηγών ταξιδεύουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Μια γυναίκα τηλεφωνεί από smartphone στο εξωτερικό χωρίς χρέωση. Αυτές οι φαινομενικά συνηθισμένες ενέργειες είναι το αποτέλεσμα ενός από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ευρωπαϊκή ιστορία: της ενιαίας αγοράς. Από τις σκανδιναβικές χώρες έως τη Μεσόγειο, υπάρχει ελευθερία κυκλοφορίας για άτομα, προϊόντα, υπηρεσίες και χρήματα. Η ΕΕ συγκεντρώνει 27 κράτη της Ευρώπης και 4 τρίτα κράτη, αυξάνοντας τον οικονομικό ανταγωνισμό και καταργώντας εκατοντάδες νόμους και γραφειοκρατικούς εθνικούς φραγμούς. Σε γειτονικές χώρες, όπως στην Τουρκία ή τη Γεωργία, παρέχεται επιλεκτική πρόσβαση. Μέσα σε δυόμιση δεκαετίες, περισσότερες από δέκα χώρες άρχισαν να συμμετέχουν στην ενιαία αγορά για προφανείς λόγους.
Η ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων παράγει ετησίως το 25% του ΑΕΠ, ενισχύοντας την απασχόληση και τις επενδύσεις. Δεν επιβάλλονται τέλη για τις διασυνοριακές συναλλαγές, ενώ οι τραπεζικές μεταφορές πραγματοποιούνται χωρίς χρέωση. Η άρση των φραγμών για την πρόσβαση σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως του αδικαιολόγητου γεωγραφικού αποκλεισμού, μπορεί να αποφέρει επιπλέον 415 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η ελεύθερη κυκλοφορία δεδομένων που αποτελεί μέρος της γενικότερης ελεύθερης κυκλοφορίας θα αποφέρει τεράστια οφέλη για τους πολίτες μας, και η ψηφιακή επιχειρηματικότητα θα προσφέρει πολλές λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων εάν επιτρέψουμε, καταστήσουμε δυνατή και διευκολύνουμε αυτήν την ελεύθερη κυκλοφορία.
Να γιατί η παγκοσμιοποίηση πρέπει να βρει ρυθμό και εξισορρόπηση, για να καταστεί κλείδα στη συνέχιση της ζωής εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, που σκέφτονται μόνο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης,
1. https://fr.express.live/2018/01/25/davos-economie-politique-monetaire/
2. https://www.politico.eu/article/theresa-may-davos-speech-audience-unconvinced/?utm_source=POLITICO.EU&utm_campaign=d9c9370e68-EMAIL_CAMPAIGN_2018_01_26&utm_medium=email&utm_term=0_10959edeb5-d9c9370e68-189111777