Μέρος 59ο
Ο έντιμος κ. Γιούνκερ αρχίζει να ξεθωριάζει ως προς το πόσο φιλέλληνας είναι και ως προς τις προθέσεις του. Τώρα αρχίζουν να λένε και στην Ελλάδα αυτό που το «έντιμο» Ευρωκοινοβούλιο απέφυγε να κάνει: να διερευνήσει την αλήθεια του Luxleaks, δηλαδή της τεράστιας απάτης φοροδιαφυγής μεγάλων εταιρειών (υπήρχαν και ελληνικές;) με καθιέρωση φόρου ίσου προς το 1% του ετήσιου τζίρου. Ο άνθρωπος αυτός ήρθε ως επικεφαλής στο εκτελεστικό όργανο, προφανώς για να διευκολύνει την περαιτέρω συσσώρευση προς τα αδηφάγα καπιταλιστικά κέντρα! Και όμως οι ελληνικοί κονδυλοφόροι δε σταμάτησαν ούτε λεπτό να αναφέρουν ότι ο άρχων αυτός είναι λέει… φιλέλληνας!
Στα δυο προηγούμενα σημειώματά μας είδαμε την εξέλιξη των χρεών χωρίζοντάς τα σε δημόσιο και ιδιωτικό
Στο σημερινό σημείωμά μας, δε θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στα τεκταινόμενα στην Ε.Ε. ως προς το ελληνικό ζήτημα που βρίσκει τη λύση του στη συνάντηση κορυφής της Δευτέρας 22 Ιουνίου.
Και τούτο διότι η στάση των δανειστών της χώρας μας έχει υπερβεί κατά πολύ τα εσκαμμένα. Σήμερα φαντάζουν ως λύσεις, αποφάσεις που κάθε άλλο παρά λύσεις πρόκειται να είναι. Μέχρι πριν λίγους μήνες, έχοντας αναλώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στην ευρωπαϊκή ιδέα, έχοντας εργαστεί σκληρά για την προώθηση των συμφερόντων της χώρας μου στα διάφορα φόρα, στεναχωριόμουν κάθε φορά που προέκυπτε θέμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο των ΛουξΛίκς (Luxleaks) και κατάλαβα πόσο ψεύτικη πολιτική είναι η πολιτική ανταγωνιστικότητας.
Πώς να ανταγωνιστεί η ελληνική οικονομία τις άλλες οικονομίες όταν:
• Πράξεις ή παραλείψεις τόσο των εγχώριων κρατούντων, όσο και των Ευρωπαίων εταίρων μας, έχουν συναινέσει να κλείσει η στρόφιγγα της ρευστότητας και άρα ο στραγγαλισμός των επιχειρήσεων, ακόμη και εκείνων της εξωστρέφειας, έχει ήδη επιτελέσει τον άχαρο ρόλο του.
• Οι ανταγωνίστριες της Ε.Ε. δεν έχουν τέτοια πρόσβαση σε χρηματοδότηση, σε υποστήριξη, σε πόρους και σε τεχνολογίες που ελλείπουν παντελώς από τον δικό μας χώρο.
• Η χώρα καταχρεώθηκε και αν ακούσει κανείς τις καταθέσεις πολιτικών και μεγαλοσχημόνων θα αναρωτηθεί σοβαρά τι λάκκος φιδιών είναι αυτή η Ε.Ε. Μάλιστα, αν πρόσθετα και τις δικές μου γνώσεις και προσωπικές αντιλήψεις, εκτός από φιδιών θα πρόσθετα και λεόντων!
• Το ΑΕΠ της χώρας έχει χάσει 26% σε σχέση με πριν την κρίση και αυτό σημαίνει ότι η αποδυνάμωση αυτή της οικονομίας παρασύρει σε άλλες ατραπούς δυσχέρειας, όπως η αποψίλωση συνόρων (δεν υπάρχουν πλέον νέοι να εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία, όπου η ανεργία των νέων έχει υπερβεί το 60%).
• Αλλά, πάνω απ’ όλα, η μείωση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας μας, μου δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα πώς θα υπερβούμε την κρίση αυτήν. Στα επόμενα σημειώματά μας θα αναλύσουμε τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και θα γίνει κατανοητό το σημερινό μου συμπέρασμα.
• Η υιοθέτηση της «δόσης» για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος στηρίχτηκε σε λάθος μίγμα, σε λάθος χρόνο από λάθος μηχανισμούς. Πολλές φορές αναγνωρίσθηκαν τα λάθη των εταίρων των θεσμών και άλλων διεθνών παραγόντων, αλλά με ένα συγγνώμη τους προστατεύαμε κιόλας, αντί για άμεση απόδοση ευθύνης.
Ακολουθούν άλλες επεξηγήσεις, άλλες φωνές, άλλες επιταγές και άλλα κελεύσματα. Εκτός της χώρας μας και οι άλλες χώρες δυσκολεύονται τόσο τον τομέα των επενδύσεων, όσο και στον τομέα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων. Επειδή όμως κανένα σημείο, από μόνο του δεν επαρκεί να εξηγήσει πλήρως τα φαινόμενα που αναλύουμε και οι απόψεις των δανειστών πρέπει να ακούγονται, έστω και με την πλήρη απόρριψή τους.
Οπως και ιδέες, απορριπτέες και μη! Ανεργία, χαμηλοί μισθοί, πλήρη αποχαύνωση των δομών που έχουν δημιουργηθεί με άπειρους κόπους και πόνους στην ελληνική κοινωνία.
Περίεργες φωνές κρώζουν, τόσο άσχημα, που ακόμη και αν κάτι θα μπορούσε να είναι θετικό, γρήγορα χάνεται στον βυθό της αναξιοπρέπειας! Ο πρόεδρος του Ifo Institute, Hans-Werner Sinn ζήτησε να σταματήσουν τα δάνεια έκτακτης ανάγκης στις ελληνικές τράπεζες, ήδη από τις 29 Μαΐου 2015: Ο ίδιος, ζήτησε την άμεση διακοπή των δανείων έκτακτης ανάγκης της Τράπεζας της Ελλάδας με τις εμπορικές τράπεζες της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί και πρέπει να απαγορεύσει αυτό και να μην συνεχίσει να αυξάνεται το πιστωτικό όριο. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος υποστήριξε και την εισαγωγή ενός δεύτερου νομίσματος στην Ελλάδα1. Αυτό θα έλυνε πράγματι το πρόβλημα ρευστότητας του ελληνικού κράτους, αλλά δεν θα έλυνε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Αυτό είναι δυνατό μόνο εάν η Ελλάδα θεσπίσει ένα νέο νόμισμα και στη συνέχεια να το υποτιμά, κατά βούληση!
Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Είναι σοβαρές οι φωνές που αναφέρονται στο δημοσιονομικό μέρος και μόνο της εγχώριας κατάστασης, αλλά δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της χώρας, ώστε να μπορεί μακροπρόθεσμα να εξυπηρετεί το χρέος της, χωρίς να χρειάζεται δανειακούς πόρους; Πρέπει ίσως να αρχίσουν να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων των επιτροπών της Βουλής, για το χρέος και άλλα, ώστε να πληροφορηθεί ο λαός. Αυτό είναι όντως μια υπηρεσία που μπορεί να δώσει στον λαό μόνο μια κυβέρνησης της αριστεράς.
Στο μεταξύ πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια τόσο στο μυαλό των ανθρώπων του λαού, όσο και στους παράγοντες που θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις. Μου έλεγε τις προάλλες ένας φίλος μου, πνέων μένεα εναντίον των κυβερνώντων, ότι οδηγούν τη χώρα στα βράχια, προσφιλής έκφραση της αντιπολίτευσης, η οποία ήδη έχει κατατσακίσει ο σκάφος της χώρας στα βράχια και προσπαθούμε όλοι μαζί να σώσουμε, πλέον, ότι «οι εταίροι να είναι καλά να μπορώ να παίρνω και εγώ το συνταξουλάκι μου»!
Τόσο πολύ έχουμε άγνοια των πραγμάτων! Αλλού είναι τα προβλήματα της σημερινής κυβέρνησης, όμως δεν είναι του παρόντος. Θα τα δούμε στο εγγύς μέλλον.
1. https://www.cesifo-group.de/ifoHome/infoservice/News/2015/05/news-20150529-Griechenland.html