Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Οσο εμείς γράφουμε για την παγκόσμια κατάντια, στην οποία οδήγησε η περιβόητη παγκοσμιοποίηση, πάνε κι έρχονται τα σενάρια για την εξεύρεση λύσης πριν οδηγηθεί η μεν χώρα μας στην καταστροφή, αλλά πριν και άλλες χώρες πληρώσουν σπασμένα που δεν τους ανήκουν! Το βασικότερο όμως είναι πού πάει η Ευρώπη; Ποιοι είναι εκείνοι που την τινάζουν τον αέρα ως μπαρουταποθήκη; Πολλές φορές πλέον αναρωτιέμαι αν όλα αυτά έγιναν για να γιγαντωθεί και πάλι η Γερμανία, απομακρυσμένοι πλήρως από την Ευρώπη των λαών!
Γιατί δεν υπάρχει κανένα μέτρο, στο οποίο μπορώ να κολλήσω τη σκέψη μου ότι αυτά που γίνονται την τελευταία εικοσαετία έχουν σχέση με την ιδρυτική πράξη της Κοινής Αγοράς, στο τέλος της δεκαετίας του ’50! Ανεξήγητες σκέψεις για τους λόγους που επέβαλαν στους δανειστές της Ελλάδας ανεφάρμοστες προτάσεις, που, αν ισχύσει η «υποχρεωτικότητα» αποδοχής, οδηγεί την κυβέρνηση στη μη αποδοχή των νέων προτάσεων. Λογικό επακόλουθο είναι οι «διορθωτικές κινήσεις» από τις Βρυξέλλες.
Η εξακολουθητική αθλιότητα των δανειστών δεν μπορεί να καταλάβει ότι ναι μεν πρέπει να ικανοποιούμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά χωρίς ανάπτυξη αυτό δεν μπορεί να γίνει. Επειδή όμως η καταστροφική μανία των μέχρι σήμερα ενεργειών των δανειστών μας, μάς έχει στοιχίσει σημαντικά και κυρίως μείωση του ΑΕΠ κατά 25 μονάδες, μόνο κοινά αποδεκτή λύση για ολόπλευρη αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση.
Γιατί όμως οι Ευρωπαίοι δε συνοδοιπορούν με τους Αμερικάνους που τους λένε να τα βρουν με την Ελλάδα, για να αποφύγουμε νέα κρίση; Ο σύμβουλος της ελληνικής πλευράς για την αναδιάρθρωση του χρέους και για το PSI η επενδυτική γαλλική τράπεζα Λαζάρντ (Lazard), επιμένει ότι η Ελλάδα χρειάζεται «κούρεμα» 100 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η τρόικα τα έκανε όλα λάθος.1 Και σωστά υποστηρίζει ότι «η επιβολή λιτότητας από την τρόικα στην Ελλάδα ήταν παντελώς λάθος καθώς έχει «ρίξει σε τοίχο» την ελληνική οικονομία», όπως  δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο επικεφαλής της τράπεζας αυτής κ. Πιγκάς (Matthieu Pigasse). Ο ίδιος υποστηρίζει ότι κινδυνεύει και η ίδια η Ευρώπη να προσκρούσει στον ίδιο τοίχο που έριξε την Ελλάδα η τρόικα! και επανέλαβε πως είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και πως το συνολικό χρέος της χώρας θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει σε «αποδεκτά» επίπεδα.
Και μπορεί μεν μια σοβαρή δεξαμενή σκέψης (Bruegel) να προβλέπει «Ζεστό καλοκαίρι για την Ελλάδα»2, βασιζόμενη σε μια ανάλυση των προκαταρκτικών στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015, που έγινε στις 14 Μαΐου 2015, αλλά το πρόβλημα δεν μπορεί πλέον να επικεντρωθεί στο αν υπάρχουν ή όχι λεφτά, αλλά ποιες είναι πραγματικά οι ευρωπαϊκές διαθέσεις των δανειστών μας.
Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα εκπλήρωσε την πιο πρόσφατη πληρωμή της στο Δ.Ν.Τ. αντλώντας από τους λογαριασμούς της σε ΕΤΔ3, και την ίδια στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε τα προκαταρκτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος το 2015. Υπάρχουν θετικά σημάδια, επίσης, από την πλευρά των εσόδων, αλλά η κατάσταση παραμένει επισφαλής λόγω του «στραγγαλισμού» που επέβαλε η Ε.Κ.Τ. στην Ελλάδα, στερώντας της την απαραίτητη ρευστότητα. Μια πρώτη ματιά δείχνει ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση του πρωτογενούς αποτελέσματος που έγινε δυνατόν κυρίως μέσω περικοπών δαπανών και με μια πιο περιορισμένη βελτίωση των εσόδων. Αν, λοιπόν, κρίνει κανείς με βάση τις εξελίξεις, φαίνεται πραγματικά σαν να είμαστε μπροστά σε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι.
Εν τούτοις, τα προβλήματα παραμένουν και πολλά και σύνθετα. Δεν είναι μόνο οι λάθος κινήσεις των θεσμών που έχουν στοιχίσει στην Ελλάδα, κυρίως! Δεν είναι η πολιτική, εντελώς μονομερής προς την πλευρά της ελληνικής ολιγαρχίας του πλούτου, που έχει ουσιαστικά διαλύσει τη μεσαία τάξη του τόπου, άρα λυγίζει την κορμοστασιά της χώρας μας, αλλά αρχίζει και γίνεται πλέον συνείδηση ότι η διαρκής στόχευση προς τα χαμηλά εισοδήματα δεν μπορεί, όχι μόνο να εγγυηθεί, αλλά φρενάρει την εξέλιξη της οικονομικής πορείας της χώρας.
Και πιστεύουμε ότι έχει απόλυτα δίκιο η παρούσα κυβέρνηση να θέλει μια συνολική ρύθμιση του ελληνικού ζητήματος, αντί να παίζει κανείς με τις μικρές αυξομειώσεις των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.
Αρα επανέρχεται αργά, αλλά σταθερά, το ερώτημα της ανάπτυξης και κυρίως της μόχλευσης πόρων για επενδύσεις. Ομως είναι έτοιμη η χώρα μας να δεχθεί ξένες επενδύσεις; Άποψή μου είναι όχι! Το νομικό καθεστώς δεν εγκυμονεί παρά μόνον κινδύνους στους επενδυτές και για την ώρα, οι όποιες επενδύσεις σχεδιάζονται και διενεργούνται μόνο από Έλληνες. Αλλά και αυτοί είναι εντελώς περιορισμένοι, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τράπεζες αδυνατούν να διαδραματίσουν τον καθορισμένο ρόλο της τραπεζικής υποστήριξης των επενδύσεων.
Πράγμα που παραπέμπει το ότι υπάρχει πρόβλημα ανάπτυξης της χώρας. Το αναπτυξιακό πρόβλημα πρέπει να περάσει από μια διπλή υποστηρικτική λειτουργία:
1. Να οριστικοποιηθεί ένα σύστημα διευκόλυνσης της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων μέσω πλαισίου που να εγγυάται τη σταθερότητα των προβλεπομένων, δηλαδή να μην μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με τις διαθέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων ή των δανειστών της χώρας και
2. Να προχωρήσει η παρούσα κυβέρνηση σε διοικητική αναδιάρθρωση και να οριστούν αναπτυξιακές περιφέρειες. Οι περιφέρειες αυτές θα πρέπει να ορισθούν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και όχι ανάλογα με τις μάζες των ψηφοφόρων!
Ομως το ελληνικό ζήτημα δεν περνά μόνο μέσα από τα δικά του οριζόμενα μέτρα (που σήμερα ελλείπουν), αλλά και από τη συνολική ανάπτυξη της Ε.Ε. Ετσι, μόλις πριν λίγες εβδομάδες (11/5/15) η ηλεκτρονική έκδοση της βέλγικης οικονομικής εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣΣ, αναρωτιέται μήπως η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι ένα δηλητηριασμένο δώρο4, στηριγμένη μόνο στην έναρξη μιας ποσοτικής χαλάρωσης που πραγματοποιείται  από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.).
Για τον λόγο αυτό, στο επόμενο σημείωμά μας θα συνεχίσουμε ακριβώς από το θέμα της ανάπτυξης στην Ευρώπη, ανακεφαλαιώνοντας στο σημείο των χρεών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

1. http://www.opinionpost.gr/central/2015/02/234758
2. http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1626-greeces-hot-summer/?utm_source=Bruegel+Updates&utm_campaign=bcf8383dd0-Bruegel+Update&utm_medium=email&utm_term=0_eb026b984a-bcf8383dd0-278055821
3. Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα
4.  http://www.express.be/business/?action=view&cat=economy&item=la-reprise-economique-en-europe-pourrait-elle-etre-un-cadeau-empoisonne&language=fr&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα