Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Στο πρόσφατο παρελθόν σημείωνα ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε η ανοργανωσιά του Τραμπ με του Κινέζους και τους Ευρωπαίους θα έφερνε σε δύσκολη θέση τόσο τον ίδιο, όσο και τους «συμμάχους» του. Σημασία πάντως έχει να δούμε που πάει η ΕΕ με αυτές τις τακτικές και ποιοι διακυβερνούν πλέον και ξεκάθαρα αυτήν την Ένωση. Στο σημερινό μας παράδειγμα θα ξεκινήσουμε από τους Γερμανούς αυτοκινητοβιομήχανους.
Σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα EURACTIV της 24 Ιουλίου 20181, το αφεντικό της γερμανικής βιομηχανίας προτρέπει τον Juncker να τραβήξει το φρένο έκτακτης ανάγκης στην εμπορική διαμάχη ΕΕ-ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον πρέπει να αποκηρύξει τη ρητορική της και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους δασμούς με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας, δήλωσε τη Δευτέρα (23 Ιουλίου) στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ισχυρής Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker.
«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Juncker και ο Αμερικανός Πρόεδρος Trump πρέπει να εφαρμόσουν το φρένο έκτακτης ανάγκης στην εμπορική διαμάχη. Γι ‘αυτό, η Ουάσιγκτον πρέπει να αποκλείσει τη ρητορική. Είναι πλέον σημαντικό να καταρτίσουμε μια κοινή αντίληψη των γεγονότων και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη”, πρόσθεσε, προτρέποντας τον πρόεδρο της Επιτροπής να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ βλάπτουν τον εαυτό τους επιβάλλοντας τιμολόγια στα οχήματα και τα ανταλλακτικά.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι μόνο η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί πάνω από 118.000 άτομα στις ΗΠΑ. Το 60% της παραγωγής της εξάγεται από τις ΗΠΑ σε άλλες χώρες.
Είναι ενδεικτική κατάσταση ότι η Ευρώπη είναι μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές δυνάμεις στον κόσμο και ως εκ τούτου πρέπει να ακουστεί με σαφήνεια ότι οι διεθνείς εμπορικές διαφορές πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Οι μονομερείς εμπορικές πολιτικές εκτός των κανόνων του ΠΟΕ είναι επιβλαβείς για την οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανέφερε επίσης.
Το ταξίδι του κ. Γιούνκερ ήταν μια ευκαιρία να απο-δραματοποιηθούν οι πιθανές εντάσεις στο εμπόριο και να ξεκινήσει ένας ανοικτός και εποικοδομητικός διάλογος με τους αμερικανούς εταίρους μας.
Μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης τότε ότι «είναι καλό οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη να διατηρούν διάλογο παρά τις διαφορές τους».
Αναφερόμενος στους λόγους εθνικής ασφάλειας, η Ουάσιγκτον επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό την 1η Ιουνίου, ενώ ο Trump απειλεί να τα επεκτείνει τους δασμούς αυτούς και στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων της ΕΕ.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πίτερ Αλτμάγιερ δήλωσε λίγο πριν το ταξίδι Γιούνκερ στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι ήλπιζε να είναι ακόμα δυνατή η εξεύρεση μιας λύσης ελκυστικής και για τις δύο πλευρές. «Για εμάς, αυτό σημαίνει ότι στέκεστε δίπλα σε ανοικτές αγορές και χαμηλούς δασμούς».
Ο ίδιος υπουργός είπε ακόμη, ότι η δυνατότητα των τιμολογίων των ΗΠΑ στα αυτοκίνητα της ΕΕ ήταν πολύ σοβαρή και τόνισε ότι η μείωση των διεθνών τιμολογίων τα τελευταία 40 χρόνια και το άνοιγμα των αγορών είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικά οφέλη για τους πολίτες.
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής2 συνέχεια που δόθηκε στην κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ της 25ης Ιουλίου: Οι εισαγωγές σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 280 % φαίνεται πόσο εξαρτημένες είναι οι οικονομίες της ΕΕ και της Αμερικής, με τρόπο ώστε κάθε αναταραχή που επιδιώκεται θα είναι καταστροφική για τα οικονομικά συμφέροντα της μιας ή της άλλης όχθης του Ατλαντικού.
Έτσι, την 1 Αυγούστου 2018  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές σπόρων σόγιας στην ΕΕ, τα οποία δείχνουν αύξηση κατά 283 % των εισαγωγών σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το συνολικό μερίδιο των εισαγωγών σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ στην ΕΕ σε 37 %, έναντι 9 % πριν από ένα χρόνο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εισάγει μεγαλύτερες ποσότητες σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ και αυτό συμβαίνει τώρα που μιλάμε,» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Γιούνκερ. «Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για τους ευρωπαίους και τους αμερικανούς πολίτες.»
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα μας απασχολήσει και στο εγγύς μέλλον.
Οι σημειώσεις αυτές που παραθέσαμε δείχνουν ακόμη μια φορά το πόσο μακριά είναι η πραγματικότητα απ ότι λένε οι συνθήκες και τα κείμενα της ΕΕ. Η Γερμανία διατάζει , η Γερμανία διεκδικεί, μια αξιόλογα αποδυναμωμένη Γαλλία πασχίζει να διατηρήσει λίγη από την αίγλη της, μια παραπαίουσα Ιταλία και μια σειρά από τρομοκρατημένες άλλες μικρο και μεσαι-ομεγάλες κοινοτικές χώρες, δημοκρατικές και λιγότερο δημοκρατικές προσπαθούν να βρουν ένα βηματισμό που να αφήνει ορισμένους να σκέφτονται ότι μπορεί τα πράγματα να πάνε κάποια στιγμή προς το καλύτερο. Φευ! Από κανένα δεδομένο δε συνάγεται μια τέτοια καλή εξέλιξη  και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανείς δεν πρόκειται να μας χαριστεί. Δείτε ως παράδειγμα, το ελληνικό λόμπυ, ίσως, λέω ίσως γιατί δεν έκανα κάποιου είδους ρεπορτάζ για να το σημειώσω, έβαλε στο στόμα του Τραμπ, το χρέος της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας. Εμείς γνωρίζουμε το πρόβλημα, όλοι οι άλλοι όμως το έχουν αγνοήσει, στην προσπάθειά τους να είναι αρεστοί στους Γερμανούς που κρατούν τα οικονομικά ηνία και μοιράζουν την τράπουλα κατά το δοκούν και πέραν κάθε αξιοπρέπειας και κανόνων που έχουν γίνει αποδεκτοί απ όλα τα κράτη που συνθέτουν την ΕΕ. Μια κατάσταση ντροπής που τουλάχιστον οι Βρετανοί δεν άντεξαν και απομακρύνθηκαν με τη γνωστή διαδικασία του BREXIT. Έτσι, η Κυβέρνηση ΤΡΑΜΠ δηλώνει ότι η Γερμανία ΧΡΩΣΤΑΕΙ στην Ελλάδα 340 δισεκατομμύρια ευρώ!3
Έτσι, ακόμη και ο προαλειφόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ δήλωσε στα ίδια πλαίσια ότι η Γερμανία, φέρεται εκδικητικά σε άλλο κράτος της Ευρώπης, όταν προσπαθεί να ορθοποδήσει κοινωνικά και οικονομικά. Παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα στην οποία η Γερμανία έχει φερθεί εξαιρετικά εκδικητικά ενώ σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς χρωστάει στην Ελλάδα περίπου 340 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τι να πρωτο-σκεφτεί κανείς!!!

1. https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/german-industry-boss-urges-juncker-to-pull-emergency-brake-in-eu-us-trade-dispute/?utm_source=EURACTIV&utm_campaign=ab1cb5659b-RSS_EMAIL_EN_Daily_Update&utm_medium=email&utm_term=0_c59e2fd7a9-ab1cb5659b-114687155
2.  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-4768_el.htm


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα