Κυριακή, 18 Αυγούστου, 2024

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Σημείωμα 4ο
Το ελληνικό πρόβλημα και οι προσπάθειες λύσης του Παρατηρώ ότι παρά τις ανείπωτες φθορές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, στα πλαίσια μιας ανεξήγητης εφαρμογής συνετισμού, ή προφύλαξης των δανεικών από κράτη με τα οποία συνδεόμαστε μέσω της ΕΕ, και παρά τις αποφάσεις που αναλύουμε στη σειρά των σημειωμάτων μας, ξαφνικά η Γερμανία, πήγε να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν παραβλέπω το ότι η ενέργεια αυτή που αφορούσε τα € 15 δις που είναι η εκταμίευση της πέμπτης και τελευταίας δόσης του προγράμματος, πήγε να μπλοκάρει ευτυχώς για μια μέρα και μετά αποσύρθηκαν οι γερμανικές διαθέσεις

Mε τίτλο «Τρικλοποδιές» στην έξοδο της Ελλάδας στην αγορά»1 οι αναλύσεις αναφέρουν ότι παραμένει ανοικτό το «παράθυρο ευκαιρίας» για καλοκαιρινή έξοδο της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων, αλλά οι επενδυτές αξιολογούν τις νέες «τρικλοποδιές» από την Γερμανία και στην εξίσωση προστίθεται ο κίνδυνος αντιπαράθεσης με τους δανειστές, στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019, όπου θα τεθεί και το θέμα των συντάξεων. Η θερινή περίοδος, δηλαδή πρακτικά ως τα μέσα Αυγούστου, που οι αγορές θα πέσουν στο… λήθαργο των διακοπών, είναι η καταλληλότερη για μια έξοδο του Δημοσίου στην αγορά, με έκδοση 10ετών ή 3ετών ομολόγων.
Τούτο διότι δεν αναμένεται να υπάρξουν μέσα στο καλοκαίρι νέοι κραδασμοί από την Ιταλία, ενώ αμέσως μετά, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο, ο κίνδυνος δυσμενών εξελίξεων είναι σημαντικός, καθώς θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Ρώμης – Βρυξελλών για το νέο προϋπολογισμό σε συγκρουσιακή ατμόσφαιρα.
Και συνεχίζουν στην ανάλυση αυτή την έκφραση της σκληρής στάσης της Γερμανίας, θα έλεγα αδυσώπητης, όπως ήταν πάντα, που μπλόκαρε την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, αξιώνοντας να καλυφθούν με πρόσθετες περικοπές δαπανών (28 εκατ. ευρώ) οι απώλειες εσόδων από την παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά ως τον Δεκέμβριο, έστειλε σαφή μηνύματα για την πρόθεση των δανειστών να κρατήσουν σε στενό «πρέσινγκ» την Ελλάδα και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Επιπλέον, τα μηνύματα από το Eurogroup για το θέμα των συντάξεων, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μια εύκολη διαπραγμάτευση για χρονική μετάθεση των μειώσεων, κάνουν ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει νέα αντιπαράθεση με τους δανειστές στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου για τον προϋπολογισμό του 2019.
Όμως πρέπει να δει η κυβέρνηση με απαραίτητη σοβαρότητα την παρατήρηση του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, που έχει επιφορτιστεί με το ντοσιέ της Ελλάδας, ο οποίος σε αντίθεση με τον κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, ότι η χώρα μας δεν μπορεί να ωφεληθεί από το waiver, αφού δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα μετά τις 20 Αυγούστου, ούτε και μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αφού δεν θα υπάρχει waiver.
Υπενθυμίζουμε ότι το  waiver, είναι « η κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών». Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την σταδιακή απαγκίστρωση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) και την ένταξή τους στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ελπίζω ότι ο Ντράγκι θα φερθεί περισσότερο πολιτικά, εκτός αν οι εντολές της Μερκελ είναι κατά της κυβέρνησης. Οπότε γίνεται φανερό και το γιατί βάζει τις τρικλοποδιές που σημειώσαμε προηγουμένως.
Πάντως, στο όλο σκηνικό μπαίνει και ο Έλληνας τραπεζίτης2, ο οποίος ξεκάθαρα και παρά τη θεσμική θέση του μπορεί να βοηθήσει την επιχειρηματολογία, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να βρει ένα νέο πολιτικό «πάτημα» για να εξακολουθήσει να αμφισβητεί την «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα. Έτσι, ο κ. Στουρνάρας τονίζει μεταξύ άλλων, ότι οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ συνδέονται με ενισχυμένη εποπτεία και αιρεσιμότητα (που αποτελούν ουσιαστικά τις προϋποθέσεις για τη θέσπιση προληπτικής γραμμής στήριξης), ενώ παράλληλα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, παρέχουν στην ΕΚΤ τη διακριτική ευχέρεια να εξετάσει τη διατήρηση της «παρέκκλισης» (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων. Και θεωρεί ότι θα υπάρξουν οφέλη από την «Ενδεχόμενη διατήρηση της “παρέκκλισης” (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εξασφαλίσεων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος που θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, αλλά και το κόστος της χρηματοδότησης από τις αγορές (repos).
Στο σημείο αυτό αξίζει και η αναφορά στα συμπεράσματα του Γιούρογκρουπ της ΕΛΣΤΑΤ3, όπου σημειώνεται ότι η συνεχιζόμενη δικαστική διαδικασία εναντίον των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (CoEx) της TAIPED αποτελεί θέμα πολύ σοβαρής ανησυχίας και επαναβεβαιώνουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας στο έργο των εμπειρογνωμόνων, το οποίο επιβεβαιώθηκε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο . Οι ανησυχίες αφορούν επίσης τη διαδικασία κατά του πρώην Προέδρου και ανώτερου προσωπικού της ΕΛΣΤΑΤ, ιδίως όσον αφορά την υποτιθέμενη πλαστογράφηση των φορολογικών στοιχείων. Το Γιούρογκρουπ εξακολουθεί να έχει πλήρη εμπιστοσύνη ότι τα δεδομένα που επικυρώθηκαν από την Eurostat και έχουν παραδοθεί από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010, συμπεριλαμβανομένου του αποτελέσματος του ισοζυγίου γενικής κυβέρνησης του 2009, συμμορφώνονται με τους κανόνες που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη. Το Γιούρογκρουπ υποχρεώνει τα θεσμικά όργανα να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στις περιπτώσεις αυτές και τις υποστηρικτικές δράσεις των ελληνικών αρχών.
Γίνεται φανερό ότι οι φόβοι του Γιούρογκρουπ α) δεν δικαιολογούνται, στο βαθμό που υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, β) εκφράζονται οι φόβοι αυτοί για να στείλουν ένα δείγμα υποστήριξης προς τα εμπλεκόμενα άτομα και γ) τρέμουν και το ξέρουν οι ίδιοι τι θα γίνει στην περίπτωση που αποδειχθεί το αντίθετο από αυτό που λένε, ότι δηλαδή υποβλήθηκαν πειραγμένα στοιχεία για να οδηγηθούν τα πράγματα εκεί που οδηγήθηκαν.
Είναι κατανοητό ότι στη θεωρία των οικονομικών δολοφόνων, τουλάχιστον χρησιμοποιούνται μέσα πολύ πιο προσαρμοσμένα στην καθημερινότητα και στην πραγματικότητα της οικονομίας, αν θέλει κάποιοι να πήξουν τα συμφέροντα μιας χώρας. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και αναμένω την τελεσιδικία στο θέμα αυτό, για να καθορίσω την περαιτέρω στάση μου στον οχετό αρνητικών αποτελεσμάτων που έχουν δημιουργηθεί εναντίον της χώρας μας.
Διότι γίνεται κατανοητό ότι στην περίπτωση πειραγμένων στοιχείων οι αρχιτέκτονες όχι μόνο φέρουν το βάρος της εθνικής καταστροφής που προκάλεσαν, αλλά έχουν και τη βασική ευθύνη του θανάου αρκετών χιλιάδων ατόμων που δεν άντεξαν το βάρος της καταστροφής. Και η ανατροπή δεν πρόκειται να υποβληθεί σε νόμους και διατεταγμένη υπηρεσία. Θα ακολουθήσουν θερμά επεισόδια ανυπολόγιστου βάρους για την Ελλάδα. Η σύνεση και η προσοχή πρέπει να κυριαρχήσουν και χρειάζονται όχι μυαλά συμβιβασμένα για να το πράξουν, αλλά υγιείς σύμβουλοι και δυνατές διαδικασίες. Ας αφήσουμε λοιπόν τα πράγματα να εξελιχθούν όπως ορίζουν οι νόμοι και ας περιμένουμε τα αποτελέσματα της διαδικασίας.

1. https://www.sofokleousin.gr/triklopodies-stin-eksodo-tis-elladas-stin-agora
2. https://www.sofokleousin.gr/to-diplo-doro-tis-ekt-kai%E2%80%A6-to-politiko-thriler
http://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2018/06/22/eurogroup-statement-on-greece-22-june-2018/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Eurogroup+statement+on+Greece+of+22+June+2018


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα