Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Η παγκοσμιοποίηση έχει καταστεί πλέον τέχνη. Θα πρέπει να φανταζόμαστε τη Λερναία Ύδρα αυτού του δόλιου εγχειρήματος να διαλύει κάθε εχθρική, ακόμη και άποψη, με την απαραίτητη τέχνη. Κινέζοι αγοράζουν γερμανικές επιχειρήσεις. Δεν έφταναν τα € 7 τρις παρκαρισμένα στις γερμανικές τράπεζες, που οδηγούν τις επενδύσεις με μηδενικά επιτόκια. Αμερικανικές φοβέρες στην Τουρκία κοντεύουν να λυγίσουν τεράστιους γερμανικούς ομίλους που έχουν επενδύσει δεκάδες δις στη γείτονα και όπως πάντα, φιλικοί απέναντί τους  παρατηρείται μια παγκόσμια «αταξία» τα αποτελέσματα της οποίας αρχίζουν και γίνονται περισσότερο καταστροφικά απ ότι υπολογίζουν οι διεθνείς παρατηρητές. Και χώρες όπως η Ελλάδα στενάζουν από την έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων.
Το έγκυρο πρακτορείο Ρόιτερς1 δημοσίευσε ανάλυση με τίτλο: «κινεζικές επενδύσεις σε γερμανικές εταιρείες», όπου φαίνεται πόσα δις έχουν επενδύσει σε γερμανικές επιχειρήσεις οι Κινέζοι.
Πέραν από τα μερίδια σε επιχειρήσεις όπως η Μερσεντές για να πεισθεί ο γερμανικός γίγαντας να συνεργαστεί με τους Κινέζους στην τεχνολογία, ακολουθεί μια λίστα με κάποιες άλλες σημαντικές προσφορές εξαγοράς ή προσφορές για το σύνολο ή μέρος γερμανικών εταιρειών από κινεζικές εταιρείες, όπως :
Η γερμανική BIOTEST δέχθηκε επένδυση 1,3 δισ. Ευρώ από τον κινέζο επενδυτή Creat Group Corp2. Η γνωστή μας ΤΡΑΠΕΖΑ DEUTSCHE, στην οποία ο κινέζικος όμιλος HNA Group αγόρασε μετοχές από το 2016 και έγινε ο κορυφαίος επενδυτής μετά από αύξηση κεφαλαίου το 2017. Φέτος, το HNA μείωσε τη συμμετοχή του στο 8,8% από 10%3. Η Beijing Enterprise επένδυσε 1,8 δισ. Ευρώ το 2016 να αγοράσει ενέργεια από τα απόβλητα (EEW).4 Η εταιρεία Ningbo Jifeng Auto Parts της Κίνας κατέχει πλέον το 25,5% της γερμανικής εταιρείας Grammer.5
Η γερμανική ιδιωτική τράπεζα HAUCK & AUFHAEUSER πουλήθηκε το 2016 στην κινεζική εταιρεία Fosun International.6 Ο γερμανικός όμιλος μέτρησης και ενεργειακής διαχείρισης ISTA αγοράσθηκε έναντι 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι από κοινοπραξία με επικεφαλής την CK Infrastructure του Χονγκ Κονγκ, από το γερμανικό ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο CVC.7
Ο κατασκευαστής μηχανημάτων επεξεργασίας πλαστικών KraussMaffei Group GmbH αγοράσθηκε για 925 εκατομμύρια ευρώ από την Onex του Καναδά, από μια ομάδα κινεζικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της China National Chemical Corp (ChemChina) το 2016.
Η Weichai Power κέρδισε το 25% του γερμανικού κατασκευαστή φορτηγών Kion το 2012. Από τότε έχει αυξήσει σταδιακά το μερίδιό της και τώρα κατέχει περίπου το 43%8.
Η κινεζική εταιρεία παραγωγής οικιακών συσκευών Midea Group έκανε μια προσφορά το 2016 για το γερμανικό κατασκευαστή εργοστασίων ρομπότ Kuka, σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Την εποχή εκείνη, ήταν η πιο ακριβή προσφορά κινέζου επενδυτή για να αποκτήσει τον έλεγχο της γερμανικής βιομηχανικής τεχνολογίας9.
Η Osram συμφώνησε το 2016 να πωλήσει τη μεγαλύτερη μονάδα της, που μετονομάστηκε πλέον στο LEDvance στην IDG Capital Partners, στην κινεζική εταιρεία φωτισμού MLS Co και στο κέντρο εξυπηρέτησης κρατικών επενδυτών Yiwu για περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ.10
Ο κατάλογος των επενδύσεων σε γερμανικές εταιρείες είναι μεγάλος. Εμείς αναφερθήκαμε σε ορισμένες επενδύσεις από αυτές, ως πρόλογο στο θέμα μας που είναι η προσπάθεια της Γερμανίας να εμπλέξει το σύνολο των 26 άλλων εταίρων της στη λογική ότι δεν πρέπει να επενδύουμε στον τόπο μας με κινέζικα κεφάλαια. Λες και τον Έλληνα ή τον Πορτογάλο άνεργο τον ενδιαφέρει αν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που του εξασφαλίζει το μισθό του είναι Κινέζος, ντόπιος ή Γερμανός.
Και όπως μεταδίδει η Ντώϋτσε Βέλλε, «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να περιορίσει νομικά την επιρροή των Κινέζων επενδυτών» και να τους στείλει εκτός ΕΕ. Έτσι, θεωρεί η ίδια ότι θα προστατεύεται καλύτερα η υποδομή στη χώρα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί να παρέμβει στις εξαγορές εταιρειών ακόμη και με ξένη συμμετοχή 15 τοις εκατό. Και ο στόχος είναι να αποφευχθεί η εκροή τεχνικών γνώσεων και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και να προστατευθεί καλύτερα η προστασία σημαντικών υποδομών στη χώρα.11 Συνδράμει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier (CDU) που δηλώνει ότι «Σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την άμυνα, κρίσιμες υποδομές ή άλλων μη στρατιωτικών τεχνολογιών που αφορούν την ασφάλεια, όπως στον τομέα της πληροφορικής ασφάλειας, θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά». «Μέχρι στιγμής, μπορούμε να το εκτιμήσουμε μόνο από την εξαγορά τουλάχιστον του 25% των μετοχών μιας εταιρείας. Τώρα θέλουμε να μειώσουμε αυτό το όριο προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε περισσότερες περιπτώσεις απασχόλησης σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας».
Η Γερμανία μπορεί να επιβάλλει με την επιρροή της αυτή, την υιοθέτηση κανόνων που να προστατεύουν την εγχώρια βιομηχανία της. Αυτό είναι κατανοητό μέχρις ένα βαθμό. Τι γίνεται όμως με τις χώρες που έχουν υποστεί τη μήνι του Σόιμπλε και έχουν κατρακυλήσει στα τάρταρα;
Αναφέρομαι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά με βάση τη χώρα μας εξάγεται το συμπέρασμα ότι για το καλύτερο κομμάτι των εργαζομένων μας που είναι άνεργοι διαρκείας, δεν έχει κανένα νόημα η άχρηστη για αυτούς προστασία από τις επιθετικές επενδύσεις των Κινέζων. Κανείς δε ρωτά τους άνεργους που ζουν από την πενιχρή σύνταξη του παππού ποια είναι η γνώμη τους. Και βέβαια, για να μην πούμε ότι στη χώρα αυτή που με δόλο, όπως υποστηρίζω από χρόνια, έχει επιβάλει στις άλλες άφρονες από τους πολιτικούς των, χώρες μέλη της ΕΕ τους άθλιους κανόνες λιτότητας, τώρα, με τα αποτελέσματα που δημιουργήθηκαν, μας κοροϊδεύουν ότι θα έχουμε καλύτερο μέλλον. Θυμηθείτε το παράδειγμα του Χότζα. Το πρόβλημα της ανάπτυξης της χώρας μας περνάει μέσα από την άρνηση της γερμανικής παράκρουσης να μη δέχεται επενδύσεις Κινέζων, ή άλλων επενδυτών από εκτός ΕΕ γεωγραφικά μήκη και πλάτη…
Η ανάπτυξη ενός τόπου γίνεται με επενδύσεις. Είδατε μήπως κανένα υγιή Γερμανό να επενδύει στην Ελλάδα, παρά τις πολυετείς προσπάθειες του κ. Φούχτελ; Η θεωρία που πρέπει να αναπτυχθεί για να προσελκύονται επενδύσεις στον τόπο μας δεν έχει τίποτα το κοινό με τη θεωρία των Γερμανών.  Ας κάνουν τη δουλειά τους αυτοί, αλλά και εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας. Δεν πάει παρακάτω η κατρακύλα της χώρας μας. Οι διεθνείς πλειοδοτικοί διαγωνισμοί έχουν κανόνες που επικροτούν τη διενέργεια επενδύσεων. Καιρός να αλλάξουν τα δεδομένα. Και ο Αύγουστος είναι μήνας που μπορεί να έλθουν δείγματα για καλύτερες μέρες. Ίδωμεν!

1.  https://www.reuters.com/article/us-daimler-geely-factbox/factbox-chinese-investments-in-german-companies-idUSKCN1GA1RO
2. https://www.reuters.com/finance/stocks/overview/BIOG_p.DE
3. https://www.reuters.com/finance/stocks/overview/DBKGn.DE
4. https://www.reuters.com/finance/stocks/overview/0392.HK
5. https://www.reuters.com/finance/stocks/overview/GMMG.DE
6. https://www.reuters.com/finance/stocks/overview/0656.HK
7. https://www.reuters.com/finance/stocks/overview/1038.HK
8. https://www.reuters.com/finance/stocks/overview/KGX.DE
9. https://www.reuters.com/finance/stocks/overview/KU2G.DE
10. https://www.reuters.com/finance/stocks/overview/OSRn.DE
11.  https://www.welt.de/wirtschaft/article180694182/Firmenuebernahmen-Bund-will-Einfluss-chinesischer-Investoren-gesetzlich-begrenzen.html


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα