Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Η συσσώρευση πλούτου που στηρίχθηκε στην παγκοσμιοποίηση κατέγραψε μια ιστορική αύξηση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων, σύμφωνα με μια έκθεση της Oxfam, για το έτος 2017! Από την άλλη, έρευνα που έγινε πριν λίγο καιρό σε μια από τις μεγάλες οικονομίες, στη Γαλλία, δείχνει ότι οι Γάλλοι πάντα ανησυχούν για την παγκοσμιοποίηση, αφού σύμφωνα με έρευνα, το 60% των ερωτηθέντων έχουν αρνητική εικόνα της παγκοσμιοποίησης1. Φαίνεται ότι οι ανισότητες που δημιουργούνται από αυτό το φαινόμενο συμβάλλουν στην επιδείνωση των φόβων. Μάλιστα, από τους ερωτηθέντες το 14% έχει πολύ κακή γνώμη, και φυσικά φοβούνται για το μέλλον τους.
Δε χωρούν πλέον αμφιβολίες για την ολέθρια εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης. Αν σταθούμε πολύ λίγο στα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στη Γαλλία τα διαφωνούμενα οικονομικά αποτελέσματα είναι στο επίκεντρο των φόβων του γαλλικού λαού. Οι άνθρωποι που βλέπουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης δεν μπορούν πλέον να κωφεύουν! Όπως φαίνεται και από την έρευνα που έγινε στη Γαλλία, οι ερωτηθέντες, διαχωρίζουν σε νικητές και ηττημένους στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα. Ορισμένες περιφέρειες κατάφεραν να επιτύχουν και να απολαύσουν τις θετικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης όπως η Ασία (για το 55% των ερωτηθέντων) και η Βόρεια Αμερική (51%).
Ιδιαίτερη σημασία για τη γαλλική αυτή έρευνα έχει το ότι τα αποτελέσματα εμφανίζουν διαφορές σύμφωνα με τις κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες. Αλλά η έρευνα έδωσα και ένα άλλο αποτέλεσμα που είναι ίσως εξαιρετικά ανησυχητικό: Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η εξάλειψη της πείνας, η μείωση των ανισοτήτων ή η διατήρηση του περιβάλλοντος φαίνεται να είναι στόχοι που δεν είναι συμβατοί με την παγκοσμιοποίηση. Για τους ερωτηθέντες, μόνο οι τεχνολογικές καινοτομίες θα επωφεληθούν από τις επιπτώσεις όλων αυτών των ανταλλαγών.
Τελικά, οι Γάλλοι είναι μάλλον απαισιόδοξοι για το μέλλον τους στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Ανησυχούν ιδιαίτερα για τις μελλοντικές γενιές. Αλλά και το επίπεδο ζωής των ερωτηθέντων φαίνεται επίσης να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αντίληψη της παγκοσμιοποίησης. Οι πιο μειονεκτούσες ομάδες που εκφράζουν την πιο κριτική σκέψη για την παγκοσμιοποίηση είναι επίσης εκείνοι που αισθάνονται ότι θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα στο μέλλον. Παράδειγμα, το 57% εκείνων που έχουν ένα επίπεδο εισοδήματος μικρότερο από 2.000 ευρώ το μήνα (έναντι 51% των ατόμων που κερδίζουν 3.500 ευρώ το μήνα ή περισσότερο) ισχυρίζονται ότι είναι απαισιόδοξοι για αυτές τις μελλοντικές προοπτικές στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.
Υπενθυμίζομε ότι αρχίζει και γίνεται συνείδηση αυτό που φωνάζουμε τα τελευταία χρόνια! Έτσι, στο Νταβός, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούν για μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα και κυρίως Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί ηγέτες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να επανεξετάσουν την παγκοσμιοποίηση και να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος, προκειμένου να εξισορροπήσουν τις ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πως πρέπει δηλαδή να εξηγήσω μέσα από τις στήλες της εφημερίδας ότι είναι άθλια πολιτική να εισάγονται όλες οι ποσότητες αγροτικών προϊόντων της γείτονος στην ΕΕ και να οδηγούνται οι ελληνικές αντίστοιχες παραγωγές είτε στην απόσυρση, είτε να ξεπουλιούνται έναντι πινακίου φακής; Πως πρέπει να εξηγήσω ότι δεν αποδέχομαι με 3 γιους και 2 κόρες, όλα μου τα παιδιά σε εμπόλεμη ή σχεδόν εμπόλεμη ηλικία να κινδυνεύουν να πάνε σε ένα άδικο πόλεμο με τους γείτονες οι οποίοι εξοπλίζονται με τα δικά μας λεφτά; Δεν υπάρχει πλέον πολιτικός που να βάζει τέρμα σε αυτήν την ασυδοσία; Αν θέλουν οι τούρκοι να υπογράφουν συμφωνίες σύνδεσης (διότι είναι γνωστό ότι δε θα μπουν στην ΕΕ) και να επωφελούνται, ας υπογράψουν ότι σέβονται και τα σύνορα της ΕΕ. Βέβαια, βλέπουν ότι ουσιαστικά τους έμειναν τα κατακτηθέντα εδάφη από τη Β. Κύπρο και ορέγονται επεκτάσεις… Δεν αντέχει καμιά κριτική σε όσα σημειώνω εδώ και προκαλώ οποιονδήποτε να αρχίσει ότι διάλογο επιθυμεί με πολιτισμένο ύφος.
Σε κάθε περίπτωση το ειδικό καθεστώς σύνδεσης της Τουρκίας πρέπει να απασχολήσει εξαιρετικά και άμεσα τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, του ΥΠΟΙΚ και της ΜΕΑ, ώστε να τεθεί άμεσα το θέμα αυτό. Δεν πρέπει να στηρίζουμε άκρατα την Τουρκία σε βάρος ημών των ιδίων!!! Και τα σημειώνω αυτά τώρα και πάνω από 25 χρόνια! Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι. Εύχομαι δε, να μην είναι πλέον αργά!
Γι αυτό αποκτά ειδικό βάρος η θέση του Γάλλου προέδρου Ε. Μακρόν που προσπαθεί να επιβάλλει έναν προβληματισμό, αλλά δυστυχώς όχι το χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ2, όπως αναφέρεται σε επικαιροποιημένο άρθρο στις 26 Μαρτίου 2018. Ο πολιτικός διάλογος για το μέλλον της ευρωζώνης αναβάλλεται μέχρι τον Μάρτιο και ο οδικός χάρτης τον Ιούνιο του 2018.   «Είναι καιρός να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις» στη ζώνη του ευρώ, επέμεινε η Angela Merkel, επειδή οι χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα βρίσκονται πλέον σε ευκολότερη κατάσταση από ό, τι κατά την κρίση του χρέους. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα, γιατί οι κρίσεις της Ευρώπης έθεσαν τέλος στη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ.
Η ελληνική κρίση, οι πρόσφυγες είναι βασικά εμπόδια στη μεταρρύθμιση αυτή. Γι αυτό σωστά, κατά την άποψή μου, προς το παρόν, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επικεντρωθούν στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Από την άποψη αυτή, πρέπει να διευθετήσουν ακανθώδη ζητήματα για το κατά πόσον δίνουν προτεραιότητα στη μείωση του κινδύνου ή τη συγκέντρωση καταθέσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της τραπεζικής ένωσης προτείνει τη μείωση του όγκου των επισφαλών απαιτήσεων των τραπεζών, ενώ σταδιακά εισάγοντας ένα καθεστώς καταθέσεων, με τίτλο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ασφάλισης, ίσως επιλύεται το πιο αμφιλεγόμενο στοιχείο της τραπεζικής ένωσης, παρά τις οξύτατες αντιδράσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού κ. Ρούτε. Το θέμα που θα απασχολήσει το εγγύς μέλλον στις διαδικασίες αυτές είναι η συσχέτιση της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ως αντίποδα του ΔΝΤ για την υποβοήθηση των λύσεων στις ευρωοικονομίες που δεινοπαθούν. Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί ευθύς μόλις ανέλαβε ο νέος Γάλλος πρόεδρος, αλλά δυστυχώς η γερμανική δεξιά τορπιλίζει την ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει σε άρθρο της Aline Robert στην ιστοσελίδα της EURACTIV στις  16 Απριλίου 20183.
Στο επόμενο σημείωμά μας θα αναφερθούμε στο θέμα αυτό, στα πλαίσια της σύνδεσης που επιχειρούμε ως προς την αθλιότητα της παγκοσμιοποίησης.

1. https://www.latribune.fr/economie/france/mondialisation-les-francais-toujours-inquiets-771303.html
2.  https://www.euractiv.fr/section/economie/news/macron-convinces-merkel-to-hold-key-debate-on-future-of-euro-in-march/
3.  https://www.euractiv.fr/section/economie/news/la-droite-allemande-torpille-lidee-dun-fond-monetaire-europeen/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα