Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Eνωση;

Ο χρυσός υποσκάπτει το δολάριο;
Όσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι υπέρ της κατάργησης της παγκοσμιοποίησης, και όσες πιέσεις να ασκηθούν κατά του δολαρίου, το πρόβλημα ελαχιστοποιείται αν σκεφτεί κανείς ότι το υπερ-χρέος των ΗΠΑ μη έχοντας αντίκρισμα ισούται με ένα απόλυτο μηδενικό. Αυτό το ξέρουν όλες οι κεντρικές τράπεζες , όπως ξέρουν επίσης ότι δεν δημιουργείται κανένας θετικός παράγοντας αν τολμήσουν να παρουσιάσουν μερικά κοντέινερ γεμάτα με δεσμίδες δολαρίων, στους αμερικάνους, γιατί κανείς δε θα τους δώσει σημασία! Ούτε καν απάντηση
Το βασικό είναι ότι οι αλχημιστές απέτυχαν στην παραγωγή χρυσού, και η σημερινή πραγματική παραγωγή του χρυσού βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, όπως φαίνεται και από την ανάλυση που επιχειρούμε εδώ.
Οι γνωρίζοντες τα του χρυσού παίρνουν θέση επί του πραγματικού προβλήματος. Για παράδειγμα, ο Pierre Lassonde, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και συνιδρυτής της Franco-Nevada, μιας μεγάλης εταιρείας με ισχυρά δικαιώματα σε χρυσό, εξήγησε πρόσφατα ότι οι  καταθέσεις με ποσότητες 30 εκατομμύρια ουγγιές ή ακόμη και 50 εκατομμύρια ουγγιές εξακριβωμένου χρυσού κάτω από την επιφάνεια ήταν σχετικά κοινές μέχρι τη δεκαετία του 2000. Αλλά αυτή η τάση έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία 15 χρόνια και καμιά κατάθεση των 30 εκατομμυρίων ουγγιών δεν ανακαλύφθηκε σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.
Ο γνωστός γεωλόγος Keith Barron, επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aurania Resources, μιας άλλης εταιρίας που ασχολείται με το χρυσό δήλωσε πλέον, ότι το μέσο χρυσό ορυχείο σε όλο τον κόσμο εξάγει λιγότερα από 1 γραμμάριο χρυσού ανά τόνο. Και σε αντίθεση με το πετρέλαιο, δεν υπάρχει καμία νέα τεχνολογία που να καθιστά ευκολότερη την εξεύρεση ή την εξαγωγή του. Η Νότια Αφρική, που είναι ο κορυφαίος παραγωγός χρυσού και αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% του συνόλου του χρυσού που εξορύσσεται στη γη, μας προειδοποιεί ότι η πτώση της παραγωγής κατά 80% οφείλεται στην έλλειψη πρώτης ύλης (χρυσού).
Και βέβαια, οι τιμές του χρυσού είναι ολοένα και υψηλότερες!
Η Νότια Αφρική παρήγαγε πάνω από 1.000 τόνους χρυσού το 1970.
Σήμερα, η παραγωγή χρυσού της είναι κάτω από 250 τόνους ετησίως.
Πρόκειται για ένα επίπεδο παραγωγής που δεν παρατηρείται όμοιό του, παρά τους εξαιρετικά εντατικούς προϋπολογισμούς εξόρυξης και εξερεύνησης που αυξήθηκαν κατά  250% μεταξύ του 2009 και του 2012. Και αυτό εξηγεί τις πρόσφατες επικεφαλίδες για το θέμα, όπως είναι αυτές που ακολουθούν:
«Οι Αμερικανοί αγοράζουν τόνους χρυσού» λέει το CNNMoney
«Γιατί τώρα είναι μια πολύ καλή εποχή για να αγοράσετε χρυσό», λέει το περιοδικό Forbes
«Οι μετοχές των ΗΠΑ κατρακυλούν καθώς ο χρυσός αναρριχάται» αναφέρει η Washington Post

Διάγραμμα 1: Παραγωγή χρυσού (σε μετρικούς τόνους)

image001
Μάλιστα αρκετοί είναι οι αναλυτές που παρατηρούν ότι επίκειται και νέα οικονομική κρίση που πανικοβάλλει τους επενδυτές, διαδραματίζει καίριο ρόλο στην έλλειψη χρυσού για να παίξει ρόλο σταθερότητας. Πράγμα που σημαίνει ότι η δράση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή του χρυσού στο ταβάνι ενώ όλοι ανακατεύονται για να αγοράσουν πραγματικό χρυσό, φυσικό χρυσό!
Φυσικά, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα., παρά το ότι η Κίνα και η Ρωσία αγοράζουν σχεδόν κάθε ουγκιά από χρυσό που εξορύσσεται στον πλανήτη! Ακόμη και η γειτονική μας Τουρκία και η Ινδία, είναι οι δύο επόμενοι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού. Αυτές οι τέσσερις χώρες αγοράζουν περισσότερο χρυσό από ό, τι πραγματικά εξορύσσεται!
Σημειώνεται ότι οι χώρες αυτές αγοράζουν τα επίσημα αποθέματα χρυσού των δυτικών κρατών, αφού τα κράτη αυτά δεν μετατρέπουν πλέον τα νομίσματά τους με χρυσό. Μάλιστα ένας από τους λόγους πώλησης είναι και η απροθυμία να καταβάλουν σημαντικά έξοδα αποθήκευσης και φύλαξης. Παράδειγμα, ο Καναδάς που αποφάσισε ότι το δολάριο του Καναδά πρέπει να υποστηρίζεται 100% από το αμερικανικό δολάριο δε διαθέτει πλέον χρυσό.
Όμως το αμερικανικό δολάριο είναι ένα νόμισμα που έχει αξία αυτή που λέει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η απόφαση του Νίξον το 1971 παραβιάζει ακόμη και το αμερικάνικο σύνταγμα, παρά το ότι η εικονική αξία του διεθνούς αυτού νομίσματος πρέπει να υπολογιστεί ότι ωφέλησε περισσότερο από την παραβίαση του συντάγματός της χώρας αυτή.
Με βάση τα στοιχεία που παραθέσαμε, η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ γρήγορα. Προφανώς, η Κίνα θέλει να συνεχίσει να αγοράζει χρυσό ενώ είναι ακόμα φθηνός. Αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι του σημείου να υποστηρίξει το κινέζικο νόμισμα γουάν (ή γουέν) με χρυσό, πράγμα που θα οδηγήσει στην κατάρρευση του δολαρίου!
Δείξαμε με τα λίγα αυτά ότι ο χρυσός και το ασήμι θα μπορούσαν να φτάσουν σύντομα σε τιμές που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί!
Υπάρχουν και οι οπαδοί της κατάργησης όλων των ονομαστικών αξιών (όπως ο  Ζόζεφ Στίγκλιτζ ο οικονομολόγος που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων (CEA) του Προέδρου των ΗΠΑ) θέση που υποστήριξε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του 2018 στο Νταβός της Ελβετίας.
Ονειρεύονται οι αμερικάνοι, όπως φαίνεται και στο επόμενο σχήμα ότι δε θα επιστρέψουν τα 20 τρις δολαρίων που συνιστούν το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ:

Διάγραμμα 2: Σύνολο δημοσίου χρέους των ΗΠΑ

image002
Μάλιστα, αναλυτές πιστεύουν ότι θα υπάρξει πτωτική τάση στην ισοτιμία δολαρίου τα επόμενα 15 χρόνια. Μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι το δολάριο θα παραμείνει ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Και γι ‘αυτό η Ρωσία και η Κίνα πωλούν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που αγόρασαν, και αντ’ αυτού αγοράζουν όλο το χρυσό που μπορούν να πάρουν τα χέρια τους. Αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι το δολάριο πρόκειται να πέσει από έναν γκρεμό.
Στο επόμενο θα επιχειρήσουμε τη σύνθεση της σημερινής πολιτικής που ασκεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ με την όλη πορεία αυτών που περιγράψαμε για την παγκοσμιοποίηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα