Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Στον πρόλογο του τελευταίου σημειώματος μου, κατέληγα ότι οι Γερμανοί κατάντησαν την καημένη την ΕΕ στα ακάθαρτα επίπεδα που βρίσκεται τώρα. Μάλιστα όλοι συνηγορούν ότι η Γερμανία, ως χώρα κυρίως που παράγει εργαλειομηχανές, έχει ηγετικό προβάδισμα έναντι χωρών όπως η Ελλάδα, που παράγει από λίγο έως τίποτα στον αγροτικό κυρίως τομέα, αφού οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ήταν εμείς να παράγουμε για τις χωματερές και οι Γερμανοί με τις εργαλειομηχανές τους, για να τις πουλούν έπρεπε να διαθέτουν ισχύ και δύναμη και άρα ήταν επιτρεπτά όλα τα σκάνδαλα του κόσμου, από τη Ζήμενς, μέχρι τα υποβρύχια που μπατάρουν τα πειραγμένα συστήματα μέτρησης των ρύπων στα νέα αυτοκίνητα και άλλα πολλά.

Mε το σύντομο πρόλογο που παραθέσαμε, δε μας προκαλεί καμιά εντύπωση το ότι ξεφυλλίζοντας ένα δελτίο από τα τελευταία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπεσα σε ένα νέο σκάνδαλο φορολογικής υφής αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων της Γερμανίας, σκάνδαλο μεγατόνων που τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα κάθε δυναμική ηγεμόνευσης τη άθλιας πλέον αυτής χώρας εταίρου. Οι εφημερίδες κάνουν λόγο για € 30 – 55 δις φοροδιαφυγής που έπληξε περίπου 11 κράτη μέλη και που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψάχνει τους τελευταίους μήνες όπως θα δούμε στο νέο αυτό γεγονός στο σαπιοκάραβο της ΕΕ. Ολοταχώς στο βυθό το οδηγούν αυτό το σαπιοκάραβο οι ημιθανείς κυβερνήτες του που στηρίζουν τον Άξονα Παρίσι – Βερολίνο, απόπου αρχίζω και καταλαβαίνω γιατί θέλουν να φύγουν (και θα φύγουν) οι Βρετανοί, γιατί δεν τους παίρνει. Βέβαια και αυτούς καλά τους έχουν δεμένους και δεν ξέρω τι θα βγει από την καμινάδα ως καπνός τέλους, λευκός ή μαύρος!
Τα πράγματα φαίνεται πως ξεκινούν από την κρίση1 του 2007 – 2008 όπου υιοθετήθηκε και ο κανονισμός 1095/2010 σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ. Μάλιστα για την υιοθέτηση του νέου κανονισμού αναφέρεται στις εκτιμήσεις ότι «Η χρηματοοικονομική κρίση το 2007 και το 2008 έφερε στην επιφάνεια σημαντικές αδυναμίες της χρηματοοικονομικής εποπτείας, τόσο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όσο και στο χρηματοοικονομικό σύστημα σαν σύνολο. Τα εποπτικά μοντέλα σε εθνική βάση υπερκεράστηκαν από τη χρηματοοικονομική παγκοσμιοποίηση και την πραγματικότητα των ολοκληρωμένων και αλληλοσυνδεόμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών αγορών, όπου πολλά χρηματοοικονομικά ιδρύματα λειτουργούν διασυνοριακά. Η κρίση αποκάλυψε αδυναμίες στους τομείς της συνεργασίας, του συντονισμού, της συνεπούς εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ εθνικών εποπτικών αρχών».
Γίνεται φανερό ότι η παγκοσμιοποίηση έπαιξε και στο επίπεδο αυτό το σημαντικό της ρόλο, αλλά δε θα εξετάσουμε την πτυχή αυτή, τουλάχιστον σήμερα.
Όμως, προκειμένου η ΕΕ να μελετήσει και να οδηγήσει σε νέες μορφές αποκάλυψης των στραβοπατημάτων που στοιχίζουν και σε πόρους και σε εμπιστοσύνη, ήδη από τον Νοέμβριο του 2008, η Επιτροπή ανέθεσε σε ομάδα υψηλού επιπέδου υπό την προεδρία του κ. J. de Larosière να προβεί σε διατύπωση συστάσεων για τους τρόπους ενίσχυσης των ευρωπαϊκών εποπτικών ρυθμίσεων, με στόχο τη βελτίωση της προστασίας του πολίτη και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Με την τελική της έκθεση που παρουσιάστηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2009 («έκθεση de Larosière»), η ομάδα υψηλού επιπέδου συνιστούσε να ενισχυθεί το εποπτικό πλαίσιο, προκειμένου να μειωθούν ο κίνδυνος και η σοβαρότητα μελλοντικών χρηματοοικονομικών κρίσεων. Συνέστησε μεταρρυθμίσεις στη δομή της εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα στην Ένωση. Η ομάδα συμπέρανε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοοικονομικής Εποπτείας, το οποίο θα περιλαμβάνει τρεις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, μία για τον τραπεζικό τομέα, μία για τον τομέα των κινητών αξιών και μία για τον τομέα των ασφαλίσεων και των επαγγελματικών συντάξεων, και συνέστησε τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου. Η έκθεση παρουσίαζε τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες οι εμπειρογνώμονες έκριναν ότι είναι αναγκαίες και για τις οποίες έπρεπε αμέσως να αρχίσουν εργασίες.
Ιδρύσανε λοιπόν οι μεγιστάνες ότι ιδρύσανε, επαναλαμβάνω, με στόχο η βελτίωση της προστασίας του πολίτη και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Αμ δε, όποιος θέλει να επιτελέσει μια απάτη στην ΕΕ μπορεί μάλλον να το κάνει μέσω του ευφυέστατου μυαλού του, που για εμάς τους πολλούς δεν πιάσαμε το δείκτη ευφυΐας του, το κοινό IQ .
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το 2016 όταν διαπιστώθηκε ότι πολλές γερμανικές τράπεζες εκμεταλλεύονταν ένα «παραθυράκι» στην νομοθεσία, το οποίο επέτρεπε σε δύο πλευρές να διεκδικούν ταυτόχρονα την ιδιοκτησία των ίδιων μετοχών και έτσι να διεκδικούν επιστροφές φόρων παρότι δεν το δικαιούνταν. Με αυτόν τον τρόπο χάθηκαν δισεκατομμύρια σε δημόσιους πόρους οι οποίοι δεν θα έπρεπε να έχουν καν εκταμιευθεί2. Και το αποτέλεσμα των σχετικών ερευνών των γερμανικών αρχών δείχνει ότι υποθέσεις φοροαπάτης διοχέτευαν σημαντικά ποσά μέσω εμπλεκομένων τραπεζών και χρηματιστών δια … απλής ανταλλαγής μετοχών, κρύβοντας έτσι, και την ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών
Πάντως, και ενώ ακόμη δεν έχουμε μπει στο βασικό πυρήνα των πληροφοριών που στοιχειοθετεί η απάτη αυτή, σημειώνω ότι μάλλον αρχίζει να κινείται λίγο το φιλοευρωπαϊκό αίσθημα ορισμένων και δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Και ενόψει ευρωεκλογών, θα ακούσουμε και θα πληροφορηθούμε πολλές άθλιες πτυχές αυτής της σκοτεινής ιστορίας που χρήζει πλήρους διαλεύκανσης, αν θέλουμε να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, πρώτα – πρώτα.
Έτσι, διάβασα σε ένα έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την τροποποίηση που πιέζει να υιοθετηθεί ο ευρωβουλευτής κ. Sven Giegold, εξ ονόματος της Ομάδας των Πρασίνων (Verts/ALE), που επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τα «φορολογικά εγκλήματα» που σχετίζονται με άμεσους και έμμεσους φόρους περιλαμβάνονται στον ευρύ ορισμό της «εγκληματικής δραστηριότητας» και θεωρούνται βασικά αδικήματα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Θα συνεχίσουμε στο επόμενο μέχρι να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε και ποιοι είναι οι ταγοί της Ευρώπης.

1. ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΫ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ της 24ης Νοεμβρίου 2010
2. https://www.protothema.gr/world/article/830904/skandalo-cum-ex-xeperna-ta-55-dis-euro-i-forodiafugi-se-edeka-europaikes-hores/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα