Στο προηγούμενο σημείωμά μας είχαμε αναφερθεί σε ορισμένες πλευρές της σύγχρονης διαπραγμάτευσης και στην ακαμψία των δανειστών πρωτοστατούσης της “φίλης” Γερμανίας. Φτάσαμε στο πρόβλημα των μικρών τραπεζών, τις οποίες υπενθυμίζουμε ότι χρησιμοποίησε με τον χειρότερο τρόπο ο διοικητής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας για να πιέσει τις ελληνικές Αρχές. Βέβαιη πτώση για τον τουρισμό. Η πλήρης αναλγησία στο μεγαλείο της! Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τον τουρισμό.
Οι ανάγκες για εξορθολογισμό γίνονται ολοένα και περισσότερο ορατές και απ’ ό,τι φαίνεται πληθαίνουν οι αναφορές στο ελληνικό ζήτημα, αν κρίνουμε και από πρόσφατη δημοσίευση στην ηλεκτρονική ΕΞΠΡΕΣΣ1 με τίτλο “Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας με την Ελλάδα έχουν στερέψει την κύρια πηγή εισοδήματος της χώρας” που στηρίζεται σε αρθρογραφία του Γαλλικού Πρακτορείου και σημειώνει ότι «το μελάνι της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας δεν έχει ακόμη στεγνώσει, αλλά ήδη οι ενδείξεις ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που η χώρα έχει δεσμευτεί για να επιτύχει την αναδιάρθρωση του χρέους της είναι έτοιμο να αποτύχει παταγωδώς, λένε τουριστικοί αναλυτές.
Και φέρνουν ως παράδειγμα την αναφορά της ιστοσελίδας www.Booking.com, που θεωρείται ως το μεγαλύτερο online ταξιδιωτικό πρακτορείο στην Ευρώπη και δείχνει ότι κατά τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης, όταν η απειλή ενός «Grexit» ήταν η υψηλότερη, ο αριθμός των ανθρώπων που επιθυμούν να κάνουν κράτηση των διακοπών τους στην Ελλάδα έπεσε σχεδόν στο μηδέν. Έκτοτε, και παρά την υπογραφή της συμφωνίας, ο αριθμός των κρατήσεων εξακολουθεί να είναι κατά 20% χαμηλότερος από εκείνο που καταγράφεται στην ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Στο παρακάτω διάγραμμα, η κόκκινη γραμμή δείχνει την αύξηση του αριθμού των ακυρώσεων των κρατήσεων, σε σύγκριση με το 2014, ενώ η μπλε γραμμή δείχνει τον ρυθμό ανάπτυξης του αριθμού των κρατήσεων των ξενοδοχείων σε σύγκριση με το 2014.
Ωστόσο, ο τουρισμός δεν είναι ένας ασήμαντος τομέας για την ελληνική οικονομία «ο τουρισμός είναι η οικονομία», επιμένουν οι αναλυτές, αφού παράγει 17-18% του ΑΕΠ, σε μια χώρα που έχει λίγους τομείς σε θέση να εξάγουν σημαντικά (λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως παράγει ελαιόλαδο). Αυτός ο τομέας είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσει να εξυπηρετήσει ένα χρέος που θα πρέπει να καταλήξουμε σύντομα στα € 400 δισ.
Και σημειώνουν οι ίδιοι αναλυτές, ότι, αν η τάση αυτή συνεχιστεί, θα έχει αναπόφευκτα συνέπειες για την απασχόληση στον τομέα της φιλοξενίας, σε μια χώρα όπου ήδη το 25% του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο.
Η κατάσταση δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί με τους ρυθμούς αυτούς. Οι Έλληνες σπρωγμένοι από την αδυναμία επιβίωσής τους κάτω από τραγικές συνθήκες, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Και δε φτάνει μόνο αυτό. Βρέθηκε και μια κυβέρνηση που έβαλε πλάτη να ανασηκωθεί λιγάκι ο λαός και ανακαλύψαμε ότι ούτε όλοι στην κυβέρνηση αυτοί βάζουν την ίδια πλάτη. Και ξεχνούν οι άφρονες ότι και πάλι εκ νέου αφήνεται ακυβέρνητο το σκάφος. Ολοι μαζί με τον Σόιμπλε! Δείτε ένα απόσπασμα από την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού σε απάντησή του στον κ. Γκυί Φέρχοφσταντ των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών2, όπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι το αποτέλεσμα της «επιχείρησης διάσωσης» από την τρόικα είναι καταστροφικό. Η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί κατά 37%. Πάνω από 100.000 εταιρείες πτώχευσαν κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Εν τω μεταξύ, παρά τις ανόητες προσπάθειες, το ελληνικό χρέος αυξήθηκε στο 177% του ΑΕΠ ή 57% περισσότερο από ό,τι το 2009. Το 2011, που υπεγράφη στη Φρανκφούρτη η διάσωση της χώρας, είχε ως στόχο να βοηθήσει τους απλούς Έλληνες πολίτες. Τα χρήματα έκαναν μια ωραία στροφή γύρω από την Ακρόπολη για να επιστρέψουν αμέσως στους πιστωτές των μεγάλων τραπεζών, κυρίως γερμανικές. Η τρόικα βύθισε βαθύτερα στο χρέος μια χώρα που ήταν ήδη σε κατάσταση πτώχευσης. Εν τω μεταξύ, οι Ελληνες έχουν πει δύο φορές «όχι» σε αυτή την τυφλή πολιτική στραγγαλισμού. Η πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015, με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Και πάλι τον Ιούλιο του 2015, με το ηχηρό «ΟΧΙ» στο ελληνικό δημοψήφισμα. Το πρόβλημα είναι ότι η ευρωπαϊκή αριστοκρατία είναι πάρα πολύ μικρή για να σταματήσει να προκαλεί με δική της ευθύνη το ελληνικό δράμα.
Και σε όλα αυτά, να προσθέσουμε ότι η χώρα μας ταλανίζεται από τη λαθρομετανάστευση, μια κίνηση χωρίς τέλος, από στίφη αμάχων που τρέχουν να σωθούν. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και εταίροι μας έφτασαν να σκέφτονται πώς να στείλουν μονάδες σε άλλα κράτη της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν το θέμα της παράνομης εισόδου! Αναλγησία από παντού. Πρόκειται για τους Βρετανούς που δεν μπορούν να ελέγξουν την είσοδο από το Καλαί στο Ντόβερ χιλιάδων μεταναστών που ονειρεύονται να ζήσουν σε αναπτυγμένη χώρα!
1. http://www.express.be/business/?action=view&cat=economy&item=les-negociations-en-vue-dun-accord-avec-la-grece-ont-tari-la-principale-source-de-revenus-du-pays
2. http://www.levif.be/actualite/international/cher-guy-verhofstadt-40-familles-grecques-peuvent-vivre-avec-votre-salaire-mensuel/article-opinion-404965.html