Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Τελικά ο Τραμπ αναστέλλει τη αταίριαστη δυναμική του προς την Ευρώπη, θεωρώντας ως κανονικός ανόητος ότι το «διαίρει και βασίλευε» είναι προτιμότερο. Έτσι, λανσάρει τον εμπορικό του πόλεμο Τώρα, ο Κινέζος έχει ενδυναμωθεί, κανονικά! Θα δούμε τα αποτελέσματα. Πριν όμως από αυτά θα αναφερθούμε με βάση τις πηγές μας στο πως εφαρμόζεται η απόφαση για εμπορικό πόλεμο. Αλλά υπάρχει και άλλο ένα πρόβλημα, που δυστυχώς έχει κατ ευθείαν επιπτώσεις προς εμάς τους Έλληνες ! και θα χρησιμοποιήσω τα λόγια από άρθρο δυο Ελλήνων από την ομάδα του EURACTIV.
Στα πρώτα συμπεράσματα αποτυχίας της παγκοσμιοποίησης, που περιλάβαμε στο τελευταίο σημείωμά μας, θα προσθέσουμε και νέα αρίθμηση στο σημερινό μας σημείωμα.
Νέο συμπέρασμα που αφορά την αδυναμία της παγκοσμιοποίησης όταν έρχονται ανόητοι στην εξουσία να μπορούν να τα τινάζουν όλα στον αέρα: Έτσι, διαβάζουμε στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου κορυφής για την επιβολή δασμών, τα εξής:
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει για μιαν ακόμη φορά την προσήλωσή του σε ένα ανοικτό και βασιζόμενο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα με κεντρικό άξονα τον ΠΟΕ, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους μοχλούς ανάπτυξης, στηρίζοντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ευημερία.1 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν εισαγωγικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Και δηλώνει ότι θα επιφυλαχθεί των δικαιωμάτων της, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, να απαντήσει στα μέτρα των ΗΠΑ με τον προσήκοντα και αναλογικό τρόπο. Στη συνέχεια βέβαια, οι ασπόνδυλοι ευρωηγέτες δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν «την προσήλωσή του στις ισχυρές διατλαντικές σχέσεις ως ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια και την ευημερία τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και υπογραμμίζει τη στήριξή του σε έναν διάλογο για εμπορικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Η ενδιαφέρουσα δεξαμενή σκέψης που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ κατάρτισαν, μεταξύ άλλων κειμένων για την παγκοσμιοποίηση, και ένα εντελώς πρόσφατο (21/3/2018) για το διεθνές εμπόριο, από εξαιρετικά εξειδικευμένα στελέχη που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα πλαίσια του παγκόσμιου εμπορίου, όπως ο Πασκάλ Λαμύ, πρώην γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, και ο Μόγγενς Πέτερ Καρλ, πρώην Γενικός Διευθυντής Εμπορίου και Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε συνέντευξή τους καυτηριάζουν την άρνηση εφαρμογής των κανόνων που έχουν θεσπιστεί από τον ΠΟΕ2. Παρά το ότι η διεξαγωγή της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής, που θεωρείται ως δραστηριότητα των τεχνοκρατών και των εμπειρογνωμόνων, έχει γίνει θέμα δημόσιας συζήτησης που κινητοποιεί την κοινωνία των πολιτών και προκαλεί πάθη. Ο σκοπός και η αποτελεσματικότητά του αμφισβητούνται και μαζί τους η νομιμότητα της ανάπτυξης αυτής της πολιτικής, των διαπραγματευτικών εντολών και των διαδικασιών επικύρωσης. Και μπορεί μεν οι Ευρωπαίοι να έχασαν την εμπιστοσύνη τους, αλλά όπως είδαμε αναστέλλουν τη συζήτηση για τα αντίμετρα,3 όπως αναφέρει σε σημείωμά της η Catherine Stupp από το EURACTIV.com στις 23 Μαρτίου 2018. Στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναβάλλουν την απόφαση για το εμπόριο μετά την τελευταία ανακοίνωση του Donald Trump για το χάλυβα και το αλουμίνιο. Υπενθυμίζουμε ότι λίγες ώρες πριν από το τέλος της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, η διοίκηση Trump ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη θα απαλλάσσεται από αμφιλεγόμενους δασμούς για τον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Το συμπέρασμα είναι ότι η παγκοσμιοποίηση συμφωνείται και διαφωνείται κατά το δοκούν. Μόνο που το δοκούν δημιουργεί δοκούς που πέφτουν στα δικά μας κεφάλια…
Τώρα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και άρθρο του Σπήγκελ, φαίνεται ότι «Πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τα ταμεία της ΕΕ έχει διαθέσει η Τουρκία για την εξασφάλιση των συνόρων της από κύματα προσφύγων και μεταναστών, με τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά να  έχουν επενδυθεί σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς4. Τα χρήματα αυτά πήγαν για την κατασκευή τεθωρακισμένων, αλλά και μη τεθωρακισμένων οχημάτων παρακολούθησης, τα οποία δρουν στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και ακολουθεί το εξωφρενικό ότι «18 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και προορίζονταν να δοθούν σε Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται στην Τουρκία, διατέθηκαν από την Άγκυρα στην αγορά 6 περιπολικών –που αγοράστηκαν από την Ολλανδία- για το τουρκικό λιμενικό».
Αυτό συνιστά τη λύση του προσφυγικού αφού οι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώνουν τους άμαχους Σύρους που περνούν τα σύνορα, με χρήματα που στάλθηκαν για να διαμοιραστούν στους πρόσφυγες αυτούς. Δεν υπάρχουν λόγια  για να περιγράψουν το αίσχος της παγκοσμιοποίησης!
Στη θλίψη που μου προκαλεί το θέμα αυτό θα υπενθυμίσω απλά μια χθεσινή δημοσίευση του EURACTIV5, ;όπου οι Σαράντης Μιχαλόπουλος και Νίκος Λαμπρόπουλος πληροφορούν «Τι πρέπει να κάνουμε σύμφωνα με το άρθρο 42, της Συνθήκης της Λισαβόνας, καθώς οι ελληνοτουρκικές εντάσεις κλιμακώνονται». Στην παράγραφο 7 του άρθρου αυτού ρητά αναφέρει ότι «Εάν ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θύμα ένοπλης επίθεσης στην επικράτειά του, τα άλλα κράτη έχουν υποχρέωση παροχής βοήθειας και συνδρομής με όλα τα μέσα που κατέχουν.
«Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία στον τομέα αυτό πρέπει να συνάδουν με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ο οποίος, για τα κράτη που είναι μέλη του, παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας και του φόρουμ για την εφαρμογή του.» Λογική εκτίμηση είναι ότι οι Τούρκοι, ούτε μπορούν, ούτε πρόκειται να κτυπήσουν τη χώρα μας.
Φαίνεται ότι αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν μια απερίσκεπτη κίνηση, κανείς δεν απάντησε στο ερώτημα πώς θα εφαρμοζόταν το άρθρο 42.7 στην περίπτωση αυτή, όπου ο δράστης είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και σημειώνουν οι αρθρογράφοι ότι το EURACTIV.com ήρθε σε επαφή με την ΕΥΕΔ, το Συμβούλιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον θεματοφύλακα των Συνθηκών της ΕΕ, καθώς και τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Σοσιαλδημοκρατών (S & D).
Πρέπει να είμαστε σοβαρά θυμωμένοι με την ευρωπαϊκή απερισκεψία, αλλά πέραν του θυμού μας, το πρόβλημα ενυπάρχει στην ολότητά του. Προτείνω στην κυβέρνηση να θέσει το θέμα, όχι ως προς την πολιτική του προσέγγιση, αλλά ως προς την οικονομική του, διότι για να μπορούν οι Τούρκοι να αγοράζουν πλοία επίθεσης, οχήματα ειδικής κίνησης στον Έβρο, από τη Γερμανία, την Ολλανδία και αλλού έπρεπε να μας ρημάξουν για να εξισωθεί η αγοραστική δύναμη της χώρας με αυτήν της Τουρκίας. Και ακόμη δεν τα έχουν καταφέρει.
Ούτε 10 χιλιάδες ευρώ δεν είναι η αγοραστική δύναμη τους, εκεί που η δική μας από 22 χιλιάδες που ήταν  πριν την κρίση καταβαραθρώθηκε στις 15-16 χιλιάδες €!.
Το τελευταίο σημερινό συμπέρασμα λοιπόν, είναι ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μια καλά σχεδιασμένη καπιταλιστική επιλογή που έχει ως στόχο τον πολλαπλασιασμό των αδικιών σε επίπεδο οικουμένης.

1. http://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2018/03/23/european-council-conclusions-22-march-2018/?utm_source=dsmsauto&utm_medium=email&utm_campaign=%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%BF%CF%8D+%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85%2c+22+%CE%9C%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85+2018
2. http://institutdelors.eu/publications/commerce-international-leurope-protege-t-elle-regards-croises-de-pascal-lamy-et-mogens-peter-carl/
3. https://www.euractiv.fr/section/commerce-industrie/news/eu-leaders-postpone-decision-on-trade-amid-wariness-over-us-tariff-exemption/
4. http://www.sigmalive.com/news/international/497445/tourkia-80ek-apo-ee-gia-prosfygikopigan-se-streksoplismo


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα