Μέρος 61ο
Βόμβα μεγατόνων ήταν και αποδείχθηκε η απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος, και έσκασε στα μετερίζια των δανειστών μας, που μας παίρνουν τα λεφτά και μας μένει μόνο το χρέος! Μπερδεύτηκαν οι θεσμοί, τι κάνουν τώρα; Προσπαθούν να ξεμπερδευτούν. Οι δημοκρατικές κορώνες των ευρωπαίων ηγετών (το “ε” με μικρό και όχι κεφαλαίο!) είναι ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, όπως φάνηκε από τις άθλιες δηλώσεις τους. Οι λαοί της Ευρώπης ανακαλύπτουν τους νέους δρόμους: Αρχίζουν να πυκνώνουν τα σύννεφα. Σειρά παίρνουν στο δρόμο για να ξαναδούν τις σχέσεις τους με μια οικογένεια σφαγών, ληστρικών επιθέσεων, πολεμικών εξαγγελιών παραγγελμάτων και ασυδοσίας. Τώρα γνωστοί αναλυτές αρχίζουν να ψελλίζουν ότι μετά το “Grexit” και “Brexit”, έρχεται η “Auxit”.
Στις 3 Ιουλίου 2015 πολλές αναλύσεις στοχεύουν να καταδείξουν μια νέα ενδεχόμενη δυναμική που αφορά την τύχη της ΕΕ: Μετά το “Grexit” και “Brexit”, η “Auxit”: Οι Αυστριακοί θα μπορούσαν να διεξάγουν δημοψήφισμα για να συζητήσουν μια πιθανή έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ. Σημαντικός αριθμός αυστριακών (260.000 κάτοικοι), υπέγραψαν αίτηση ζητώντας την απελευθέρωση της Αυστρίας στην ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι στο Αυστριακό Κοινοβούλιο πρέπει να συζητηθεί η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος που θα θέσει το θέμα, αναφέρουν τοπικές πηγές.
Η δράση αυτή διοργανώθηκε από μια συνταξιούχο μεταφράστρια 66 ετών, που πιστεύει ότι η χώρα της θα έχει μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική εξέλιξη και τα οφέλη της θα είναι σημαντικά εκτός ΕΕ. Έλαβε 261.159 υπογραφές, που ισοδυναμεί με 4,12% των ψηφοφόρων της χώρας. Στην Αυστρία, το όριο για να οδηγηθεί ένα θέμα σε συζήτηση στο Κοινοβούλιο είναι 100.000 υπογραφές.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Αυστρία είναι μια χώρα της ΕΕ που βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες επιχειρηματικές συνθήκες μπλοκ. Το ποσοστό ανεργίας είναι το χαμηλότερο της ευρωζώνης (μόνο 4,3%). Η Αυστρία είναι επίσης μεταξύ των 11 πλουσιότερων χωρών στον κόσμο όσον αφορά το ΑΕγχΠ1.
Ο κ. Ολάντ και η κυρία Μέρκελ συγκρούονται πάνω από την Ελλάδα, ο Γιούνκερ παραποιεί ό,τι λέει, η Γαλλία θέλει την ευρωζώνη να πιέσει για μια συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής, ο Πρόεδρος Ολάντ την 1η Ιουλίου, έκανε σχόλια που διέφεραν αισθητά από εκείνα της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. Το ελληνικό δράμα εκφυλίζεται σε ένα βαριετέ διαφόρων φορέων που επιτελούν το καθήκον τους για ο δικό τους κοινό. Οι προσπάθειες για μια συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα δεν καρποφόρησαν. Η Γαλλία πιέζει για μια συμφωνία, φοβούμενη ότι η αποτυχία της απεργίας θα βλάψει την ευρωζώνη στο σύνολό της. Η γαλλική αριστερά, ιδιαίτερα οι Σοσιαλιστές, είναι όλο και περισσότερο ανήσυχοι για την ελληνική κρίση, και συμπάσχει με το ΣΥΡΙΖΑ2.
Οι Γάλλοι σοσιαλιστές υπήρξαν ιδιαίτερα κριτικοί έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τα εμπόδια που προέβαλε, ώστε να μην έλθει σε συμβιβασμό με την κυβέρνηση στην Αθήνα. Ο όμιλος των ανταρτών Σοσιαλιστών που ονομάζεται «Τώρα η Αριστερά» προέτρεψε εμμέσως τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «όχι», απορρίπτοντας μια συμφωνία με τους πιστωτές στην Ελλάδα, θέση όμως, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς την έξοδο από την ευρωζώνη.
Τις τελευταίες ημέρες, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε σαφώς ότι οι διαπραγματεύσεις πάνω από ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από το δημοψήφισμα.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα από τότε που ανέλαβε την εξουσία» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του οποίου η επιθετική γραμμή στις συνομιλίες διαπραγματεύσεων με την Αθήνα τον έχει μετατρέψει σε μια μισητή φιγούρα στην Ελλάδα, και μεταξύ της ευρωπαϊκής αριστεράς.
Σε αντίθεση, ο Γάλλος ομόλογός του, ο Μισέλ Σαπέν (Michel Sapin) δήλωνε ότι η Γαλλία θα προσπαθήσει να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής. «Στόχος μας είναι να δούμε μέχρι την τελευταία στιγμή αν είναι δυνατό να βρεθεί μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στη σταθερότητα στην Ελλάδα και θα καθησυχάσει την Ευρώπη και τον κόσμο», είπε. Ποιος κέρδισε; Ο Σόϊμπλε. Γίνεται ακόμη μια φορά κατανοητό και φανερό, ότι μιλούμε, ολοένα και καθαρότερα για τη Γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση (ΓΕΕ).
Σε επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ο επικεφαλής των υπουργών της ευρωζώνης κ. Ντάϊσελμπλουμ (Dijsselbloem), έγραψε «Θα επανέλθουμε στο αίτημα σας για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM μόνο μετά, και με βάση τα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα».
Τέλος, να τονίσουμε ότι γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι ο ρόλος του ΔΝΤ ήταν καταστροφικός, και άρα η επιμονή του τότε πρωθυπουργού Παπανδρέου και της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, μπορεί μεν να εξυπηρέτησε συμφέροντα μειωμένης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά σήμερα πληρώνουμε το Ταμείο αυτό, ακόμη και με κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος. Θα δούμε μάλιστα, ποια είναι η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που διακηρύσσει ότι οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι ποσού €100 χιλιάδων. Τι αποτίμηση να κάνουμε όταν όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κατώτεροι του κανονικού αναμετρήματος, συνιστούσαν στον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ, αυτοί που το οδήγησαν «με πράξεις και παραλείψεις» τους στην κατάσταση αυτή!
Καιρός να δούμε τους ευρωπαίους τι θα πράξουν
Εκεί θα κριθούν και οι… άκριτοι!
1. http://www.express.be/business/?action=view&cat=economy&item=apres-le-grexit-et-le-brexit-lauxit-les-autrichiens-pourraient-organiser-un-referendum-pour-discuter-dune-ventuelle-sortie-de-lue&language=fr&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=
2. http://www.express.be/business/?action=view&cat=economy&item=apres-le-grexit-et-le-brexit-lauxit-les-autrichiens-pourraient-organiser-un-referendum-pour-discuter-dune-ventuelle-sortie-de-lue&language=fr&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=